EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS

9 BETEGSÉG, AMIT A KULLANCSOK TERJESZTHETNEK, AKÁR EGYETLEN VÉRSZÍVÁSSAL

9 betegség, amit a kullancsok terjeszthetnek, akár egyetlen vérszívással

EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS

2023. 10. 27.


A kullancsok kicsik, de a veszély, amelyet rád, kutyádra, macskádra és családodra nézve jelentenek, hatalmas. A kullancsok vérszívó paraziták, amelyek gyakran betegséget okozó baktériumokat és parazitákat hordoznak. Ennek eredményeként egy sor különböző fertőzést juttathatnak – néha egyszerre – a véráramba, miközben táplálkoznak. A kullancsok által terjesztett betegségek átadása az esetek többségében észrevétlenül történik, hiszen a kullancsok apró lények, amelyek szinte láthatatlanul másznak rá a gazdatestre, majd miután táplálkoztak, hasonló módon esnek le róla. A különböző, kullancsok által terjesztett betegségek klinikai tünetei nagyon hasonlóak lehetnek, ezért minden esetben fordulj szakemberhez – orvoshoz, állatorvoshoz –, és tőle kérj segítséget, ha kullancs által terjesztett betegségre gyanakszol akár magad akár házikedvenced esetében.

Íme 9 betegség, amelyet a fertőzött kullancsok terjeszthetnek, közvetlenül azután, hogy elkezdenek táplálkozni.

ANAPLAZMÓZIS

Ez a betegség kétfajta baktérium átadásával alakulhat ki: Anaplasma phagocytophilum és Anaplasma platies. Előbbit a szarvas kullancsok (Ixodes scapularis) terjeszthetik, és a kutyák, macskák, valamint az emberek fehérvérsejtjeit támadja. 1-2 héttel a fertőződést követően láz, letargia, étvágytalanság, ízületi fájdalom és merevség jelentkezik. Az Anaplasma platies-t a barna kutya kullancs (Rhipicephalus sanguineus) továbbítja, és a vérlemezkeszám csökkenését okozza elsősorban kutyáknál, ritkábban macskáknál. A fenti klinikai tünetek mellett egyes állatoknál az anaplazmózis véraláfutások és vérzés formájában is megmutatkozhat.

EHRLICHIOSIS

A vérzéses kullancsláz a barna kutya kullancs (Rhipicephalus sanguineus) által terjesztett bakteriális fertőzés, ami kutyákat, macskákat és embert is érintheti. A fertőzött kullancs vérszívását követően általában 1-3 héten belül jelentkeznek a betegség influenzaszerű tünetei az embernél – láz, fáradtság, ízületi fájdalom, hányás, hasmenés -, ugyanakkor kutyák esetén vérzéses rendellenességek is előfordulhatnak.

BORRELIOSIS

A Lyme-kórnak is nevezett bakteriális betegséget a szarvas kullancsok (Ixodes scapularis) adhatják át a kutyáknak, macskáknak és az embernek. A tünetek közé tartoznak: láz, fáradtság, étvágytalanság, valamint a duzzadt és fájdalmas ízületek. Fontos megjegyezni, hogy a betegség akár több hónapig is lappanghat, így a tünetek is gyakran csak jóval a tényleges megfertőződés után jelentkeznek. A kullancsfertőzést követően emberek egy részénél erythema migrans alakulhat ki, amely bőrpírral társuló duzzanat. Ez a bőrelváltozás állatok esetén nehezen észrevehető.

BABÉZIÓZIS

Ezt a betegséget jellemzően a barna kutyakullancs (Rhipicephalus sanguineus) és a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) terjeszti, de a fertőzött kutya harapásával* – bár ez nem gyakran fordul elő -, valamint vérátömlesztéssel és anya-magzat átvitellel is terjedhet. A kutyamaláriaként is ismert fertőzést a Babesia nemzetség protozoa parazitái okozzák, amelyek megtámadják a vörösvértesteket.

A babéziózis elsősorban a háziállatokra és a vadon élő állatokra jelent veszélyt, de esetenként az embert is érintheti. A fertőzés lefolyása az enyhe, gyorsan lezajló betegségtől a súlyos, hirtelen halált okozó állapotig terjedhet. Egyes esetekben a parazita hosszú távú betegséget okoz, amelynek fő tünete a súlyos és progresszív vérszegénység.*

BARTONELLÓZIS

Ezt a bakteriális fertőzést kullancsok és bolhák terjesztik a háziállatok és az emberek között egyaránt. Zoonótikus betegségként állatról emberre is terjedhet. A bartonellózist emberek esetén macskakarmolási betegségnek szokás nevezni, annak ellenére, hogy elsősorban kullancsok terjesztik.  Tünetei közé tartozik a láz, sántaság, letargia, étvágytalanság, hányinger, szabálytalan szívverés, izomfájdalom, valamint a nyirokcsomók, a szem és az agy duzzanata, valamint gyulladása.

HEPATOZOONOSIS

Hepatozoon canis nevű protozoa által okozott ritka betegség. A fertőzést nem kullancscsípés okozza, hanem az, amikor a kutya megeszik egy fertőzött kullancsot. A betegség következtében gyulladás lép fel a test különböző szöveteiben; tünetei közt szerepelhet láz, letargia, testsúlycsökkenés, izomvesztés, gyengeség, a szem váladékozása, valamint véres hasmenés. A gerinc közelében tapasztalható súlyos érzékenység vagy fájdalom szintén gyakori jele a betegségnek, csakúgy, mint a merevség és az általános vonakodás a mozgástól. A tünetek időről időre változhatnak vagy akár meg is szűnhetnek. A kutyák hepatozoonózisa a vesék gyulladásához vagy a vesék amiloidózisához vezethet – olyan állapot, amelyben a veseszövetekben kóros fehérje (amiloid) halmozódik fel. Amennyiben a kutyamegfertőződik, egész életen át tartó fertőzöttséggel kell számolni, mivel egyetlen ismert kezelés sem képes teljesen gyógyulást eredményezni.*

CYTAUXZOONOSIS

A Cytauxzoon nemzetség parazitái okozta, szintén ritka betegség, amelyet a macskák körében terjesztenek a kullancsok. A betegség gyors lefolyású, és általában halálos kimenetelű. A tünetek hozzávetőleg 10 nappal a kullancscsípés után jelentkeznek, ezt követően körülbelül 6 nappal később tetőznek. A macskák lázasak, gyengék, letargikusak és dehidratáltak lehetnek, de előfordulhat étvágytalanság és légzési nehézségek is. Az íny és a nyálkahártyák sok esetben sárgás színűvé válnak. A kezelés gyakran sikertelen, de az új terápiák bizonyos esetekben ígéretesnek bizonyultak.*

HEMOBARTONELLÓZIS

A macskák fertőző vérszegénységének is nevezett betegséget egy bakteriális parazita, a Mycoplasma hemofelis okozza, amelyet kullancsok, bolhák terjesztenek, és a macskák mellett a kutyákra is veszélyt jelent. A fertőzés a vörösvértesteket támadja meg, vérszegénységet és gyengeséget okozva. A tünetek macskák és kutyák esetében eltérőek. A fertőzött macskák elesettek, gyengék, lázasak lesznek, és vérszegénység, sárgaság, valamint lépmegnagyobbodás alakul ki. A kutyáknál ezzel szemben súlycsökkenés, elesettség és láz jelentkezhet, de általában csak a legyengült immunrendszerű egyedeknél.

SZIKLÁS-HEGYSÉGI FOLTOS LÁZ

A Rickettsia rickettsii kórokozó által okozott bakteriális fertőzést az amerikai kutya kullancs (Dermacentor variabilis) és a Rocky Mountain Wood kullancs (Dermacentor andersoni) terjeszti. Az emberek kullancscsípés következtében fertőződhetnek meg, illetve ha kapcsolatba kerülnek a parazita testváladékával, ürülékével, miközben a kullancsot magukból vagy kutyájukból eltávolítják.*

A kutya fertőződését követően 5-10 napon belül jelentkeznek a tünetek, mint a láz, étvágytalanság, nyirokcsomó duzzanat, ízületi gyulladás, köhögés, légzési nehézség, hasi fájdalom, hányás, hasmenés, valamint az arc vagy a végtagok duzzanata. Súlyos esetekben lapos, kerek, lilásvörös foltok alakulnak ki a szemhéjak és a száj vonalában, amiket a szövetfelszín alatti vérzés okoz. Az idegrendszer érintettségének jelei a megváltozott mentális állapot, valamint a fokozott gerincérzékenység, fájdalom: az óvatos érintésre is hevesen reagál a beteg. A sziklás-hegységi foltos lázba a kutyák 1-5 százaléka belehal.*

Nem valószínű, hogy távol tudod tartani az összes kullancsot, de megtehetsz minden szükséges óvintézkedést, hogy megvédd magadat, családodat és kisállataidat.

A kullancsok ellen irányuló legfontosabb megelőző lépés az ellenőrzés. A szabadban töltött időt követően mindenképp nézd át magadat és szőrös barátodat is, ha pedig bármelyikőtökben kullancsot találnál, azonnal távolítsd el. Beszélj állatorvosoddal a paraziták elleni védekezés előnyeiről, hogy távol tarthasd a kutyádat vagy macskádat megharapni készülő kullancsokat.

*Kahn, C. M., BA, MA, & Line, S., PhD, Dipl ACVB (Eds.). (2007). The Merck/Merial Manual for Pet Health. Whitehouse Station, NJ: Merck &. Co.

HU-NON-230700002

AJÁNLOTT

 • ÍGY GONDOSKODHATSZ TUDATOSAN KISÁLLATODRÓL

  Pár pillanatra próbálj teljes figyelmeddel úgy összpontosítani a kutyasétáltatásra vagy cicád átmozgatására, mintha életed legnagyobb kihívása lenne. Kisállatod tudatos gondozása azt jelenti, hogy egészséges odafigyeléssel és támogatással törődsz vele. Elkötelezed magad, hogy megadd mindazt a fizikai és mentális ingert, amire négylábú kedvencednek szüksége van. Nem kell más, csupán némi tudatosság és odafigyelés ahhoz, hogy te és kutyád vagy macskád mindig jól érezzétek magatokat együtt, kihasználva minden kínálkozó lehetőséget.

  Tudj meg többet >>

 • 9 BETEGSÉG, AMIT A KULLANCSOK TERJESZTHETNEK, AKÁR EGYETLEN VÉRSZÍVÁSSAL

  A kullancsok kicsik, de a veszély, amelyet rád, kutyádra, macskádra és családodra nézve jelentenek, hatalmas. A kullancsok vérszívó paraziták, amelyek gyakran betegséget okozó baktériumokat és parazitákat hordoznak. Ennek eredményeként egy sor különböző fertőzést juttathatnak – néha egyszerre – a véráramba, miközben táplálkoznak.

  Tudj meg többet >>

 • 7 MÍTOSZ A KULLANCSOKRÓL

  A kullancsok igen apró, ám annál veszélyesebb élősködők, akiknek az élete függ attól, hogy állatok – például kutyák és macskák – vagy emberek vérét szívják. Ez elég „vámpírosan” hangzik, ugye? Talán ez az oka annak, hogy ennyi mítosz lengi körbe ezeket a kis lényeket, hiszen az emberek félelmükben előbb kezdenek el valótlanságokat kitalálni és azokban hinni, minthogy valóban megértsék és a helyén kezeljék a veszélyt.

  Tudj meg többet >>

 • Minden, amit a leptospirózis fertőzésről érdemes tudni

  Kutyatulajdonosként te is biztosan mindent megteszel, hogy megvédd négylábú barátodat. Sajnos azonban már a kertben vagy épp a helyi parkban is számos olyan veszély leselkedhet rá, amelyek komolyan károsíthatják kutyád egészségét. Az egyik ilyen a leptospirózis, ami egyre több országban jelent jelentős kockázati tényezőt.

  Tudj meg többet >>

 • Ezeket tartsd észben, hogy eredményes legyen cicád állatorvosi vizitje

  Ha macskádat állatorvoshoz viszed, az stresszes lehet. Olvasd el, hogyan készítsd fel macskádat az állatorvosnál tett látogatásra.

  Tudj meg többet >>

 • Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről

  Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS 2023.10..20. KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

  Tudj meg többet >>

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 • ÍGY GONDOSKODHATSZ TUDATOSAN KISÁLLATODRÓL

  Pár pillanatra próbálj teljes figyelmeddel úgy összpontosítani a kutyasétáltatásra vagy cicád átmozgatására, mintha életed legnagyobb kihívása lenne. Kisállatod tudatos gondozása azt jelenti, hogy egészséges odafigyeléssel és támogatással törődsz vele. Elkötelezed magad, hogy megadd mindazt a fizikai és mentális ingert, amire négylábú kedvencednek szüksége van. Nem kell más, csupán némi tudatosság és odafigyelés ahhoz, hogy te és kutyád vagy macskád mindig jól érezzétek magatokat együtt, kihasználva minden kínálkozó lehetőséget.

  Tudj meg többet >>

 • 9 BETEGSÉG, AMIT A KULLANCSOK TERJESZTHETNEK, AKÁR EGYETLEN VÉRSZÍVÁSSAL

  A kullancsok kicsik, de a veszély, amelyet rád, kutyádra, macskádra és családodra nézve jelentenek, hatalmas. A kullancsok vérszívó paraziták, amelyek gyakran betegséget okozó baktériumokat és parazitákat hordoznak. Ennek eredményeként egy sor különböző fertőzést juttathatnak – néha egyszerre – a véráramba, miközben táplálkoznak.

  Tudj meg többet >>

 • 7 MÍTOSZ A KULLANCSOKRÓL

  A kullancsok igen apró, ám annál veszélyesebb élősködők, akiknek az élete függ attól, hogy állatok – például kutyák és macskák – vagy emberek vérét szívják. Ez elég „vámpírosan” hangzik, ugye? Talán ez az oka annak, hogy ennyi mítosz lengi körbe ezeket a kis lényeket, hiszen az emberek félelmükben előbb kezdenek el valótlanságokat kitalálni és azokban hinni, minthogy valóban megértsék és a helyén kezeljék a veszélyt.

  Tudj meg többet >>

 • Minden, amit a leptospirózis fertőzésről érdemes tudni

  Kutyatulajdonosként te is biztosan mindent megteszel, hogy megvédd négylábú barátodat. Sajnos azonban már a kertben vagy épp a helyi parkban is számos olyan veszély leselkedhet rá, amelyek komolyan károsíthatják kutyád egészségét. Az egyik ilyen a leptospirózis, ami egyre több országban jelent jelentős kockázati tényezőt.

  Tudj meg többet >>

 • Ezeket tartsd észben, hogy eredményes legyen cicád állatorvosi vizitje

  Ha macskádat állatorvoshoz viszed, az stresszes lehet. Olvasd el, hogyan készítsd fel macskádat az állatorvosnál tett látogatásra.

  Tudj meg többet >>

 • Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről

  Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS 2023.10..20. KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

  Tudj meg többet >>