EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS

9 BETEGSÉG, AMIT A KULLANCSOK TERJESZTHETNEK, AKÁR EGYETLEN VÉRSZÍVÁSSAL

9 betegség, amit a kullancsok terjeszthetnek, akár egyetlen vérszívással

EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS

2023. 10. 27.


A kullancsok kicsik, de a veszély, amelyet rád, kutyádra, macskádra és családodra nézve jelentenek, hatalmas. A kullancsok vérszívó paraziták, amelyek gyakran betegséget okozó baktériumokat és parazitákat hordoznak. Ennek eredményeként egy sor különböző fertőzést juttathatnak – néha egyszerre – a véráramba, miközben táplálkoznak. A kullancsok által terjesztett betegségek átadása az esetek többségében észrevétlenül történik, hiszen a kullancsok apró lények, amelyek szinte láthatatlanul másznak rá a gazdatestre, majd miután táplálkoztak, hasonló módon esnek le róla. A különböző, kullancsok által terjesztett betegségek klinikai tünetei nagyon hasonlóak lehetnek, ezért minden esetben fordulj szakemberhez – orvoshoz, állatorvoshoz –, és tőle kérj segítséget, ha kullancs által terjesztett betegségre gyanakszol akár magad akár házikedvenced esetében.

Íme 9 betegség, amelyet a fertőzött kullancsok terjeszthetnek, közvetlenül azután, hogy elkezdenek táplálkozni.

ANAPLAZMÓZIS

Ez a betegség kétfajta baktérium átadásával alakulhat ki: Anaplasma phagocytophilum és Anaplasma platies. Előbbit a szarvas kullancsok (Ixodes scapularis) terjeszthetik, és a kutyák, macskák, valamint az emberek fehérvérsejtjeit támadja. 1-2 héttel a fertőződést követően láz, letargia, étvágytalanság, ízületi fájdalom és merevség jelentkezik. Az Anaplasma platies-t a barna kutya kullancs (Rhipicephalus sanguineus) továbbítja, és a vérlemezkeszám csökkenését okozza elsősorban kutyáknál, ritkábban macskáknál. A fenti klinikai tünetek mellett egyes állatoknál az anaplazmózis véraláfutások és vérzés formájában is megmutatkozhat.

EHRLICHIOSIS

A vérzéses kullancsláz a barna kutya kullancs (Rhipicephalus sanguineus) által terjesztett bakteriális fertőzés, ami kutyákat, macskákat és embert is érintheti. A fertőzött kullancs vérszívását követően általában 1-3 héten belül jelentkeznek a betegség influenzaszerű tünetei az embernél – láz, fáradtság, ízületi fájdalom, hányás, hasmenés -, ugyanakkor kutyák esetén vérzéses rendellenességek is előfordulhatnak.

BORRELIOSIS

A Lyme-kórnak is nevezett bakteriális betegséget a szarvas kullancsok (Ixodes scapularis) adhatják át a kutyáknak, macskáknak és az embernek. A tünetek közé tartoznak: láz, fáradtság, étvágytalanság, valamint a duzzadt és fájdalmas ízületek. Fontos megjegyezni, hogy a betegség akár több hónapig is lappanghat, így a tünetek is gyakran csak jóval a tényleges megfertőződés után jelentkeznek. A kullancsfertőzést követően emberek egy részénél erythema migrans alakulhat ki, amely bőrpírral társuló duzzanat. Ez a bőrelváltozás állatok esetén nehezen észrevehető.

BABÉZIÓZIS

Ezt a betegséget jellemzően a barna kutyakullancs (Rhipicephalus sanguineus) és a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) terjeszti, de a fertőzött kutya harapásával* – bár ez nem gyakran fordul elő -, valamint vérátömlesztéssel és anya-magzat átvitellel is terjedhet. A kutyamaláriaként is ismert fertőzést a Babesia nemzetség protozoa parazitái okozzák, amelyek megtámadják a vörösvértesteket.

A babéziózis elsősorban a háziállatokra és a vadon élő állatokra jelent veszélyt, de esetenként az embert is érintheti. A fertőzés lefolyása az enyhe, gyorsan lezajló betegségtől a súlyos, hirtelen halált okozó állapotig terjedhet. Egyes esetekben a parazita hosszú távú betegséget okoz, amelynek fő tünete a súlyos és progresszív vérszegénység.*

BARTONELLÓZIS

Ezt a bakteriális fertőzést kullancsok és bolhák terjesztik a háziállatok és az emberek között egyaránt. Zoonótikus betegségként állatról emberre is terjedhet. A bartonellózist emberek esetén macskakarmolási betegségnek szokás nevezni, annak ellenére, hogy elsősorban kullancsok terjesztik.  Tünetei közé tartozik a láz, sántaság, letargia, étvágytalanság, hányinger, szabálytalan szívverés, izomfájdalom, valamint a nyirokcsomók, a szem és az agy duzzanata, valamint gyulladása.

HEPATOZOONOSIS

Hepatozoon canis nevű protozoa által okozott ritka betegség. A fertőzést nem kullancscsípés okozza, hanem az, amikor a kutya megeszik egy fertőzött kullancsot. A betegség következtében gyulladás lép fel a test különböző szöveteiben; tünetei közt szerepelhet láz, letargia, testsúlycsökkenés, izomvesztés, gyengeség, a szem váladékozása, valamint véres hasmenés. A gerinc közelében tapasztalható súlyos érzékenység vagy fájdalom szintén gyakori jele a betegségnek, csakúgy, mint a merevség és az általános vonakodás a mozgástól. A tünetek időről időre változhatnak vagy akár meg is szűnhetnek. A kutyák hepatozoonózisa a vesék gyulladásához vagy a vesék amiloidózisához vezethet – olyan állapot, amelyben a veseszövetekben kóros fehérje (amiloid) halmozódik fel. Amennyiben a kutyamegfertőződik, egész életen át tartó fertőzöttséggel kell számolni, mivel egyetlen ismert kezelés sem képes teljesen gyógyulást eredményezni.*

CYTAUXZOONOSIS

A Cytauxzoon nemzetség parazitái okozta, szintén ritka betegség, amelyet a macskák körében terjesztenek a kullancsok. A betegség gyors lefolyású, és általában halálos kimenetelű. A tünetek hozzávetőleg 10 nappal a kullancscsípés után jelentkeznek, ezt követően körülbelül 6 nappal később tetőznek. A macskák lázasak, gyengék, letargikusak és dehidratáltak lehetnek, de előfordulhat étvágytalanság és légzési nehézségek is. Az íny és a nyálkahártyák sok esetben sárgás színűvé válnak. A kezelés gyakran sikertelen, de az új terápiák bizonyos esetekben ígéretesnek bizonyultak.*

HEMOBARTONELLÓZIS

A macskák fertőző vérszegénységének is nevezett betegséget egy bakteriális parazita, a Mycoplasma hemofelis okozza, amelyet kullancsok, bolhák terjesztenek, és a macskák mellett a kutyákra is veszélyt jelent. A fertőzés a vörösvértesteket támadja meg, vérszegénységet és gyengeséget okozva. A tünetek macskák és kutyák esetében eltérőek. A fertőzött macskák elesettek, gyengék, lázasak lesznek, és vérszegénység, sárgaság, valamint lépmegnagyobbodás alakul ki. A kutyáknál ezzel szemben súlycsökkenés, elesettség és láz jelentkezhet, de általában csak a legyengült immunrendszerű egyedeknél.

SZIKLÁS-HEGYSÉGI FOLTOS LÁZ

A Rickettsia rickettsii kórokozó által okozott bakteriális fertőzést az amerikai kutya kullancs (Dermacentor variabilis) és a Rocky Mountain Wood kullancs (Dermacentor andersoni) terjeszti. Az emberek kullancscsípés következtében fertőződhetnek meg, illetve ha kapcsolatba kerülnek a parazita testváladékával, ürülékével, miközben a kullancsot magukból vagy kutyájukból eltávolítják.*

A kutya fertőződését követően 5-10 napon belül jelentkeznek a tünetek, mint a láz, étvágytalanság, nyirokcsomó duzzanat, ízületi gyulladás, köhögés, légzési nehézség, hasi fájdalom, hányás, hasmenés, valamint az arc vagy a végtagok duzzanata. Súlyos esetekben lapos, kerek, lilásvörös foltok alakulnak ki a szemhéjak és a száj vonalában, amiket a szövetfelszín alatti vérzés okoz. Az idegrendszer érintettségének jelei a megváltozott mentális állapot, valamint a fokozott gerincérzékenység, fájdalom: az óvatos érintésre is hevesen reagál a beteg. A sziklás-hegységi foltos lázba a kutyák 1-5 százaléka belehal.*

Nem valószínű, hogy távol tudod tartani az összes kullancsot, de megtehetsz minden szükséges óvintézkedést, hogy megvédd magadat, családodat és kisállataidat.

A kullancsok ellen irányuló legfontosabb megelőző lépés az ellenőrzés. A szabadban töltött időt követően mindenképp nézd át magadat és szőrös barátodat is, ha pedig bármelyikőtökben kullancsot találnál, azonnal távolítsd el. Beszélj állatorvosoddal a paraziták elleni védekezés előnyeiről, hogy távol tarthasd a kutyádat vagy macskádat megharapni készülő kullancsokat.

*Kahn, C. M., BA, MA, & Line, S., PhD, Dipl ACVB (Eds.). (2007). The Merck/Merial Manual for Pet Health. Whitehouse Station, NJ: Merck &. Co.

HU-NON-230700002

AJÁNLOTT

 • ÍGY GONDOSKODHATSZ TUDATOSAN KISÁLLATODRÓL

  Pár pillanatra próbálj teljes figyelmeddel úgy összpontosítani a kutyasétáltatásra vagy cicád átmozgatására, mintha életed legnagyobb kihívása lenne. Kisállatod tudatos gondozása azt jelenti, hogy egészséges odafigyeléssel és támogatással törődsz vele. Elkötelezed magad, hogy megadd mindazt a fizikai és mentális ingert, amire négylábú kedvencednek szüksége van. Nem kell más, csupán némi tudatosság és odafigyelés ahhoz, hogy te…

  Tudj meg többet >>

 • 9 BETEGSÉG, AMIT A KULLANCSOK TERJESZTHETNEK, AKÁR EGYETLEN VÉRSZÍVÁSSAL

  A kullancsok kicsik, de a veszély, amelyet rád, kutyádra, macskádra és családodra nézve jelentenek, hatalmas. A kullancsok vérszívó paraziták, amelyek gyakran betegséget okozó baktériumokat és parazitákat hordoznak. Ennek eredményeként egy sor különböző fertőzést juttathatnak – néha egyszerre – a véráramba, miközben táplálkoznak.

  Tudj meg többet >>

 • 7 MÍTOSZ A KULLANCSOKRÓL

  A kullancsok igen apró, ám annál veszélyesebb élősködők, akiknek az élete függ attól, hogy állatok – például kutyák és macskák – vagy emberek vérét szívják. Ez elég „vámpírosan” hangzik, ugye? Talán ez az oka annak, hogy ennyi mítosz lengi körbe ezeket a kis lényeket, hiszen az emberek félelmükben előbb kezdenek el valótlanságokat kitalálni és azokban…

  Tudj meg többet >>

 • Minden, amit a leptospirózis fertőzésről érdemes tudni

  Kutyatulajdonosként te is biztosan mindent megteszel, hogy megvédd négylábú barátodat. Sajnos azonban már a kertben vagy épp a helyi parkban is számos olyan veszély leselkedhet rá, amelyek komolyan károsíthatják kutyád egészségét. Az egyik ilyen a leptospirózis, ami egyre több országban jelent jelentős kockázati tényezőt.

  Tudj meg többet >>

 • Ezeket tartsd észben, hogy eredményes legyen cicád állatorvosi vizitje

  Ha macskádat állatorvoshoz viszed, az stresszes lehet. Olvasd el, hogyan készítsd fel macskádat az állatorvosnál tett látogatásra.

  Tudj meg többet >>

 • Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről

  Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS 2023.10..20. KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

  Tudj meg többet >>

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 • ÍGY GONDOSKODHATSZ TUDATOSAN KISÁLLATODRÓL

  Pár pillanatra próbálj teljes figyelmeddel úgy összpontosítani a kutyasétáltatásra vagy cicád átmozgatására, mintha életed legnagyobb kihívása lenne. Kisállatod tudatos gondozása azt jelenti, hogy egészséges odafigyeléssel és támogatással törődsz vele. Elkötelezed magad, hogy megadd mindazt a fizikai és mentális ingert, amire négylábú kedvencednek szüksége van. Nem kell más, csupán némi tudatosság és odafigyelés ahhoz, hogy te…

  Tudj meg többet >>

 • 9 BETEGSÉG, AMIT A KULLANCSOK TERJESZTHETNEK, AKÁR EGYETLEN VÉRSZÍVÁSSAL

  A kullancsok kicsik, de a veszély, amelyet rád, kutyádra, macskádra és családodra nézve jelentenek, hatalmas. A kullancsok vérszívó paraziták, amelyek gyakran betegséget okozó baktériumokat és parazitákat hordoznak. Ennek eredményeként egy sor különböző fertőzést juttathatnak – néha egyszerre – a véráramba, miközben táplálkoznak.

  Tudj meg többet >>

 • 7 MÍTOSZ A KULLANCSOKRÓL

  A kullancsok igen apró, ám annál veszélyesebb élősködők, akiknek az élete függ attól, hogy állatok – például kutyák és macskák – vagy emberek vérét szívják. Ez elég „vámpírosan” hangzik, ugye? Talán ez az oka annak, hogy ennyi mítosz lengi körbe ezeket a kis lényeket, hiszen az emberek félelmükben előbb kezdenek el valótlanságokat kitalálni és azokban…

  Tudj meg többet >>

 • Minden, amit a leptospirózis fertőzésről érdemes tudni

  Kutyatulajdonosként te is biztosan mindent megteszel, hogy megvédd négylábú barátodat. Sajnos azonban már a kertben vagy épp a helyi parkban is számos olyan veszély leselkedhet rá, amelyek komolyan károsíthatják kutyád egészségét. Az egyik ilyen a leptospirózis, ami egyre több országban jelent jelentős kockázati tényezőt.

  Tudj meg többet >>

 • Ezeket tartsd észben, hogy eredményes legyen cicád állatorvosi vizitje

  Ha macskádat állatorvoshoz viszed, az stresszes lehet. Olvasd el, hogyan készítsd fel macskádat az állatorvosnál tett látogatásra.

  Tudj meg többet >>

 • Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről

  Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS 2023.10..20. KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

  Tudj meg többet >>