kutya szem problémák info

A kutyák szembetegségei

EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS

2020/09/23

Becsült olvasási idő: 7 perc

A kutya kifejező szemei szeretetet, izgalmat, szomorúságot, aggodalmat és még sok más érzelmet mutatnak. Ha azonban szeretett négylábú társadnak szemproblémái vannak, előfordulhat, hogy nem tud olyan jól kommunikálni, és akár a látását is elveszítheti. Fontos, hogy a kutyák szemproblémáit már korai stádiumban felismerjük, mert a gyors beavatkozás sok esetben a kedvezőbb kimenetel kulcsa lehet.


A KUTYÁK SZEMÉNEK FELÉPÍTÉSE

A kutya szembetegségeinek felismeréséhez hasznos, ha ismerjük a kutya szemének egyedi szerkezetét.  

A legtöbb emlőshöz hasonlóan a kutya szeme is gömb alakú, két folyadékkal teli kamrával, az elülső és a hátsó kamrával. A kamrákat a szemlencse választja el egymástól, amely a fénysugarakat a szem hátsó részére, a retinára fókuszálja. A kutya szeme szaruhártyával rendelkezik, amely a külső, átlátszó felület, és amely védelmet nyújt a belső szem számára. A kutyának is van pupillája és írisze, akárcsak neked, valamint izmai, amelyek segítik a mozgást és a lencse nyitását és zárását, a megfelelő mennyiségű fény beengedését.   

Kutyádnak is van felső és alsó szemhéja, mint neked, de a kutya egyedi jellemzője a jól látható harmadik szemhéj, az úgynevezett pislogóhártya. A harmadik szemhéj a szem alsó belső zugában, az alsó szemhéj és a szem között helyezkedik el.  A harmadik szemhéj vélhetően védi a szemgolyót, és segít eltávolítani az idegen testeket a szemből. Található rajta egy mirigy is, amely a kutya könnyfilmje vizes rétegének 30 százalékát termeli. Normális esetben a harmadik szemhéj az alsó szemhéjak alatt rejtőzik, de probléma esetén a kutya egyik vagy mindkét szeménél láthatóvá válhat. Ezért hasznos megismerned a kutyád szemének anatómiáját, beleértve a harmadik szemhéj helyzetét is.

kutyaszemek

1. MI AZ A CSERESZNYE SZEM?

A harmadik szemhéjat érintő állapot a “cseresznye szem”, mely elnevezését a szemen megjelenő vörös duzzanatról kapta. A cseresznye szem akkor fordul elő, amikor a harmadik szemhéjban lévő mirigy megduzzad és kicsúszik a helyéről.

Esetenként megpillanthatod kutyád harmadik szemhéját, amikor alszik, vagy ha épp az altatásból ébredezik. Ha azonban kutyádnak cseresznye szeme van, vörös duzzanatot figyelhetsz meg, mely a harmadik szemhéj széléből türemkedik ki – általában ez ennek a kutya szembetegségnek az első jele. A duzzanat jelentkezhet az egyik vagy mindkét szemen. Egyes kutyáknál előfordulhat, hogy semmilyen más tünet nem jelentkezik, míg másoknál a kötőhártya-gyulladáshoz hasonló tünetek léphetnek fel.

A cseresznye szem leggyakrabban hat hónapos és kétéves kor közötti kutyáknál fordul elő.

Nem lehet megelőzni, és az oka sem ismert, de elképzelhető, hogy genetikai hajlam áll a háttérben. Ha azonban tudod, hogy milyen jelekre kell figyelned, gyorsan intézkedhetsz és állatorvoshoz fordulhatsz a kutyusoddal.


HOGYAN KEZELHETŐ A CSERESZNYE SZEM?

Az állatorvos a cseresznye szem kezelésének első lépéseként szemcseppet javasolhat. Ha a probléma továbbra is fennáll, a duzzanat nem csökken, és a kutya kellemetlenül érzi magát, akkor műtéttel lehet orvosolni.


2. KÖTŐHÁRTYA-GYULLADÁS

A kötőhártya-gyulladás, vagy “rózsaszín szem” a kötőhártya gyulladása, és meglehetősen gyakori a kutyáknál. A tünetek közé tartozik a szem kivörösödése, a szaruhártya körüli szövetek duzzanata, a szem váladékozása és enyhe szempanaszok olyan tünetekkel, mint a szem csukva tartása vagy dörzsölése.

A kötőhártya-gyulladásnak sokféle oka lehet, például allergia.

A kötőhártya-gyulladás kezeléséhez az állatorvos először azt szeretné kideríteni, hogy mi okozza. A gyulladás okától függően a kezelés a következő eljárásokat foglalhatja magában:

 • Az irritáló anyag eltávolítása és a terület megnyugtatása fájdalomcsillapító gyógyszerekkel. 
 • Antibiotikumok és sóoldatos lemosások felírása a fertőzés kezelésére. 
 • Allergia elleni gyógyszeres kezelés.

3. EPIPHORA

A túlzott könnyezés állapotát “epiphora” néven ismerjük. Ennek a kutya szembetegségnek a jelei közé tartozik a vizes, könnyező szem, ami a szem alatti szőrzet elszíneződését vagy kellemetlen szagát eredményezheti.

Az epiphora számos olyan adottság és betegség következménye lehet, melyeknél túlzott könnytermelés vagy csökkent könnyelvezetés jelentkezik, beleértve a rendellenesen álló szempillákat, a kötőhártya-gyulladást és a szaruhártya-fekélyeket.

A miniatűr és toy fajták hajlamosabbak az epiphora kialakulására. Ennek leggyakoribb oka a nem megfelelő könnyelvezetés. Előfordul, hogy a kutya szemhéja befelé fordul, ami szintén irritálja a szemet és akadályozza a könnyelvezető rendszert. A könnyelvezetés javítása vagy a szemhéj helyzetének korrigálása műtéti úton lehetséges.

Az állatorvos a legtöbb esetben azt szeretné kideríteni, hogy mi okozza az epiphorát, és hogyan lehet megfelelően kezelni a problémát.

kutya szem problémák állatorvos

4. SZEMSZÁRAZSÁG

A szemszárazságban vagy keratoconjunctivitis siccában szenvedő kutya szeme nem termel elég könnyet, és ez a probléma kezeletlenül vaksághoz vezethet.

A száraz szem gyakran úgy néz ki, mint egy kiújult kötőhártya-gyulladás vagy tartós fertőzés, és együtt járhat a szem ragacsos, nyálkás váladékozásával, az orr szárazságával és a szaruhártya elhomályosodásával, látható fekélyekkel vagy anélkül.

A szemszárazság leggyakoribb oka, hogy a kutya immunrendszere megtámadja a könnymirigyeket.

A szemszárazság diagnosztizálása egy egyszerű, fájdalommentes és könnyen elvégezhető könnytermelés-mérő teszt segítségével történik. A száraz szem kezelésének célja a könnytermelés helyreállítása. Egyes kutyáknál szükség lehet támogató kezelésre antibiotikus cseppekkel vagy kenőccsel és műkönnyel. 


5. ZÖLDHÁLYOG

A glaukóma akkor alakul ki, amikor a szem folyadéktermelésének és -elvezetésének (csarnokvíz) egyensúlyhiánya folyadékgyülemet eredményez, mely megemeli a szemnyomást. Ez nem csak nagyon fájdalmas lehet a kutyának, de a szem kivörösödésével és látásromlással is járhat.

A glaukóma jelei közé tartozik a pupillatágulat (az egyik szem pupillája más méretű lehet, mint a másiké), a szem vörössége vagy a szem fehér részén (az ínhártyán) lévő erek tágulása.

Az egyik vagy mindkét szem észrevehető kidülledése is előfordulhat. A kutya részben lehunyhatja vagy dörzsölheti a szemét, és levertséget, étvágytalanságot vagy akár reakcióhiányt is mutathat. Ezek a jelek a zöldhályog okozta fájdalomnak tudhatók be. Ha kutyád a glaukóma bármely jelét mutatja, azonnal fordulj állatorvoshoz, hogy elkerüld a látás elvesztését.

A zöldhályogot tonométerrel, azaz a szemnyomás mérésére szolgáló speciális eszközzel diagnosztizálják. Az állatorvos megfelelő orvosi és/vagy sebészeti kezelést fog javasolni kutyádnak.

kutya szem probléma szürkehályog

6. SZÜRKEHÁLYOG

A szürkehályog következtében a lencse homályossá vagy átlátszatlanná válik, így a fény nem jut el a retinához. Ez az enyhe látászavaroktól a vakságig terjedő látásvesztést okoz. A szürkehályog nem tévesztendő össze a fiatal kutyák kisebb lencsehibáival vagy a központi lencseszövet normális megvastagodásával és megkeményedésével, amely idősebb állatoknál jelentkezik.

A szürkehályog leggyakoribb oka a genetika (örökletes).

Az öröklött szürkehályog számos kutyafajtát érinthet, de egyes fajták hajlamosabbnak tűnnek rá, mint mások. Egyéb okok közé tartozik a cukorbetegség, az alultápláltság, a sugárkezelés, a gyulladás és a sérülés. Cukorbetegség esetén a szürkehályogot a glükóz bomlástermékeinek a lencse fehérjéihez való kötődése okozza. A legtöbb cukorbeteg kutyánál szürkehályog alakul ki.


MEG FOG VAKULNI A KUTYÁM?

A szürkehályog nem jelent biztos vakságot. A kutyák hallás- és szaglásérzékelése olyan éles, hogy a látáscsökkenést nem feltétlenül veszik észre. A szürkehályog nem is akadályozza teljesen a látást. A szürkehályog továbbfejlődése a szürkehályog típusától, a kutya fajtájától és más kockázati tényezőktől függ. 

Sok kutya nagyon jól boldogul a szürkehályog specifikus kezelése nélkül. Beszélned kell állatorvosoddal, hogy értékelje kutyád állapotát és felmérje a megfelelő kezelési lehetőségeket. 

Senki sem hagyhatja, hogy szeretett kedvence szenvedjen, ezért, ha kutyád a szemét piszkálja, pofáját a padlóhoz vagy a szőnyeghez dörzsöli, akkor ismerd fel, hogy a szemével gond van. A szemprobléma első jeleinél érdemes állatorvoshoz fordulni. Bizonyos esetekben, mint például a zöldhályog, ez megmentheti a kutya látását.

AJÁNLOTT

 • 7 MÍTOSZ A KULLANCSOKRÓL

  A kullancsok igen apró, ám annál veszélyesebb élősködők, akiknek az élete függ attól, hogy állatok – például kutyák és macskák – vagy emberek vérét szívják. Ez elég „vámpírosan” hangzik, ugye? Talán ez az oka annak, hogy ennyi mítosz lengi körbe ezeket a kis lényeket, hiszen az emberek félelmükben előbb kezdenek el valótlanságokat kitalálni és azokban hinni, minthogy valóban megértsék és a helyén kezeljék a veszélyt.

  Tudj meg többet >>

 • Minden, amit a leptospirózis fertőzésről érdemes tudni

  Kutyatulajdonosként te is biztosan mindent megteszel, hogy megvédd négylábú barátodat. Sajnos azonban már a kertben vagy épp a helyi parkban is számos olyan veszély leselkedhet rá, amelyek komolyan károsíthatják kutyád egészségét. Az egyik ilyen a leptospirózis, ami egyre több országban jelent jelentős kockázati tényezőt.

  Tudj meg többet >>

 • Ezeket tartsd észben, hogy eredményes legyen cicád állatorvosi vizitje

  Ha macskádat állatorvoshoz viszed, az stresszes lehet. Olvasd el, hogyan készítsd fel macskádat az állatorvosnál tett látogatásra.

  Tudj meg többet >>

 • Ételek, amiket soha ne adj a macskádnak

  A kutyákkal ellentétben a macskák nem arról híresek, hogy a születésnapi tortákat vagy a felügyelet nélkül hagyott csirkés vacsorákat megdézsmálnák. Azt gondolod, hogy a macskádnak egyáltalán nincs ínyére az, amit te szoktál enni? El sem tudod képzelni, ahogy egy tábla csokoládéért vagy egy korty alkoholos italért kuncsorogjon?

  Tudj meg többet >>