A szívféreg macskáknál

Szívféreg macskákban – Valóság, nem fikció

EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS

2022/04/03

Becsült olvasási idő: 7 perc

Van néhány tévhit a macskákkal és a szívférgekkel kapcsolatban, amelyeket el kell oszlatni. A legfontosabb tévhit szerint a macskák ritkán vagy egyáltalán fertőződnek a szívféreggel. Bár igaz, hogy a kifejlett szívférgek okozta megbetegedések előfordulása a macskáknál kevésbé tűnik gyakorinak, mint kutya pajtásaiknál, a macskák szívférgességét pontosabb inkább a kutyák szívférgességétől eltérőnek jellemezni. 

Mivel a macskák szívférgessége súlyos, akár életveszélyes is lehet, nézzük meg a tényeket és azt, hogy mit tehetünk bundás négylábú társaink védelméért.


MI A SZÍVFÉRGESSÉG?

A szívférgesség a világ számos részén súlyos és potenciálisan halálos betegség a kutyák és macskák körében. A szívben, a tüdőben és a kapcsolódó erekben élő férgek súlyos tüdőbetegséget és a test más szerveinek károsodását okozzák. A kutyák és a macskák szervezetében a szívférgek felnőtt korukig élhetnek, párosodhatnak és utódokat hozhatnak létre. A kutyák szívférgessége jelentős, hosszú távú károsodást okozhat a szívben, a tüdőben és az erekben, és kihathat a kutya egészségére. 

A macskák szívférgessége eltérő, mivel az ő egészségüket a szívférgek éretlen alakjai károsíthatják a szívférgességgel összefüggő légzőszervi betegség (HARD) néven ismert betegség formájában, és bennük kevesebb féreg éri el a kifejlett stádiumot. A szívférgesség diagnosztizálása macskák esetében kihívást jelent, és gyakran diagnosztizálatlan marad. Mind a kutyák, mind a macskák esetében rendelkezésre áll a szívférgesség megelőzésére szolgáló kezelés. Azon kutyák számára, amelyek nem rendelkeztek megfelelő védelemmel, létezik a szívférgesség kezelésére használható gyógyszer, de ez macskáknál nem alkalmazható, így csak megelőzéssel védheted meg cicádat a szívférgességtől.

szívféreg egy macskában

HOGYAN TERJED A SZÍVFÉRGESSÉG? 

Elsősorban a szúnyogok felelősek a szívférgesség átadásáért a háziállatoknak. A fertőzött állatban, például kutyában, rókában, prérifarkasban vagy farkasban élő felnőtt nőstény szívférgek mikroszkopikus méretű férgeket, úgynevezett mikrofiláriákat termelnek, amelyek a véráramban keringenek. Amikor egy szúnyog megcsípi ezt az állatot és vérrel táplálkozik, felveszi a mikrofiláriákat, amelyek “fertőző stádiumú” lárvává érnek, míg végül a szúnyog újabb csípése és vérrel történő táplálkozása révén egy másik állat vérébe kerülnek. 

Az új gazdaállatban kutyák esetében körülbelül 6-7 hónapig, macskáknál pedig 7-9 hónapig tart, amíg a lárvák kifejlett szívféreggé érnek. Az érett szívférgek 5-7 évig élhetnek kutyákban, és 2-3 évig macskákban.


MELYEK A SZÍVFÉRGESSÉG TÜNETEI MACSKÁKNÁL? 

Mivel a macskák szívférgessége gyakran diagnosztizálatlan, a fertőzés tünetei nagyon enyhék lehetnek, és néha összetéveszthetők más problémákkal, de egyes esetekben egészen drámai formában is jelentkezhetnek. A tünetek között szerepelhet köhögés, asztmaszerű rohamok, hányás, étvágytalanság vagy fogyás. Esetenként a fertőzött macska nehezen jár, görcsöket vagy ájulást produkál, vagy folyadékgyűlem keletkezik a hasüregében. A legdrámaibb tünet a macska hirtelen összeesése vagy akár hirtelen halála.


MEKKORA A KOCKÁZATA ANNAK, HOGY A MACSKÁM ELKAPJA A SZÍVFÉRGESSÉGET?

A szívférgesség világszerte jelen van a szubtrópusi, trópusi és mérsékelt égövi régiókban. A klímaváltozás azt jelenti, hogy a betegség évről-évre a világ új területein terjed. Az Egyesült Államokban mind az 50 államban diagnosztizáltak szívférgességet, és a sokféle változó miatt a kockázati tényezőket lehetetlen megjósolni. Az éghajlati viszonyok változása, a családok és háziállatok vándorlása, valamint a vadon élő hordozók jelenléte mind-mind a fertőzésszám évről-évre történő növekedését okozza. És mivel a fertőzött szúnyogok be tudnak jönni a lakásba, a kinti és a benti kedvencek egyaránt veszélyeztetettek. 

macska hőféreg

MIT KELL TUDNOM A MACSKÁM TESZTELÉSÉRŐL? 

A szívférgesség nagyon súlyos lehet, ezért minél korábban észlelik, annál jobb. A szívférgességre és a szívféreg jelenlétére irányuló vizsgálat vérmintából történik. Sajnos ezek a tesztek macskák esetében nem olyan egyértelműek, mint kutyáknál, ezért ne lepődj meg, ha további vizsgálatokra lesz szükség, amelyeket alább ismertetünk. Ajánlott, hogy cicádat évente egyszer, valamint a megelőző gyógyszeres kezelés előtt állatorvosod tesztelje. Mivel a macskák szívférgessége nem kezelhető, a megelőzés kulcsfontosságú. 

szívbetegség kezelése

MI A TEENDŐ, HA SZÍVFÉRGES A CICÁM? 

Egyes fertőzések maguktól is megszűnnek, mivel a szívférgek a macskákban elpusztulhatnak, mielőtt elérnék a kifejlett stádiumot. Sajnos ettől még légzőszervi problémák alakulhatnak ki. A keringési rendszerben lévő szívférgek a macska immunrendszerére is hatással lehetnek, és köhögést, zihálást és légzési nehézséget okozhatnak. A macskák szívférgei a test más részeibe is átvándorolhatnak, például az agyba, a szembe és a gerincvelőbe, és ott jelentős károkat okozhatnak. 

Ha szeretett cicád szívférgesség-tesztje pozitív, akkor az alábbi dolgokra számíthatsz:

 • Diagnózis. Mivel a szívférgek jelenléte nem mindig olyan egyértelmű, mint a kutyáknál, a diagnózis bonyolult lehet, ami fizikai vizsgálatot, többféle vérvizsgálatot, köztük teljes vérképet és mellkasröntgent igényel. Ultrahang vizsgálatot is végezhetnek, hogy a szív körüli erekben lévő férgek után kutassanak. 
 • Kezelés. Sajnos nincs biztonságos és hatékony gyógyszeres kezelés a macskák szívférgességére. Mindazonáltal a szívférgességben szenvedő macskákon gyakran lehet segíteni jó állatorvosi ellátással. A cél a cica stabilizálása és egy hosszú távú kezelési terv meghatározása a tünetek enyhítésére. 
 • Megfigyelés. A macskáknál előfordulhat, hogy a fertőzés spontán megszűnik, de a szívférgesség okozta károk maradandóak lehetnek. Ha macskád nem mutat légzőszervi tüneteket, de a szívférgesség kimutatható a tüdőben, 6-12 havonta mellkasröntgen javasolt.   
 • Állatorvosi ellátás. Ha enyhe légzőszervi tünetek jelentkeznek, a tüneteket szájon át adható vagy injekciós gyógyszeres kezeléssel lehet enyhíteni. Ha súlyos tüneteket észlelünk, további támogatásra lehet szükség. Állatorvosod kórházi kezelést javasolhat a terápia, például intravénás folyadékpótlás, a tüdő és a szív támogatására szolgáló gyógyszerek és általános ápolás biztosítása érdekében. Bizonyos esetekben a szívférgek általános érzéstelenítésben történő sebészi eltávolítása is javasolt lehet.

SZÍVFÉRGESSÉG MEGELŐZÉSE 

Fontos, hogy cicád fertőzését szívférgesség elleni készítmények alkalmazásával előzd meg, amelyek helyileg használt gyógyszer és tabletta formájában is elérhetők. A legtöbb megelőző készítményt havonta kell alkalmazni, de néhányat 2 vagy 3 havonta. A megelőző készítmények megakadályozzák a szívférgesség kialakulását, ha fertőzött szúnyog csípi meg a macskát. 

A jóváhagyott szívférgesség elleni gyógyszerek a szívféreg parazita lárva stádiumban lévő alakjának elpusztításával hatnak, beleértve mind a szúnyog által átadott fertőző szívféreg lárvákat, mind pedig a következő lárva stádiumot, amely a macskában fejlődik ki. Mivel a kifejlett szívféreg nem távolítható el hatékonyan, rendkívül fontos, hogy ezeket a megelőző készítményeket szigorú ütemterv szerint adják be. 

A kiscicák ugyanolyan fogékonyak a szívférgességre, mint a felnőtt macskák, ezért ajánlott a szívférgesség elleni védekezést olyan korán elkezdeni, ahogy az a termék címkéjén szerepel. 

Cicád egészségének megőrzéséhez és szívférgességtől való mentességéhez a legfontosabb, hogy vidd el az állatorvoshoz, hogy minden egészségügyi problémával, beleértve a szívférgesség megelőzését is, megbirkózhass. Az állatorvos megméri macskád súlyát, és biztosítja, hogy a megfelelő adag megelőzésre szolgáló készítményt add be. Akkor is fordulj állatorvosodhoz, ha bármilyen aggályod vagy kérdésed van bundás kedvenced egészségéről.

AJÁNLOTT

 • 7 MÍTOSZ A KULLANCSOKRÓL

  A kullancsok igen apró, ám annál veszélyesebb élősködők, akiknek az élete függ attól, hogy állatok – például kutyák és macskák – vagy emberek vérét szívják. Ez elég „vámpírosan” hangzik, ugye? Talán ez az oka annak, hogy ennyi mítosz lengi körbe ezeket a kis lényeket, hiszen az emberek félelmükben előbb kezdenek el valótlanságokat kitalálni és azokban hinni, minthogy valóban megértsék és a helyén kezeljék a veszélyt.

  Tudj meg többet >>

 • Minden, amit a leptospirózis fertőzésről érdemes tudni

  Kutyatulajdonosként te is biztosan mindent megteszel, hogy megvédd négylábú barátodat. Sajnos azonban már a kertben vagy épp a helyi parkban is számos olyan veszély leselkedhet rá, amelyek komolyan károsíthatják kutyád egészségét. Az egyik ilyen a leptospirózis, ami egyre több országban jelent jelentős kockázati tényezőt.

  Tudj meg többet >>

 • Ezeket tartsd észben, hogy eredményes legyen cicád állatorvosi vizitje

  Ha macskádat állatorvoshoz viszed, az stresszes lehet. Olvasd el, hogyan készítsd fel macskádat az állatorvosnál tett látogatásra.

  Tudj meg többet >>

 • Ételek, amiket soha ne adj a macskádnak

  A kutyákkal ellentétben a macskák nem arról híresek, hogy a születésnapi tortákat vagy a felügyelet nélkül hagyott csirkés vacsorákat megdézsmálnák. Azt gondolod, hogy a macskádnak egyáltalán nincs ínyére az, amit te szoktál enni? El sem tudod képzelni, ahogy egy tábla csokoládéért vagy egy korty alkoholos italért kuncsorogjon?

  Tudj meg többet >>