Minden, amit a kutyák védőoltásairól tudnod kell

EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS

2019/12/02

Becsült olvasási idő: 8 perc

Amint befogadsz egy kutyát az otthonodba, megérted, milyen különleges a négylábú barátod: nem ítélkezik, nem haragtartó, és a legtöbbször örömmel követi bármely utasításodat.  Természetesen mindent meg akarsz tenni azért, hogy egész életében egészséges és védett maradjon.  


A LEGJOBB, HA KOMOLYAN VESZED A MEGELŐZŐ EGÉSZSÉGÜGYI
JAVASLATOK, KÖZTÜK A VÉDŐOLTÁSOK FONTOSSÁGÁ

A védőoltások páncélként óvják kutyádat. Segítenek a szervezetnek erőt gyűjteni és felkészítik a betegségeket okozó baktériumok vagy vírusok elleni küzdelemre, melyekkel kutyád bármely életkorban találkozhat. Fontos, hogy megvédd kedvencedet. Állatorvosod elmagyarázza, hogy mely oltások elengedhetetlenek, valamint azt is, hogy az adott országban melyeket írja elő a törvény. A védőoltások rendkívül sikeresek a súlyos és gyakran halálos betegségek megfékezésében, olyannyira, hogy sok esetben a betegségek már nem is tűnnek fenyegetőnek. A fertőzés mindig veszélyt jelent az oltatlan kutyákra nézve. A védőoltás a család minden tagját megvédi a súlyos betegségektől, valamint az összes többi állatot, melyekkel a kutya érintkezik. 


Alapoltások 

Az állatorvosok egyetértenek abban, hogy kedvencedet védeni kell a leggyakoribb, erősen fertőző és súlyos betegségeket okozó fertőzések ellen. Az e betegségek ellen védő vakcinákat alapoltásoknak tekintik. Ilyen például a szopornyica, a fertőző májgyulladás, a kutya parvovírus és a veszettség. Az állatorvos által elvégzett kockázatértékelés alapján – például a kutya egyéni környezete és életmódja miatt – más oltások is ajánlhatók. Ezek a vakcinák az alapoltásokon felülinek számítanak.  


A kutyák szopornyica okozta fertőző betegsége 

Szükséglet:  alap 

A szopornyica egy rendkívül fertőző vírusos megbetegedés, amely főként a fertőzött kutyák orrából és szeméből származó váladékkal terjed. Ez a vírus a kutya gyomor-bélrendszerét, légzőszerveit és gyakran központi idegrendszerét is érinti, és neurológiai tüneteket, például rohamokat okoz. A szopornyica megelőzésében sikeres a védőoltás. A gyakran halálos kimenetelű betegségben szenvedő kutyák számára nem áll rendelkezésre specifikus vírusellenes kezelés. 


A kutyák parvovírus okozta fertőző betegsége

Szükséglet:  alap 

A kutya parvovírus egy fertőző vírusos megbetegedés, melynek vírusa a fertőzött kutya ürülékével való közvetlen vagy közvetett érintkezés révén terjed oltatlan kölyök és felnőtt kutyák között. A vírus a széklettel ürül, rendkívül ellenálló számos fertőtlenítőszerrel szemben, és több hónapig is megmaradhat a környezetben, így könnyen átvihető. A kórokozó a véráramon keresztül olyan területeket támad meg, mint a csontvelő és a vékonybél. Egyes kutyáknál nem mutatkoznak a fertőzés jelei, míg másoknál a fertőzés nagyon súlyossá válhat, teljes étvágytalansággal, súlyos hányással és véres hasmenéssel járva. Bár nincs specifikus kezelés, a kutyák intenzív ápolással és állatorvosi gondozással felépülhetnek. A megelőzés legjobb eszköze továbbra is a védőoltás. 

parvovírus-elleni-vakcinák

A kutyák fertőző májgyulladása 

Szükséglet:  alap 

A kutyák fertőző májgyulladása (ICH) erősen fertőző betegség, amelyet a kutya adenovírus 1-es szerotípusa okoz, és amelynek lefolyása az enyhétől a halálos kimenetelűig terjedhet. Ez a betegség a kutyák között váladékkal, például nyállal, fertőzött vizelettel vagy ürülékkel való érintkezés útján terjed. A tünetek hasonlítanak a szopornyica korai stádiumához, és az enyhe láztól és ödémától a súlyos levertségig, a súlyos leukopéniáig és a véralvadási zavarokig terjednek. A betegség májelégtelenséget és szemkárosodást okoz. Az utóbbi években ritkává vált azokon a területeken, ahol rutinszerűen oltanak, de az időszakos kitörések, amelyek a betegség vadon élő és elvadult hordozókban való fennmaradását tükrözhetik, megerősítik a folyamatos vakcinázás szükségességét. 


Veszettség

Szükséglet:  alap (azokban az országokban, ahol a veszettség jelen van); Egyes országokban jogszabály írja elő

A veszettség 100 százalékban halálos kimenetelű és 100 százalékban megelőzhető betegség. A vírus valamennyi emlős központi idegrendszerét megfertőzheti. A fertőzést követően az állat (például a görény, róka, mosómedve, denevér) szokatlanul kezd viselkedni, például az éjjeli állatok nappal is aktívak lesznek, mások szokatlanul agresszívvé válnak, és a betegséget harapások vagy bőrsérülések útján terjesztik. A veszett denevérek világszerte fokozott kockázatot jelentenek vidéken, de veszélyt jelentenek egyes városi területeken is, ahol nem is számítanánk rájuk. A kutyák veszettség elleni vakcinája védelmet nyújt. A veszettség elleni védőoltást számos területen jogszabály írja elő a kutyák számára. Sok országban szükséges bemutatni az oltási igazolásokat, ha kutyával együtt utazol vagy szállást veszel igénybe.  

veszettség-oltások

Leptospirózis

Szükséglet: vadon élő állatok, különösen rágcsálók által látogatott szabadtéri területeken tartózkodó kutyáknak ajánlott. 

A leptospirózis bakteriális fertőzés, amely a fertőzött kutyák veséjét, tüdejét és máját támadja meg. Különböző vadon élő állatfajok, különösen rágcsálók vizeletével terjed, amelyeket a leptospirózis “rezervoár gazdáinak” neveznek.  A kutyák úgy fertőződnekt, hogy közvetlenül vagy közvetve érintkeznek a fertőzött vizelettel, főként a szennyezett vízforrásokból (patakok, folyók, mocsarak és mesterséges tavak) való ivás vagy úszás révén. A fertőzést követően a leptospirózis kórokozója a véráram útján terjed, és különböző szövetekben és szervekben köt ki. A betegség jelei az enyhétől a súlyosig terjednek, ami máj- vagy veseelégtelenséghez, néha pedig tüdővérzéshez vezethet. A leptospiráknak számos különböző patogén szerocsoportja létezik, de a legtöbb kutyabetegséget négy szerocsoport törzsei okozzák; e négy különböző szerocsoport törzsei ellen rendelkezésre áll és ajánlott a védőoltás. 


Alapoltáson felüli oltások kutyáknak 


Kutyák fertőző tracheobronchitise (Kennelköhögés)  

Szükséglet: nem alap

Ez a rendkívül fertőző kór, amelyet felső légúti betegségnek vagy kutyaköhögésnek is neveznek, köhögés és tüsszentés útján terjed. Számos különböző vírus és baktérium okozhatja. Elsősorban a parainfluenza vírusa és a Bordetella a leggyakoribb kórokozó. Bár a fertőzött kutyák maguktól is meggyógyulhatnak, ha nincs másodlagos fertőzés vagy tüdőkárosodás, néhány hétig meglehetősen betegek lehetnek, és néha súlyosabb megbetegedés, például tüdőgyulladás alakulhat ki náluk. A kennelköhögés gyorsan terjed a kutyák között, elsősorban kennelekben, kutyaparkokban vagy utazás közben. Az oltás igazolása gyakran szükséges olyan helyeken, ahol a kutyák egymással érintkeznek, például kutyanapközikben vagy kennelekben. Bár ezek a helyek a betegség szempontjából magas kockázatúnak számítanak, az is előfordulhat, hogy a kutya a szokásos napi tevékenységek során kapja el a betegséget, például a parkban való séta idején, a többi kutyával való érintkezés alkalmával. 


Leishmania

Szükséglet: Az endémiás országokban (például Brazília és számos közel-keleti és dél-európai ország) élő kutyák számára ajánlott

A leishmaniasist egy apró, Leishmania nevű parazita okozza, amely a lepkeszúnyog csípésével terjed, mely egy vérszívó, repülő rovar, és megtalálható Latin-Amerika, Dél-Európa, a Közel-Kelet és Ázsia egyes területein. A leishmaniasis zoonózis is, ami azt jelenti, hogy a fertőzött lepkeszúnyog csípésével az embernek is átadhatja a betegséget. A leishmaniasis krónikus betegség, amely a szövetek és szervek széles körét érinti, és számos klinikai tünettel járhat, mint például bőrelváltozások, fogyás, vérszegénység, sántítás és veseelégtelenség. A fertőzött kutyák számára elérhető a kezelés, de az akár hat hónapig is tarthat, és gyakoriak a kiújulások. A védőoltás segíthet megvédeni a kutyákat a leishmania parazitával való krónikus fertőzés ellen, azonban a lepkeszúnyog riasztó nyakörv használata erősen ajánlott a védőoltás mellett is. 


Lyme-kór

Szükséglet: Lyme-endémiás területeken a szabadban tartott kutyák számára ajánlott

A Lyme-kór akkor alakul ki, amikor a Borrelia burgdorferi baktériumot hordozó kullancs megcsípi a kutyát. Ha nem kezelik, a Lyme-kór ízületi gyulladást és más egészségügyi problémákat okozhat. A védőoltás segíthet megvédeni a kutyákat a Lyme-kór ellen, csakúgy, mint a hosszú távú bolha- és kullancs elleni védekezés. 

A kutyák fertőző májgyulladása (ICH) erősen fertőző betegség, amelyet a kutya adenovírus 1-es szerotípusa okoz, és amelynek lefolyása az enyhétől a halálos kimenetelűig terjedhet. Ez a betegség a kutyák között váladékkal, például nyállal, fertőzött vizelettel vagy ürülékkel való érintkezés útján terjed. A tünetek hasonlítanak a szopornyica korai stádiumához, és az enyhe láztól és ödémától a súlyos levertségig, a súlyos leukopéniáig és a véralvadási zavarokig terjednek. A betegség májelégtelenséget és szemkárosodást okoz. Az utóbbi években ritkává vált azokon a területeken, ahol rutinszerűen oltanak, de az időszakos kitörések, amelyek a betegség vadon élő és elvadult hordozókban való fennmaradását tükrözhetik, megerősítik a folyamatos vakcinázás szükségességét. 

AJÁNLOTT

 • 7 MÍTOSZ A KULLANCSOKRÓL

  A kullancsok igen apró, ám annál veszélyesebb élősködők, akiknek az élete függ attól, hogy állatok – például kutyák és macskák – vagy emberek vérét szívják. Ez elég „vámpírosan” hangzik, ugye? Talán ez az oka annak, hogy ennyi mítosz lengi körbe ezeket a kis lényeket, hiszen az emberek félelmükben előbb kezdenek el valótlanságokat kitalálni és azokban hinni, minthogy valóban megértsék és a helyén kezeljék a veszélyt.

  Tudj meg többet >>

 • Minden, amit a leptospirózis fertőzésről érdemes tudni

  Kutyatulajdonosként te is biztosan mindent megteszel, hogy megvédd négylábú barátodat. Sajnos azonban már a kertben vagy épp a helyi parkban is számos olyan veszély leselkedhet rá, amelyek komolyan károsíthatják kutyád egészségét. Az egyik ilyen a leptospirózis, ami egyre több országban jelent jelentős kockázati tényezőt.

  Tudj meg többet >>

 • Ezeket tartsd észben, hogy eredményes legyen cicád állatorvosi vizitje

  Ha macskádat állatorvoshoz viszed, az stresszes lehet. Olvasd el, hogyan készítsd fel macskádat az állatorvosnál tett látogatásra.

  Tudj meg többet >>

 • Ételek, amiket soha ne adj a macskádnak

  A kutyákkal ellentétben a macskák nem arról híresek, hogy a születésnapi tortákat vagy a felügyelet nélkül hagyott csirkés vacsorákat megdézsmálnák. Azt gondolod, hogy a macskádnak egyáltalán nincs ínyére az, amit te szoktál enni? El sem tudod képzelni, ahogy egy tábla csokoládéért vagy egy korty alkoholos italért kuncsorogjon?

  Tudj meg többet >>

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 • 7 MÍTOSZ A KULLANCSOKRÓL

  A kullancsok igen apró, ám annál veszélyesebb élősködők, akiknek az élete függ attól, hogy állatok – például kutyák és macskák – vagy emberek vérét szívják. Ez elég „vámpírosan” hangzik, ugye? Talán ez az oka annak, hogy ennyi mítosz lengi körbe ezeket a kis lényeket, hiszen az emberek félelmükben előbb kezdenek el valótlanságokat kitalálni és azokban hinni, minthogy valóban megértsék és a helyén kezeljék a veszélyt.

  Tudj meg többet >>

 • Minden, amit a leptospirózis fertőzésről érdemes tudni

  Kutyatulajdonosként te is biztosan mindent megteszel, hogy megvédd négylábú barátodat. Sajnos azonban már a kertben vagy épp a helyi parkban is számos olyan veszély leselkedhet rá, amelyek komolyan károsíthatják kutyád egészségét. Az egyik ilyen a leptospirózis, ami egyre több országban jelent jelentős kockázati tényezőt.

  Tudj meg többet >>

 • Ezeket tartsd észben, hogy eredményes legyen cicád állatorvosi vizitje

  Ha macskádat állatorvoshoz viszed, az stresszes lehet. Olvasd el, hogyan készítsd fel macskádat az állatorvosnál tett látogatásra.

  Tudj meg többet >>

 • Ételek, amiket soha ne adj a macskádnak

  A kutyákkal ellentétben a macskák nem arról híresek, hogy a születésnapi tortákat vagy a felügyelet nélkül hagyott csirkés vacsorákat megdézsmálnák. Azt gondolod, hogy a macskádnak egyáltalán nincs ínyére az, amit te szoktál enni? El sem tudod képzelni, ahogy egy tábla csokoládéért vagy egy korty alkoholos italért kuncsorogjon?

  Tudj meg többet >>

 • Minden, amit a szopornyicáról tudni kell

  Talán találkoztál már kedvenced oltási könyvében vagy az állatorvosi rendelőben a DHPPi-L vagy DHP-L mozaikszavak egyikével, de azt tudod, hogy mit jelöl a kombinált oltás nevében szereplő „D”? Ez nem más, mint a szopornyica latin megfelelőjének (canine Distemper) kezdőbetűje, amely az egyik legsúlyosabb betegség, amit a kutyád elkaphat.

  Tudj meg többet >>