a kölyökkutyától az idős kutyáig

Kölyöktől az idős kutyáig – Biztonságos otthon bundás barátod számára

KUTYÁK

2020/05/07

Becsült olvasási idő: 6 perc

Egy új kutya érkezése izgalmas időszak! Tápláló ételt választasz, veszel néhány szórakoztató játékot, beütemezed az első állatorvosi látogatást, és megbizonyosodsz róla, hogy új pajtásodnak megvannak a szükséges oltásai. Mindezek előtt azonban ugyanilyen fontos, hogy megoldást találj az otthonodban és annak környezetében felmerülő biztonsági problémákra is. Akár kölyökkutyát, akár idősebb kutyát fogadsz örökbe, azt szeretnéd, hogy kutyád egész életében a
lehető legnagyobb biztonságban legyen otthon.
Íme, néhány dolog, amire figyelned kell, miközben felkészíted otthonodat az új társad fogadására:


KONYHA

Egyes emberi élelmiszerek, például a csokoládé, a kávé és a hagyma mérgezőek lehetnek a kutyák számára. Fontos, hogy az élelmiszereket megfelelően tárold, a szemetesed biztonságosan le legyen fedve, és a tisztítószerek biztosan ne legyenek kutyusod számára elérhető helyen.


NAPPALI

Jó dolog a kanapén összebújni bundás kis barátoddal, de azt sem szabad elfelejteni, hogy egy rágásra hajlamos kiskutya könnyen kárt tehet a bútorban! Az is fontos, hogy elrejtsd az elektromos kábeleket, és gondoskodj arról, hogy a kandalló előtt legyen paraván. Ha vannak szobanövényeid, ne feledd, hogy néhány közismert szobanövény mérgező lehet a kutyád számára. Arra is ügyelj, hogy az ajtók zárva legyenek, hogy a kutyus ne tudjon kijutni.


FÜRDŐSZOBA

A kutyák köztudottan előszeretettel isznak a WC vizéből, széttépik a WC-papír tekercset, és a fürdőszobában nyitva hagyott szemetesládákban kotorásznak. Bár ezek a kalandok viszonylag jelentéktelennek tűnnek, a fürdőszobában komolyabb veszélyek is vannak, amelyekre oda kell figyelni, mint például a gyógyszerek, háztartási tisztítószerek, borotvák, lefolyótisztítók és még a potpourri is.


HÁLÓSZOBA

Mint a ház bármely más helyisége, a hálószoba is tartogathat veszélyeket kutyád számára. Ezek közé tartoznak a szabadon lévő elektromos vezetékek, függönyzsinórok és gyógyszerek. Ügyelj arra, hogy az apró tárgyakat, például az érméket és az ékszereket is rakd el, mivel ezek fulladásveszélyt jelentenek. Itt sem szabad elfelejteni, hogy az ablakokat zárva kell tartani, hogy elkerüljük a szökést vagy a véletlen kiesést.


GARÁZS

Ez egy olyan hely, amely sok potenciális veszélyt rejt magában kutyád számára, például fagyálló folyadékot és rágcsálóirtót – bármelyik elfogyasztása halálos lehet.


UDVAR

A szabadban is potenciális veszélyek leselkednek kutyádra, de ezeket néhány óvintézkedéssel megelőzheted. Ha lehetőség van rá, az udvar bekerítése megakadályozza, hogy kutyád megszökjön. A süllyesztett medence köré is kerítést kell emelni, mivel ezek nagy veszélyt jelentenek a kiskutyák számára. Távolítsd el a mérgező növényeket az udvarról, a gyepet pedig rendszeresen nyírd le és a bokrokat is gondozd. A magas fűben nagyobb valószínűséggel lesnek kullancsok a kutyára. Figyelned kell a komposzt halmokra, a mulcsra és a műtrágyára is, amelyek mind problémát okozhatnak kutyusodnak.


IDŐSÖDŐ KUTYA

Ahogy a kutyád idősödik, lehet, hogy már nem lesz olyan aktív, és nem igényel ugyanolyan felügyeletet a ház körül. Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy a kutyák ugyanolyan idős korral járó egészségügyi problémákkal küzdenek, mint az emberek, ezért érdemes átgondolni kutyád változó igényeit. A kutyák akkor számítanak idősnek, amikor fizikai képességeik fokozatosan csökkenni kezdenek. Vannak azonban módok arra, hogy kutyád idősebb korában is megőrizze az egészségét, és különböző módszerekkel kutyabiztossá teheted házadat, hogy biztosíthasd bundás kis barátod kényelmét és biztonságát.


MOZGÁS

A csontok öregedése és az ízületi fájdalmak megnehezíthetik bundás társad számára a lépcsőn való feljutást vagy a kanapéra való felugrást. Ha kétszintes házban élsz, a földszinten helyezz el mindent, amire kutyádnak szüksége van, például az ételt, vizes tálat és játékokat, ahol könnyen elérhetők. Vásárolhatsz (vagy te magad is elkészítheted!) egy rámpát, amely segít kutyádnak fel- és lejutni a veranda lépcsőin, hogy az udvarra való ki- és bejutás is könnyű legyen. És bár lehet, hogy öregszik, pajtásod továbbra is szeretne majd hozzád bújni. Ha úgy látod, hogy kutyád nem tud feljutni a kanapéra, segíts neki, vagy köztes lépcsőfoknak tegyél oda egy kis sámlit. Csak gondolj arra is, hogy valószínűleg neked kell majd lesegítened kutyádat.


LÁTÁS

Az idősödő kutya számára a látásromlás is problémát jelenthet. Vannak módszerek, amelyekkel segíthetsz neki továbbra is hatékonyan tájékozódni a házban, ha nem változtatsz a tárgyak elrendezésén, ha kis csengőket használsz a ház körül, vagy ha éjszakai lámpákat helyezel el a házban, különösen a sötét folyosókon.


FIGYELJ A FAROKCSÓVÁLÁSRA

Kutyád kicsit bohókásabb lehet, amikor a farkát csóválja, és ez néha oda vezethet, hogy értékes tárgyaidat leveri az asztalról és összetöri. Kerüld el a galibát úgy, hogy törékeny tárgyaidat olyan helyre teszed, ahol az izgatott kutyád farka nem tud kárt tenni bennük.


A PADLÓ

Az idős korral romló látása miatt kutyád véletlenül azt hiheti, hogy a padlóra hulló apró tárgyak, például érmék, gombok vagy apró játékok valójában jutalomfalatok. Tartsd távol ezeket és más tárgyakat a padlótól és a kutya útvonalától, hogy ne botoljon meg bennük.


PIHENŐIDŐ

Az idősebb kutya sokat szundikál, de lehet, hogy nincs már rajta elegendő testzsír, amely egykoron kipárnázta fekvés közben. Megfontolandó egy kényelmes kutyafekhely beszerzése, hogy megóvd kutyád csontjait a kemény padlótól. Helyezd azt egy csendes helyre, hogy semmi ne zavarja őt pihenés közben.


TÁPLÁLKOZÁS ÉS TESTMOZGÁS

Az emberekhez hasonlóan a kutyák izomtömege és testsúlya is csökken az öregedéssel. Ügyelj arra, hogy bundás társad magas fehérjetartalmú, könnyen emészthető és energiadús étrendet fogyasszon, hogy lassítsd ezt a folyamatot. A testmozgás és a játék még mindig fontos a kutya egészsége szempontjából, az izmoktól kezdve a szívéig, még akkor is, ha barátod egy kicsit már lassabban mozog.


EGÉSZSÉG ÉS VÉDELEM

Ahhoz, hogy kutyád egy kicsit könnyebben közlekedjen, olyan segédeszközökre is szükséged lehet, mint rámpa, kutyacipő, hám a felemeléséhez, köröm- és tappancsvédő.

Emellett fontos, hogy rendszeresen keresd fel az állatorvost, hogy kutyád oltásai és szűrővizsgálatai naprakészek legyenek. A kutyát minden életkorban fenyegetik az olyan paraziták, mint a bolhák és kullancsok, és az egészséggel kapcsolatos problémák az idősebb kutyáknál gyakoribbá válnak.

Egy kis odafigyeléssel otthonod egész életében biztonságos menedék lehet kutyád számára, attól a naptól kezdve, hogy kölyökként hazaviszed.

AJÁNLOTT

 • ÍGY GONDOSKODHATSZ TUDATOSAN KISÁLLATODRÓL

  Pár pillanatra próbálj teljes figyelmeddel úgy összpontosítani a kutyasétáltatásra vagy cicád átmozgatására, mintha életed legnagyobb kihívása lenne. Kisállatod tudatos gondozása azt jelenti, hogy egészséges odafigyeléssel és támogatással törődsz vele. Elkötelezed magad, hogy megadd mindazt a fizikai és mentális ingert, amire négylábú kedvencednek szüksége van. Nem kell más, csupán némi tudatosság és odafigyelés ahhoz, hogy te és kutyád vagy macskád mindig jól érezzétek magatokat együtt, kihasználva minden kínálkozó lehetőséget.

  Tudj meg többet >>

 • 9 BETEGSÉG, AMIT A KULLANCSOK TERJESZTHETNEK, AKÁR EGYETLEN VÉRSZÍVÁSSAL

  A kullancsok kicsik, de a veszély, amelyet rád, kutyádra, macskádra és családodra nézve jelentenek, hatalmas. A kullancsok vérszívó paraziták, amelyek gyakran betegséget okozó baktériumokat és parazitákat hordoznak. Ennek eredményeként egy sor különböző fertőzést juttathatnak – néha egyszerre – a véráramba, miközben táplálkoznak.

  Tudj meg többet >>

 • 7 MÍTOSZ A KULLANCSOKRÓL

  A kullancsok igen apró, ám annál veszélyesebb élősködők, akiknek az élete függ attól, hogy állatok – például kutyák és macskák – vagy emberek vérét szívják. Ez elég „vámpírosan” hangzik, ugye? Talán ez az oka annak, hogy ennyi mítosz lengi körbe ezeket a kis lényeket, hiszen az emberek félelmükben előbb kezdenek el valótlanságokat kitalálni és azokban hinni, minthogy valóban megértsék és a helyén kezeljék a veszélyt.

  Tudj meg többet >>

 • Minden, amit a leptospirózis fertőzésről érdemes tudni

  Kutyatulajdonosként te is biztosan mindent megteszel, hogy megvédd négylábú barátodat. Sajnos azonban már a kertben vagy épp a helyi parkban is számos olyan veszély leselkedhet rá, amelyek komolyan károsíthatják kutyád egészségét. Az egyik ilyen a leptospirózis, ami egyre több országban jelent jelentős kockázati tényezőt.

  Tudj meg többet >>

 • Ezeket tartsd észben, hogy eredményes legyen cicád állatorvosi vizitje

  Ha macskádat állatorvoshoz viszed, az stresszes lehet. Olvasd el, hogyan készítsd fel macskádat az állatorvosnál tett látogatásra.

  Tudj meg többet >>

 • Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről

  Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS 2023.10..20. KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

  Tudj meg többet >>