macskaápolás

A macskák ápolásával kapcsolatos mítoszok eloszlatása

MACSKÁK

2021/05/ 28

Becsült olvasási idő: 4 perc

Macskagazdiként mindannyian tudjuk, hogy drága cicáink mennyire kényesek az ápoltságra, és emiatt sokunknak az lehet a benyomása, hogy nem kell őket fürdetni. Kiderült, hogy ez egyike a sok mítosznak, amelyek a macskákról és az ápolásról keringenek. Oszlassuk hát el ezeket a tévhiteket, hogy jobban megértsük, mire van valójában szüksége szeretett cicáinknak.


KELL-E FÉSÜLNÖM A MACSKÁMAT?

A házimacska napjának legalább 15 százalékát tisztálkodással tölti, ezért azt
gondolhatod, hogy macskád bundáját nem kell fésülgetni. Pedig a fésülgetés
remek kötődési lehetőséget biztosít neked és macskádnak, amellett, hogy számos
előnnyel jár. 

A macska kefélése segít eltávolítani a szennyeződéseket, a zsírt és az elhalt szőrszálakat, és javítja a bőr általános állapotát. A heti rendszerességű kefélés serkenti a vérkeringést is, és a szőr rendszeres eltávolítása csökkentheti a vedlést.   

Hosszú szőrű macskák – napi kefélést igényelnek a gubancolódás megelőzése, a szennyeződések eltávolítása és a vedlés kezelése érdekében. 

Szőrtelen macskák – nem igényelnek fésülést, de hetente fürdetésre van szükségük, hogy segítsünk kezelni a faggyútermelést. A fürdetések között használhatsz nedves mosdókendőt vagy babatörlőkendőt, hogy segíts a bőrhigiénia fenntartásában.

macska kefélése kesztyűvel a háziállatok szőrének eltávolítására

KELL-E FÜRDETNI A MACSKÁKAT?

Tekintettel macskád ápolási szokásaira, érthető, hogy miért feltételezed, hogy nem igazán kell fürdetni őket.  

Ha macskád idős, elhízott vagy mozgásproblémákkal küzd, lehet, hogy a segítségedre lesz szüksége a teste tisztántartásában. Ha a macskád különösen koszos, akkor jót tehet neki egy fürdetés. 

Ha bizonytalan vagy a macskád fürdetését illetően, íme, néhány tipp a sikerhez:

 • Készülj fel. Válassz egy csendes, biztonságos helyet a fürdéshez, például a fürdőszobát. Győződj meg róla, hogy a víz a cica kádjában sekély – éppen csak mellkasának aljáig érjen. Ügyelj arra, hogy ne kerüljön semmilyen szer a pofájára. 
 • Fürdés előtt fésüld át a szőrét. Ha a macskának kellemetlen, hogy fésülgetik és/vagy fürdetik, próbáld meg szétválasztani a két tevékenységet egy kis szünettel, vagy akár egy kis jutalomfalattal. 
 • Öblíts! Ügyelj arra, hogy alaposan öblítsd le a cicát.
boldog macska mosakszik a fürdőszobában

TÉNYLEG FÉLNEK A MACSKÁK A VÍZTŐL?

Bár ez a mítosz már régóta tartja magát, talán te is láttad már, hogy a macskád játszik a vízzel, amikor az folyik vagy csöpög a csapból. És vannak olyan macskafajták, amelyek valójában élvezik az alkalmi fürdőzést. Ezek közé tartozik a Maine Coon, a bengáli és a török fajta. Sőt, a tudósok úgy vélik, hogy egyes macskák vízzel szembeni ellenszenvének köze van a bundájuk természetéhez, amelynek száradásához hosszú időre van szükség. A nedves bunda rendkívül kellemetlen, és sokáig tart, amíg megszárad. Ráadásul nehezebb, mint a száraz, és lassítja a macskát menet közben, ami kihat arra a természetes ösztönére, hogy elszaladjon, ha fenyegetve érzi magát. 

Amikor megpróbálod megfürdetni a macskádat, jutalomfalatokkal és csendes hangon beszélve nyugtasd meg.


MILYEN EGYÉB ÁPOLÁSI IGÉNYEI VANNAK A MACSKÁMNAK?

Fogmosás. Egyesek talán azt gondolják, hogy butaság macskájuk fogát megmosni, de ez egy újabb mítosz, amely teljesen valótlan. Valójában az emberekhez hasonlóan a rendszeres fogmosás frissíti a leheletet, és csökkenti a macska szájbetegségének kockázatát. Emellett, amikor macskád fogát mosod, könnyebben észrevehetsz minden szokatlan vagy eltérő dolgot macskád szájában és ínyén. 

A fülek ápolása. Hetente egyszer ellenőrizd cicád füleit, hogy nincs-e benne fülzsír és/vagy törmelék, vagy bármi egyéb szokatlan dolog. 

Mancs- és körömápolás. Rendszeresen ellenőrizd macskád mancsait és körmeit, hogy nincsenek-e rajtuk sebek. 

Szemápolás. Egy gyors szemvizsgálat segítségével könnyen észrevehető, ha macskád szemének állapota megváltozik, például elhomályosodik vagy könnyezik.

Ha úgy érzed, hogy nem szívesen fürdetnéd vagy ápolnád a macskádat, beszélj állatorvosoddal a legmegfelelőbb megoldásokról, vagy kérj segítséget egy macskakozmetikustól. Ha pedig tényleg szeretnéd lerántani a leplet a kedvenc cicáddal kapcsolatos mítoszokról, nyugodtan kérdezd az állatorvosodat.

AJÁNLOTT

 • 7 MÍTOSZ A KULLANCSOKRÓL

  A kullancsok igen apró, ám annál veszélyesebb élősködők, akiknek az élete függ attól, hogy állatok – például kutyák és macskák – vagy emberek vérét szívják. Ez elég „vámpírosan” hangzik, ugye? Talán ez az oka annak, hogy ennyi mítosz lengi körbe ezeket a kis lényeket, hiszen az emberek félelmükben előbb kezdenek el valótlanságokat kitalálni és azokban hinni, minthogy valóban megértsék és a helyén kezeljék a veszélyt.

  Tudj meg többet >>

 • Minden, amit a leptospirózis fertőzésről érdemes tudni

  Kutyatulajdonosként te is biztosan mindent megteszel, hogy megvédd négylábú barátodat. Sajnos azonban már a kertben vagy épp a helyi parkban is számos olyan veszély leselkedhet rá, amelyek komolyan károsíthatják kutyád egészségét. Az egyik ilyen a leptospirózis, ami egyre több országban jelent jelentős kockázati tényezőt.

  Tudj meg többet >>

 • Ezeket tartsd észben, hogy eredményes legyen cicád állatorvosi vizitje

  Ha macskádat állatorvoshoz viszed, az stresszes lehet. Olvasd el, hogyan készítsd fel macskádat az állatorvosnál tett látogatásra.

  Tudj meg többet >>

 • Ételek, amiket soha ne adj a macskádnak

  A kutyákkal ellentétben a macskák nem arról híresek, hogy a születésnapi tortákat vagy a felügyelet nélkül hagyott csirkés vacsorákat megdézsmálnák. Azt gondolod, hogy a macskádnak egyáltalán nincs ínyére az, amit te szoktál enni? El sem tudod képzelni, ahogy egy tábla csokoládéért vagy egy korty alkoholos italért kuncsorogjon?

  Tudj meg többet >>