10 elképesztő tény a macskádról

MACSKÁK

2019/05/30

Becsült olvasási idő: 4 perc

forgó macska

Mennyire  ismered a macskádat? Valószínűleg közel sem olyan jól, mint gondolnád. A macska sokkal több, mint bújós szőrgombóc: igazán lenyűgöző kisállat. A macskák nem csak nagyszerű társak, de hihetetlenül érdekesek is, az orruk hegyétől a farkuk végéig. Íme tíz macskás tény, amely biztosan meglepő lesz számodra.


1. MINDEN MACSKA ORRA KÜLÖNBÖZŐ, ÉPP ÚGY, MINT AZ UJJLENYOMAT

Nincs két egyforma orrú macska. Minden orr egyedi. Az orrlenyomata nélkül nem fogod tudni feloldani a macskád iPhone-ját!


2. A MACSKA “NYÁVOGÁSA” AZ EMBERREL VALÓ KOMMUNIKÁCIÓT SZOLGÁLJA

A közhiedelemmel ellentétben a macska a nyávogással az emberrel kommunikál, nem a fajtársaival. Ha macskád nyávog neked, akkor valószínűleg a figyelmedet próbálja felhívni magára. Valójában minden emberrel másképp kommunikálnak – minden embernek másképp nyávognak!

szórakoztató dolgok a macskákról

3. A MACSKÁK AZ ÉBRENLÉTÜK TÖBB MINT 1/3-ÁBAN TISZTÁLKODNAK

Ha már a makulátlan tisztaságról beszélünk! A tisztálkodás segít megőrizni bőre és szőrzete egészségét, szabályozni a
testhőmérsékletét, fokozza a vérkeringést, valamint eltávolítja a kihullott szőrt és a szennyeződéseket.


4. EGYES MACSKÁK SZEPARÁCIÓS SZORONGÁSBAN SZENVEDNEK

Egyes macskák nem szeretnek egyedül lenni, és a szeparációs szorongás jeleit mutatják, ha elválasztják őket valakitől, akihez erős kötődés fűzi őket. Ha a macskád követ téged, amikor távozni készülsz, nyávog vagy megtámad tárgyakat, miután elhagytad az otthonodat, vagy túlságosan izgatott, amikor visszatérsz, akkor lehet, hogy szomorú, amiért elmész. A szeparációs szorongás fizikai tüneteket is okozhat, például csökkent étvágy, visszatérő vizeletürítési nehézségek (úgynevezett idiopátiás hólyaghurut) vagy akár hányás is jelentkezhet. 

Állatorvosod megbizonyosodhat arról, hogy macskádnak nincsenek egészségügyi problémái, te pedig gondoskodhatsz arról, hogy macskádnak legyen mivel szórakoznia, amikor nem vagy otthon.


5. A MACSKÁK A SZÁJUKON KERESZTÜL SZAGOLNAK

A macskáknak van egy kis mirigyük a szájpadlásukon, közvetlenül az első fogaik mögött, amely az orrukhoz csatlakozik. Amikor alaposan meg akarnak szagolni valamit, kinyitják a szájukat, és akár úgy is tűnhet, mintha mosolyognának.

tények a macskákról

6. A KISCICÁKNAK EMBERI KONTAKTUSRA VAN SZÜKSÉGÜK A KÖTŐDÉSHEZ

Azt, hogy egy macska hogyan kötődik az emberhez, részben az határozza meg, hogy kiscicaként hogyan érintkezik velünk. Azok a 2-16 hetes kölykök, akikkel rendszeresen foglalkoznak, jobban hozzászoknak az emberekhez, és kevésbé valószínű, hogy elmenekülnek. Ez egy kritikus időszak a cica fejlődésében, mivel ekkor válik el az anyjától, és kerül új otthonba.


7. A MACSKÁK A SZEMÜKKEL FEJEZIK KI A SZERETETÜKET

A szakértők szerint a macskák lassú pislogással fejezik ki a szeretetüket. Az emberek hosszú, nyugtató pillantással válaszolhatnak (ez egészen új értelmet ad a kifejezésnek: “mélyen egymás szemébe nézni”).


8. A DOROMBOLÁS FÁJDALMAT IS JELEZHET

A dorombolás segít a macskáknak megnyugodni, ha szenvednek. A dorombolás megnyugtató hangját sokan a boldogsággal azonosítják, de ez nem mindig jelenti azt, hogy a macska boldog. A macskák akkor is dorombolással nyugtatják magukat, ha szoronganak vagy fájdalmat éreznek.


9. MACSKÁD IDŐSEBB LEHET, MINT GONDOLNÁD

Egyéves korára a macska emberi években mérve 15-17 éves. A macskák ezután naptári évenként legalább 5-6 évet öregszenek. Ez azt jelenti, hogy a 11-14 éves macskák már idősek, 60-72 évesek emberi korban mérve.


10. A MACSKÁK KIVÉTELES HALLÁSSAL RENDELKEZNEK

Tudtad, hogy a macskák 180 fokban el tudják forgatni a fülüket, hogy könnyebben felismerjék a hangokat? Ráadásul kúp alakú füleik még fel is erősítik a hangokat. Ez a magyarázat arra, hogy egy átlagos macska miért hall 5-ször jobban, mint egy felnőtt ember. Elképesztő, igaz?

Olyan jól ismered a macskádat, mint ahogyan azt gondoltad? Reméljük, hogy legalább annyira élvezted ezeket a szórakoztató tényeket, mint mi.

AJÁNLOTT

 • ÍGY GONDOSKODHATSZ TUDATOSAN KISÁLLATODRÓL

  Pár pillanatra próbálj teljes figyelmeddel úgy összpontosítani a kutyasétáltatásra vagy cicád átmozgatására, mintha életed legnagyobb kihívása lenne. Kisállatod tudatos gondozása azt jelenti, hogy egészséges odafigyeléssel és támogatással törődsz vele. Elkötelezed magad, hogy megadd mindazt a fizikai és mentális ingert, amire négylábú kedvencednek szüksége van. Nem kell más, csupán némi tudatosság és odafigyelés ahhoz, hogy te és kutyád vagy macskád mindig jól érezzétek magatokat együtt, kihasználva minden kínálkozó lehetőséget.

  Tudj meg többet >>

 • 9 BETEGSÉG, AMIT A KULLANCSOK TERJESZTHETNEK, AKÁR EGYETLEN VÉRSZÍVÁSSAL

  A kullancsok kicsik, de a veszély, amelyet rád, kutyádra, macskádra és családodra nézve jelentenek, hatalmas. A kullancsok vérszívó paraziták, amelyek gyakran betegséget okozó baktériumokat és parazitákat hordoznak. Ennek eredményeként egy sor különböző fertőzést juttathatnak – néha egyszerre – a véráramba, miközben táplálkoznak.

  Tudj meg többet >>

 • 7 MÍTOSZ A KULLANCSOKRÓL

  A kullancsok igen apró, ám annál veszélyesebb élősködők, akiknek az élete függ attól, hogy állatok – például kutyák és macskák – vagy emberek vérét szívják. Ez elég „vámpírosan” hangzik, ugye? Talán ez az oka annak, hogy ennyi mítosz lengi körbe ezeket a kis lényeket, hiszen az emberek félelmükben előbb kezdenek el valótlanságokat kitalálni és azokban hinni, minthogy valóban megértsék és a helyén kezeljék a veszélyt.

  Tudj meg többet >>

 • Minden, amit a leptospirózis fertőzésről érdemes tudni

  Kutyatulajdonosként te is biztosan mindent megteszel, hogy megvédd négylábú barátodat. Sajnos azonban már a kertben vagy épp a helyi parkban is számos olyan veszély leselkedhet rá, amelyek komolyan károsíthatják kutyád egészségét. Az egyik ilyen a leptospirózis, ami egyre több országban jelent jelentős kockázati tényezőt.

  Tudj meg többet >>

 • Ezeket tartsd észben, hogy eredményes legyen cicád állatorvosi vizitje

  Ha macskádat állatorvoshoz viszed, az stresszes lehet. Olvasd el, hogyan készítsd fel macskádat az állatorvosnál tett látogatásra.

  Tudj meg többet >>

 • Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről

  Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS 2023.10..20. KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

  Tudj meg többet >>