kutya-állatorvos

Kérdések, Melyeket Mindig Is Szerettél Volna Feltenni Az Állatorvosodnak – De Féltél Megkérdezni…

EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS

2020/09/23

Becsült olvasási idő: 6 perc

A legjobbat szeretnéd imádott négylábú társadnak, és rendszeres vizsgálatokra vinni őt az állatorvoshoz csak egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket kedvenced egészségének megőrzése érdekében teszel. Ha már ott vagy, érdemes feltenni az állatorvosnak minden olyan kérdést, ami felmerülhet benned, de talán attól félsz, hogy az állatorvos ezeket a kérdéseket butaságnak vagy ostobaságnak fogja tartani. A legtöbb állatorvos azonban azt fogja mondani, hogy nincsenek ostoba kérdések! Minél többet tudsz kedvencedről, annál jobb. Az állatorvosoknak gyakran feltett kérdések közül az alábbiakban kaphatsz ízelítőt. 


Miért nedves mindig a kutyák orra? 

A kutyáknak csodálatos szaglásuk van. A szagláson keresztül fedezik fel a világot, és akár 10 000-szer jobban érzékelik az illatokat, mint mi! A kutyák orrüregében több mint 100 millió érzékelő receptor található, szemben a mi 6 milliónkkal.   

Ez a hihetetlen szaglórendszer nedves orral működik a legjobban, mivel így jobban felfogja az illatrészecskéket.  

A kutya orra kétféleképpen tartja meg nedvességét: 

 • Nyálka kiválasztása. A nyálkahártya olyan sejteket tartalmaz, amelyek nyálkát termelnek, hogy nedvesen tartsák az orr belső felületét.  
 • Folyamatos nyalogatás. A kutyák sokat nyalogatják az orrukat, hogy tisztán tartsák, és eltávolítsák a szennyeződést, amit a szaglászás során szereznek. Azért is nyalogatják az orrukat, hogy az illatrészecskéket a szájukba juttassák. Ezenkívül sok kutya azért tanulja meg nyalogatni az orrát, hogy az ne száradjon ki. 
allergia a kutyára

Mit jelent a száraz orr? 

Az emberek attól tartanak, hogy ha a kutyájuk orra meleg és száraz, az azt jelenti, hogy beteg. Ez nem feltétlenül igaz. Egyes egészséges kutyáknak természetes módon szárazabb az orruk, és ugyanígy néhány beteg kutyának hűvös, nedves az orra. A kutya orrának hőmérséklete és nedvessége nem jó mutatója a kutya általános egészségi állapotának vagy testhőmérsékletének. 

Ha a kutyád orra meleg és száraz, és normálisan viselkedik, valószínűleg nincs okod az aggodalomra.

Ha más jelek, például kedvetlenség vagy étvágytalanság jelentkezik, fordulj az állatorvosodhoz. Ha az orr körüli bőr vörös, repedezett vagy fájdalmas lesz, az szintén állatorvosi ellátást igényelhet. 


Miért van a kutyám mancsainak pattogatott kukorica szaga? 

A kutya mancsának bőrében egy másik típusú mirigy található, amely segít nedvesen és rugalmasan tartani a bőrt. Olykor a bőrön és a mancspárnákban lévő törmeléken jelentkező bakteriális tevékenység valóban pattogatott kukorica szagot eredményezhet! 

A lábszag kialakulásáért leggyakrabban a baktériumok felelősek, és ha belegondolsz, milyen felületekkel érintkezik kutyád lába nap mint nap, ez érthető is. A kutyus talppárnáin vagy a környező szőrzetben található egyes baktériumtípusok erős szagokat képesek előidézni. 

Ez a szag lehet, hogy csak egy fürdetést igényel, de ha nagyon erős, vagy bőrbetegségre gyanakszol, akkor érdemes kivizsgáltatni a kutyádat. 


Egyes kutyafajták, mint például a pitbullok, valóban agresszívabbak? 

A kutyafajtákat eredetileg úgy szelektálták, hogy alkalmasak legyenek bizonyos munkák elvégzésére, például vadászatra, őrzésre, terelésre…. 

A pitbull az eredeti angol bikaheccelő kutyától származik, melyet harapó ereje miatt választottak ki, hogy bikákat, medvéket és más nagytestű állatokat tartsanak kordában. A mai pitbullok sokkal inkább a viselkedési jellemzők figyelembevétele nélkül végzett többéves véletlenszerű tenyésztés eredményei, és ma már a viselkedési sajátosságok széles skálájával rendelkeznek.  

A genetika hajlamosíthat egy kutyát bizonyos típusú viselkedésre, de a környezet, a szocializáció és a tapasztalatok határozzák meg végső soron a tényleges viselkedését.

Érdemes inkább az egyes kutyákat vizsgálni, mint csak a fajtákat. 

agresszív kutyafajták

A kutya ivartalanítása megváltoztatja a személyiségét? 

Négylábú társad ivartalanításának számos viselkedésbeli és egészségügyi előnye van. Bár kutyád személyisége nem fog drámaian megváltozni, néhány kevésbé kívánatos tulajdonság, amely egyébként kialakulhatna, elkerülhetővé válik. Az ivartalanított szuka például nem fog tüzelni, így elkerülhető a vérzés, a gyakori vizelés és a vonyítás. Az ivartalanított kan kevésbé lesz hajlamos megjelölni a területét. Nem fog érdeklődni más kutyák, emberek és élettelen tárgyak meghágása iránt. És ami a legjobb, az agresszív viselkedés is alábbhagy. 


Van a kutyáknak domináns mancsa? 

Hozzánk hasonlóan sok kutya is szívesebben használja az egyik mancsát, mint a másikat, amit a kutatók “lateralitásnak” neveznek. 23 különböző vizsgálatban a kutyusok 63%-a egy bizonyos mancsot részesített előnyben, míg 37%-uk nem mutatott preferenciát. Az embereknek körülbelül csak 1%-a kétkezes.   

pytania-do-lekarza-weterynarii

Alkalmazkodhat-e valaha is a kutyákkal való együttéléshez az, akinek kutyaallergiája van? 

Érdemes először egy “hipoallergén” fajtájú kutyát választani, amely megfelel az életmódodnak. Ezután van néhány további teendő, hogy alkalmazkodhass a szőrös négylábú barátoddal való élethez: 

 • Tedd allergia-biztossá a háztartásodat. Csökkentsd minimálisra azokat a felületeket, amelyeken az allergének könnyen megtapadnak, mint például a szőnyegek és a függönyök. 
 • Tartsd tisztán a felületeket. Ajánlott a padló és a bútorok gyakori porszívózása, és az arcmaszk viselése is segíthet. Mosd ki a szöveteket, amelyekkel a kutyusod érintkezett, például a fekhelyét, és ne feledkezz meg a hálószobádban lévő bútorokról sem. 
 • Higiénia. Moss kezet, miután megérintetted a kutyádat, és gondoskodj a kutyád ápolásáról és gyakori fürdetéséről. Esetleg valaki más a családból megfürdetheti a kutyust, vagy elviheted egy kutyakozmetikushoz.  
 • Gyógyszeres kezelés. Konzultálj orvosoddal a számodra legmegfelelőbb kezelésekről. 

Tudnak a kutyák könnyeket sírni, amikor feldúltak? 

Kutyád képes szomorúságot és bánatot érezni, de nem úgy sír, mint az emberek, azaz könnyek özönével.   

A kutyáknak vannak könnycsatornáik, amelyek könnyet termelnek, és ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szem komfortos, egészséges és a szennyeződésektől mentes maradjon. Ha azt veszed észre, hogy kutyád könnyezik, annak számos oka lehet: 

 • Kialakulóban lévő szemfertőzés 
 • Szűk vagy elzáródott könnycsatorna  
 • Allergia 
 • A szem felszínének sérülése 
 • Irritáló anyag a szemben 

A szem egészségével kapcsolatos aggodalmak fontos okot szolgáltatnak arra, hogy konzultálj az állatorvosoddal. Olykor az elégtelen könnytermelés miatt fokozott mennyiségű törmelék vagy nyálka jelenhet meg a szemekben. 

AJÁNLOTT

 • ÍGY GONDOSKODHATSZ TUDATOSAN KISÁLLATODRÓL

  Pár pillanatra próbálj teljes figyelmeddel úgy összpontosítani a kutyasétáltatásra vagy cicád átmozgatására, mintha életed legnagyobb kihívása lenne. Kisállatod tudatos gondozása azt jelenti, hogy egészséges odafigyeléssel és támogatással törődsz vele. Elkötelezed magad, hogy megadd mindazt a fizikai és mentális ingert, amire négylábú kedvencednek szüksége van. Nem kell más, csupán némi tudatosság és odafigyelés ahhoz, hogy te és kutyád vagy macskád mindig jól érezzétek magatokat együtt, kihasználva minden kínálkozó lehetőséget.

  Tudj meg többet >>

 • 9 BETEGSÉG, AMIT A KULLANCSOK TERJESZTHETNEK, AKÁR EGYETLEN VÉRSZÍVÁSSAL

  A kullancsok kicsik, de a veszély, amelyet rád, kutyádra, macskádra és családodra nézve jelentenek, hatalmas. A kullancsok vérszívó paraziták, amelyek gyakran betegséget okozó baktériumokat és parazitákat hordoznak. Ennek eredményeként egy sor különböző fertőzést juttathatnak – néha egyszerre – a véráramba, miközben táplálkoznak.

  Tudj meg többet >>

 • 7 MÍTOSZ A KULLANCSOKRÓL

  A kullancsok igen apró, ám annál veszélyesebb élősködők, akiknek az élete függ attól, hogy állatok – például kutyák és macskák – vagy emberek vérét szívják. Ez elég „vámpírosan” hangzik, ugye? Talán ez az oka annak, hogy ennyi mítosz lengi körbe ezeket a kis lényeket, hiszen az emberek félelmükben előbb kezdenek el valótlanságokat kitalálni és azokban hinni, minthogy valóban megértsék és a helyén kezeljék a veszélyt.

  Tudj meg többet >>

 • Minden, amit a leptospirózis fertőzésről érdemes tudni

  Kutyatulajdonosként te is biztosan mindent megteszel, hogy megvédd négylábú barátodat. Sajnos azonban már a kertben vagy épp a helyi parkban is számos olyan veszély leselkedhet rá, amelyek komolyan károsíthatják kutyád egészségét. Az egyik ilyen a leptospirózis, ami egyre több országban jelent jelentős kockázati tényezőt.

  Tudj meg többet >>

 • Ezeket tartsd észben, hogy eredményes legyen cicád állatorvosi vizitje

  Ha macskádat állatorvoshoz viszed, az stresszes lehet. Olvasd el, hogyan készítsd fel macskádat az állatorvosnál tett látogatásra.

  Tudj meg többet >>

 • Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről

  Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS 2023.10..20. KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

  Tudj meg többet >>

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 • ÍGY GONDOSKODHATSZ TUDATOSAN KISÁLLATODRÓL

  Pár pillanatra próbálj teljes figyelmeddel úgy összpontosítani a kutyasétáltatásra vagy cicád átmozgatására, mintha életed legnagyobb kihívása lenne. Kisállatod tudatos gondozása azt jelenti, hogy egészséges odafigyeléssel és támogatással törődsz vele. Elkötelezed magad, hogy megadd mindazt a fizikai és mentális ingert, amire négylábú kedvencednek szüksége van. Nem kell más, csupán némi tudatosság és odafigyelés ahhoz, hogy te és kutyád vagy macskád mindig jól érezzétek magatokat együtt, kihasználva minden kínálkozó lehetőséget.

  Tudj meg többet >>

 • 9 BETEGSÉG, AMIT A KULLANCSOK TERJESZTHETNEK, AKÁR EGYETLEN VÉRSZÍVÁSSAL

  A kullancsok kicsik, de a veszély, amelyet rád, kutyádra, macskádra és családodra nézve jelentenek, hatalmas. A kullancsok vérszívó paraziták, amelyek gyakran betegséget okozó baktériumokat és parazitákat hordoznak. Ennek eredményeként egy sor különböző fertőzést juttathatnak – néha egyszerre – a véráramba, miközben táplálkoznak.

  Tudj meg többet >>

 • 7 MÍTOSZ A KULLANCSOKRÓL

  A kullancsok igen apró, ám annál veszélyesebb élősködők, akiknek az élete függ attól, hogy állatok – például kutyák és macskák – vagy emberek vérét szívják. Ez elég „vámpírosan” hangzik, ugye? Talán ez az oka annak, hogy ennyi mítosz lengi körbe ezeket a kis lényeket, hiszen az emberek félelmükben előbb kezdenek el valótlanságokat kitalálni és azokban hinni, minthogy valóban megértsék és a helyén kezeljék a veszélyt.

  Tudj meg többet >>

 • Minden, amit a leptospirózis fertőzésről érdemes tudni

  Kutyatulajdonosként te is biztosan mindent megteszel, hogy megvédd négylábú barátodat. Sajnos azonban már a kertben vagy épp a helyi parkban is számos olyan veszély leselkedhet rá, amelyek komolyan károsíthatják kutyád egészségét. Az egyik ilyen a leptospirózis, ami egyre több országban jelent jelentős kockázati tényezőt.

  Tudj meg többet >>

 • Ezeket tartsd észben, hogy eredményes legyen cicád állatorvosi vizitje

  Ha macskádat állatorvoshoz viszed, az stresszes lehet. Olvasd el, hogyan készítsd fel macskádat az állatorvosnál tett látogatásra.

  Tudj meg többet >>

 • Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről

  Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS 2023.10..20. KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

  Tudj meg többet >>