Hasmenés

A hasmenés gyakori probléma nyulaknál. Az állat állapota gyorsan kritikussá válhat, ezért a tünet jelentkezésekor azonnal vigyük a nyulat állatorvoshoz. Egyes hasmenéssel járó emésztőszervi fertőzések akár már 24 órán belül elhullással végződhetnek. A hasmenéses nyúl nagyon hamar kiszárad és folyadékpótlásra van szüksége. A magas rosttartalmú étrend (széna vagy fű) megóvja a nyulakat a hasmenéstől és a túl lágy bogyók kialakulásától.

Nyulak rosszul reagálnak a stresszre, a szállításra, az azonosítatlan zajokra, egy új környezetre és az új személyekre vagy állatokra. Ez már önmagában a probléma okozója lehet. Az étrendjükben történő hirtelen módosítás vagy egy diéta bevezetése emésztési zavarokhoz vezethet. A hasmenés fő kiváltója nem maga az élelmiszer minősége, hanem az összetétele, mint például az alacsony nyersrost arány. Szintén nem megfelelő és emésztési zavarokat okozhat a szénhidrátokban vagy fehérjékben túl gazdag, túl finomra őrölt élelmiszer.

A hasmenés további okai közé tartozik bizonyos gyógyszerek (pl. antibiotikumok) adagolása vagy a nitrát jelenléte az ivóvízben. Bizonyos vírusok és kórokozó baktériumok pl (Corynebacteria sp., Clostridium sp., Pasteurella sp. és Escherichia coli) elszaporodása is bélgyulladást okoz, nyulakban a Salmonella sp. okozta megbetegedés azonban ritka. A bélférgek, mint mételyek, galandféregek, fonalférgek és protozoonok (kokcidiózis) jelenléte is vezethet emésztési zavarokra, kialakulhat bélsárpangás és hasmenés is.

Elhízott, gerinc vagy láb problémákkal küszködő idősebb nyulaknál illetve fogproblémákban szenvedő nyulaknál előfordulhat, hogy a faroktőre tapadva bélsarat találunk. A nyulaknál természetes, hogy éjszaka lágyabb bogyókat tojnak, amit megesznek – ez fontos része az étrendjüknek. Ha a nyúl elhízott vagy fájdalmas gerinc- esetleg szájbetegsége van, nem tud hátranyúlni és eltávolítani a bogyókat. Nyáron a hasmenés vagy az odatapadt bélsár odavonzza a legyeket. Ezek a faroktőre helyezik petéiket, amelyekből nyüvek kelnek ki. Nyáron ezért naponta kétszer ellenőrizzük a nyulakat és fokozottan figyeljünk arra, hogy az alom tiszta és száraz legyen. Állatorvosától kaphat olyan termékeket, amelyek segítenek megelőzni ezt a szörnyű állapotot, de a higiénia és az egészségügyi problémák azonnali ellátása a legfontosabb.

Innen töltse le a nyulak ápolási útmutatóját!

A tartalom megtekintéséhez engedélyezze a cookie-kat és frisítse az oldalt.

A tartalom megtekintéséhez engedélyezze a cookie-kat és frisítse az oldalt.