Bőrbetegségek

A fülrühösséget a nyulak hallójáratában élősködő apró atkák (Psoroptes cuniculi) okozzák. Túlzott fülzsír-termelést váltanak ki, emiatt a nyulak rázzák a fejüket, vakarják a fülüket és vért is láthatunk a hallójárat körül. Elsősorban a lógófülű fajták érintettek.

Más atkafajok (Cheyletiella parasitovorax) a nyulak hátán és vállán okoznak elváltozásokat, száraz bőrt, korpázást. Ezek enyhe bőrkiütéseket okozhatnak emberen is, ezért az érintett nyulakat feltétlenül kezelni kell. A fertőzött állatokat különítsük el a többitől.

A nyulak gyakran fertőződnek meg bolhákkal (Ctenocephalides fajokkal), különösen C. felis-el. A fertőzés tünetmentes lehet, de okozhat enyhe szőrhullást.

Haemodipsus ventricosis - vérszívó tetű fertőzés nem jellemző házi nyulakban. Ha mégis előfordul, akkor a fertőzés jele gyengeség, vérszegénység, felborzolt szőr. A fertőzés kézi nagyítóval is jól látható. A tetű peték valamint a felnőtt tetvek megtalálhatók a szőrben.

A nyulaknál előfordulhat gombás eredetű bőrbetegség is. A betegséget a kutyában és macskában előfoduló Microsporon canis vagy a mindenütt előforduló, talajlakó organizmus, a Trichophyton metagropytes okozza A tünetek, szőrhullás, a bőr korpázása leggyakrabban a fejen kezdődnek, de továbbterjedhetnek a testre is.

A nyulak nemi betegsége, a nyúl szifilisz, ami következtében hólyagok, sebek és hegek keletkeznek a külső nemi szervek és a végbélnyílás környékén. A betegség átterjedhet a szájra, ajkakra, orra, amikor a nyúl magát tisztítgatja. A betegség fertőző és párosodás közben adja át az egyik állat a másikra, később pedig az anya az utódainak.

A talpfekély betegség akkor alakul ki ha folyamatos nyomás nehezedik a talp bőrére a nehéz testsúlynak, vagy a kemény vagy rácsos padozatnak és egyes nyúlfajtáknál, mint pl. Rex örökletes hajlamának köszönhetően. Az almot rendszeresen – legalább hetente cserélni kell, így könnyebben megelőzhetők a fekélyek és fertőzések a nyúl mancsain. Kerüljük el az állat elhízását! A mancsokat is ellenőrizzük rendszeresen és vágjuk le a karmokat, ha szükséges. A megfelelő technika könnyen megtanulható, kérje állatorvosa segítségét!

Innen töltse le a nyulak ápolási útmutatóját!