Szívbetegség

A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar adatai szerint a kutyák mintegy 5%-ában lehet szívbetegséget diagnosztizálni.

A veleszületett szívhibák egy része – főleg amikor többszörös hibáról van szó – születés után azonnal, vagy néhány napon belül elhullással jár. Más esetben azt tapasztaljuk, hogy a növekedő kölyök visszamarad társaihoz képest a fejlődésben, vagy fáradékony, kapkodja a levegőt már kisebb játék, vagy futkosás után is. Néha annyira enyhe a keringési zavar, hogy csak a kifejlett kutya kifejezett megterhelésekor mutatkozik.

A szerzett szívbetegség elsősorban a nagytestű, idősebb kutyákat sújthatja, de vannak olyan megbetegedések, mely már fiatal és középkorú egyedekben is megjelenhetnek. Az idősödő kutyákban a tünetek egyre kifejezettebbé válnak, és ha nem kezelik a betegeket, az akár végzetes is lehet. A tünetek hátterében a szív elváltozása és ennek következtében a szív munkájának zavara áll, amely megfelelő kezelés hiányában a szervezet keringési rendszerére komoly következménnyel járhat. A szívnek egyetlen feladata, hogy pumpaként a szervezet minden részébe eljuttassa az oxigénben és tápanyagokban gazdag vért. Munkája nélkülözhetetlen az élet fenntartásához, működése nagyban befolyásolja az egész szervezet egészségi állapotát. Amikor a szív teljesítőképessége arra szintre csökken, hogy a szervezet igényeit már nem tudja kielégíteni, akkor beszélünk keringési elégtelenségről.

A tünetek alapvetően két csoportba sorolhatók, attól függően, hogy a szív jobb vagy bal oldala beteg. Ha a szív jobb oldala beteg vizenyősen beduzzadnak a hátsó lábak, vagy a hasalja. Hasvízkór alakulhat ki, mely esetén a has körfogata megnagyobbodik, benne nagy mennyiségű víztiszta folyadék halmozódik föl. Ha a probléma a bal szívfelet érinti, akkor elsősorban tüdővizenyő alakul ki, mely rontja a gázcserét, nehezítetté teszi a légzést és folyamatos gyönge köhögést okoz, amit szívasztmának nevezünk. Mindkét esetben gyakori tünet, hogy az állat fáradékony.

Kutyák esetében leggyakrabban két betegséget diagnosztizálnak. Krónikus billentyű elégtelenség során, a károsodott billentyűk rosszul záródnak. Bármely fajtát érinthet, mégis leggyakrabban uszkárok, King Charles spánielek és chihuahua-ák egyedeinél találkozunk vele. Főként középkorú és idős állatok betegsége. A szívmegnagyobbodás során a kitágult kamrák és az elvékonyodott szívizomzat okozzák a problémát. Többnyire olyan nagytestű fajták esetében fordul elô, mint például a német dog, dobermann, ír farkas kutya vagy a bernáthegyi. Főleg fiatalabb és a középkorú egyedeket érinti.

Ha a fent említett tünetek megjelennek, kérjük, forduljon állatorvosához, aki megvizsgálja a kutyát és elmagyarázza, mely betegség miatt van szükség az Ön kutyájának kezelésére.