Parvovírusos bélgyulladás

A kutyákban előforduló, többnyire súlyos, nagyon sokszor halálos betegség az egyik leggyakoribb, legveszélyesebb bélgyulladást előidéző ok. Egy igen ellenálló vírus okozza, amely az 1970-es években kialakult járvány során sok ezer kutyát elpusztított, mielőtt hatékony oltóanyagot dolgoztak volna ki ellene. Előfordulhat minden fajtájú és korú kutyában, mégis a legérzékenyebbek a 6 hetes és 6 hónapos kor között lévő kiskutyák. A 6 hetesnél fiatalabb kölykökben az anyai eredetű immunitás miatt ritkább. Rottweilerek, dobermannok, amerikai pitbull terrierek, angol springer spánielek és a németjuhászok a betegségre fogékonyabbnak tűnnek.

A vírus a fertőzött kutyák bélsarával terjed, de más módon –szennyezett tárgyakkal- is átvihető egyik kutyáról a másikra. A tünetek a fertőződés  után 5-14 nappal jelentkeznek, lázzal, bűzös, véres hasmenéssel, hányással, hasi fájdalommal, teljes elesettséggel, étvágytalansággal. A folyamat a gyors kiszáradás miatt elhulláshoz vezethet.

A sikeres vakcináció miatt az előfordulás csökkent, de oltatlan kutyákban ma is gyakran látható. A korai vakcináció, majd az emlékeztető oltások életmentőek lehetnek.

Kérjen vakcina-garanciát állatorvosánál vagy regisztráljon Garancia Programunkra honlapunkon!

Mit jelent a garancia a kutyavakcináknál?

Milyen betegségekre érdemes odafigyelni kiskutyáknál?

Innen töltse le a kutyák vakcinázásáról szóló tájékoztatónkat!