Gyomor- és bélbetegségek

Gyomor betegségei:

Kutyában a gyomor bántalmazottságára utaló tünetek gyakoriak, sokszor más betegség részeként figyelhetők meg. A heveny gyomorgyulladás hátterében számos ok állhat: fizikai ágensek, vírusok, baktériumok, kémiai anyagok, toxinok, idegen testek (kavics, műbelek, textíliák, spárga, dióhéj, csontdarabok), gyógyszerek. Egyes táplálékkomponensek felelősek lehetnek az allergiás folyamatok kiváltásáért. Idült gyulladás esetében számolni kell egyes autoimmun folyamatok hátterével. A kezelés a kórok megállapítás szerint táplálkozási szokások változtatása, gyógyszeres vagy műtéti megoldás lehet.

A gyomor kitágulása fiatal kutyákban elsődlegesen hirtelen nagy mennyiségű és könnyen erjedő eleség felhabzsolását követően, nagy testű felnőtt kutyákban többnyire a gyomorcsavarodás bevezető szakaszában jöhet létre. A tünetek az etetés után rövid időn belül jelentkeznek, öklendezés formájában, a gazdi számára feltűnő lehet a has hirtelen kitágulása. Az állatorvos megkezdett sokkterápiát folytat az életfunkciók helyreállítása végett, bódításban nyelőcsőszonda levezetésével próbálja a gyomortartalmat kiüríteni. Szükség lehet a gyomorban felgyülemlett gázok hasfalon keresztüli leengedésére. Abban az esetben, ha a gyomorszonda levezetése sikertelen a gyomorcsavarodás veszélye áll fenn. Gyomorcsavarodás esetén a műtéti ellátás lehet az egyetlen életmentő beavatkozás. A műtétet követően is intenzív ellátást kell folytatnia az állat életének megmentése érdekében. A gyomorcsavarodás hátterében számos hajlamosító tényező állhat: a mellkas nagy és keskeny mérete (német dog, német juhász, dobermann, vizslák, szetterek, bernáthegyi fajták), túl sok, főleg száraz táp felvétele, hirtelen nagy mennyiségű víz ivása, táplálkozás utáni hempergés, játék. A műtét sikeressége nagyban függ a kezelésig eltelt időtől, minél hosszabb ideig van az állat kritikus állapotban a prognózis annál rosszabb.

A gyomor betegségei között említhetőek a gyomortartalom ürülésének zavarai, sérv és a gyomor daganatai.

Gyomor és/vagy bélbetegség esetén gyakori tünet a hányás és hasmenés, fiatal és kistestű kutyafajták esetében különösen fontos az állatot a tünetek jelentkezését követően a lehető leggyorsabban állatorvoshoz vinni, mert esetükben a kiszáradás veszélye hamarabb áll fenn. A megfelelő infúziós terápiával elkerülhető a kiszáradás, pótolhatóak az elvesztett ionok, folyadék és glükóz, melynek csökkenése kistestű un. „toy” fajtákban akár hypoglycaemiás görcsökhöz vezethet.

 

Belek betegségei:

A bélbetegségek egyik gyakori velejárója és egyben jelző tünete a hasmenés, mely sokszor hányással párosul. Hasmenés során fokozódik a bélperisztaltika, romlik az emésztés, nő a bélsár víztartalma és mennyisége, változik konzisztenciája, összetétele. Eredete származhat a vékonybelek és vastagbelek érintettségéből egyaránt.

A hasmenésnek számos oka lehet:

 • túletetés, szokatlan összetételű romlott eleség felvétele
 • táplálékintolerancia
 • bélfertőzés: baktériumok, vírusok
 • parazitózisok: orsó-, galand-, horgasfejű-férgek, giardiák, coccidiumok,
 • gombák
 • hasnyálmirigy funkció csökkenése
 • epe elvezetés zavara
 • bél baktériumflórájának egyensúlyzavara
 • bélnyálkahártya károsodása: uraemia, gyógyszerek, daganat, autoimmun folyamatok, részleges bélelzáródás,
 • toxinok felvétele: vegyszerek, növényvédő szerek


A vékonybél gyulladásos betegségeinek hátterében a leggyakrabban a hasmenés kóroki tényezőinek megfelelő kiváltó okok állnak.

Vírusos kórokok közül érdemes kiemelni:

 1. Parvovírus fertőzést, melynek részletes tárgyalása a Parvovírusos bélgyulladás alcímen található.
 2. Coronavírusos bélgyulladás: profúz, híg, nagy mennyiségű, olykor véres bélsár ürítésével jár. Az állatok , levertek, bágyadtak, legtöbbször kölykökben mutatkozik a bántalom. Tünetek általában 5-10 napig tartanak ritkábban 2-3 hétig is elhúzódhat a betegség.


Leggyakoribb baktériumok kiváltotta bélgyulladások:

 1. Campylobacter jejuni okozta fertőzés: fiatal, legyengült immunrendszerű kölykökben fordul elő, melyek gyakran parazitákkal is terheltek. Hasmenésük, nyálkás, híg, olykor véres, a beteg gyakran hány és hőemelkedése van.
 2. Salmonella-fajok: tömegesen kennelben tartott kutyáknál gyakoribb. Véres hasmenés mellett, súlyos akár vérmérgezéssel járó kórforma fejlődhet ki. Ritkán krónikus hasmenést okoz a fertőzés
 3. Clostridium-fajok: a baktériumok egyes fajai a normál bélflóra lakói, túlszaporodásuk oka lehet bélgyulladás kialakulásának. Túlszaporodásukat kiválthatja stressz, eleség összetételének hirtelen megváltoztatása. A bántalom általában 5-7 nap alatt lezajlik, nyálkás, véres hasmenés ürítése mellett.


Parazitás bélbántalmak
okai a „Belső élősködők” alcím alatt található.

A bélgyulladások okaként gyakran előfordul idegen tárgyak okozta teljes vagy részleges bélelzáródás. A különféle tárgyakat játék vagy rágcsálás közben nyelhetik le a kutyák, a lenyelt idegen test méretétől, felszínétől, alakjától, anyagától függően igen változatos tüneteket idézhet elő. Bármilyen tárgyat képesek megenni, szétrágni, lenyelni: kavics, dió, zokni, szőnyegdarab, gyerekjátékok, gesztenye, stb. Az ún. lieáris idegen testek, textíliák, szőnyeg darabok, madzag hosszabb bélszakaszokat fűzhetnek le elakadásuk során.

Teljes elzáródás esetén az elakadt bélszakaszban a bélfal rászorul a lenyelt tárgyra. A bél súlyos fokú gyulladása, az idő előrehaladtával elhalása következik be, a kórkép súlyos heveny tünetekkel jár, mely kihat a szervezet egészének működésére.  A bélsárürítés elmarad, sugárszerű hányás lép fel, fájdalmas púposított testtartás, fájdalmas has, toxaemiás állapot alakul ki

Részleges bélelzáródás esetén a tünetek ennél enyhébbek és jellemző a váltakozó jelleg, hol rosszabbodó, hol javuló képet mutat a beteg.

A bélperisztaltika csökkenésével, megszűnésével járó állapotot bélbénulásnak nevezzük.

Bélelzáródásnak lehetnek mechanikus okai is a belek egymásba csúszása (invaginatio), bélcsavarodás, sérvtartalom kizáródása, bél következményesen kialakult szűkülete, tályog vagy daganat révén.

A bélelzáródás megoldása műtéti úton történik, az elzáródott bélszakasz helyeződésétől, a gyulladás (elhalás) fokától, az állat általános állapotától, idegen test jellegétől függhet a műtét sikeressége. A műtétet követően is intenzív ellátásra szorulnak a betegek, a későbbiekben szigorú diéta betartása mellett.

Bélsárpangás (obstipácio) a béltartalom felgyülemlésével, besűrűsödésével járó állapot, leggyakrabban nagy mennyiségű csont etetésének következményeként fordul elő.  A kutya sokszor erőlködik, próbál bélsarat üríteni, amely általában sikertelen, vagy kis mennyiségű száraz bélsarat eredményez.  Az állat levert, bágyadt, lázas lehet, felléphet hányás következményes kiszáradás. előrehaladott esetekben fennáll a hashártyagyulladás veszélye.

A bélgyulladások kezelésénél fontos az oki tényező feltárása, alapbetegség megállapítása, oki és tüneti kezelés folytatása. Szükség lehet infúziós és antibiotikum terápiára, gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, nyálkahártyavédők adására, vitamin kiegészítésre és bélflórastabilizálásra. Bélelzáródás megállapítása esetén a műtéti megoldás nélkülözhetetlen.