Ehrlichiosis/Vérzéses kullancsláz

A betegség kórokozója az Ehrlichia canis nevű Rickettsiákhoz tartozó parányi lény, amely a kutya szervezetébe kerülve annak fehérvérsejtjeit támadja meg. A kórokozó terjesztésében a barna kutyakullancs (Rhipicephalus sanguineus) játszik szerepet. Mindezidáig egy un. utazási betegségnek tartották, amit első sorban a Földközi tenger országaiból hurcoltak be. Időközben a kórokozó terjesztője, a barna kutyakullancs az Alpoktól északra is fellelhetővé vált.

A fertőzést követő 8-20 nap múlva jelentkeznek az első tünetek. A megbetegedés heveny fázisa nagyfokú bágyadtsággal, a táplálék elutasításával, lázzal, súlyvesztéssel, légszomjjal és hányással kezdődik. Bőr alatti és nyálkahártyabeli vérzések, valamint orrvérzés léphet föl. Az állatorvos általában a nyirokcsomók és a lép megnagyobbodását, valamint a vérkép módosulását állapítja meg. Az ehrlichiósisban megbetegedett kutyák az idült fázisban gyengék, bágyadtak és lefogynak. Fokozott vérzési hajlam és légszomj mellett, gyakran megfigyelhető a szemhéj szélének kérgesedése, vagy a szaruhártya homálya. A betegség további szakaszában az állat megvakulhat. Gyógykezelés hiányában egyéb, visszafordíthatatlan szervi károsodások léphetnek föl.

A megbetegedéssel szemben a hatékony kullancs elleni védekezés segíthet. Erre a célra rendelkezésre áll az Exspot® spot-on (www.exspot.hu) és a Scalibor® nyakörv (www.scalibor.hu) készítmény.

Védekezzünk a kullancsok ellen rágótablettával!

Nézze meg a Scalibor használatáról szóló videóinkat!

Nézze meg az Exspot használatáról szóló videónkat!

Nézze meg a Scalibor és az Exspot használatáról szóló videónkat!