Bűzmirigy-gyulladás

Kutyák bűzmirigye a végbélnyíláson belül, annak két oldalán elhelyezkedő járulékos mirigy, váladéka kivezető járaton keresztül a végbél végső szakaszába ürül. Tartalma a bélsárhoz adódik, illetve önállóan ürülve szaganyaga jeleket továbbít a többi állat számára. A kutyák jelentős hányadánál–e funkciót a gazdik nem veszik észre, mert nem volt problémájuk, panaszuk rá. Manapság egyre több kutyánál a váladék besűrűsödésével a tartalom hiányos ürülésének következtében gyulladás alakulhat ki, mely komoly problémák forrása lehet. A kivezető járat részleges vagy teljes elzáródódásának következménye a terület gyulladása, mely kiterjedhet az egész anális régióra, súlyos előrehaladott esetekben sipolyképződést, tályogosodást okozza.

A leggyakoribb tünet, hogy az állat az anális tájékát a talajhoz dörzsölve halad (szánkázik), nyaldossa a végbél környékét a szőrt kirágja. Sokszor látható a végbél környékének duzzanata. Néhány esetben a bélsárürítés fájdalmassá válhat ennek következtében előfordulhat, hogy az állat kényszeresen visszatartja a bélsarát.

Bűzmirigy-gyulladás oka lehet allergiás alapon kifejlődő, fül-, bőr-, lábujjak közötti területek gyulladásának, mely erős viszketéssel jár és a kutyát a terület vakarására, rágására készteti.