Allergiás bőrbetegségek

Az allergia a szervezet antigén (allergén) ellenanyag reakcióján alapuló túlérzékenység, amely az allergénnel való többszöri kapcsolatba kerülés következménye.

Az allergiás reakció bekövetkezhet az allergénnel való érintkezést követő 1-2 percen vagy órán belül, de késői allergiás reakció esetében csak napokon múlva mutatkozik.

Atópiás bőrgyulladás: A bántalom genetikai eredetre vezethető vissza. Az atópia az allergiás reakciók azon formája, amely többnyire belélegzett allergének – virágpor, gombaspóra, házipor, stb. – idéznek elő. Az első tünetek legtöbbször 6 hónapos és 7 éves kor között jelentkeznek, de kialakulhat idősebb kutyákban is. Fajtajelleggel a következő fajtákban figyelték meg a leggyakrabban dalmata, schnauzer, uszkár, foxterrier, golden retriever, labrador, spániel, szetter, yorkshire terrier, shar-pei, bullterier, csau-csau, westie, boxer, német juhász, tacskó. Leginkább tavasztól őszig szezonálisan, ritkábban egész évben jelentkezik. A kutyák fejüket dörzsölik, lábvégeiket nyaldossák, rágják. Az alapelváltozás a bőrön észlelhető kivörösödött foltok, kivakart, kinyalt területek. Másodlagos bőrtünetként, kimaródások pörkök, gennyes területek láthatóak a nyalás, vakarás eredményeképpen. Legtöbbször a fejen, szem környékén, has alján és a lábvégeken lehet megfigyelni az elváltozást. Csatlakozhat a kórképhez kötőhártyagyulladás és légzőszervi tünetek jeleként orrfolyás, tüsszögés. Elhanyagolt esetekben a bőrtünetek súlyos gennyes, akár gombás felülfertőződést mutatnak.  Kezelése nehézkes egy életen át tartó gondoskodást igényel. Az allergia kiváltó okát bőrteszt vagy vérvizsgálat útján lehet meghatározni. Sokszor az eredmény a gazdi számára az allergén az állat környezetéből való kiküszöbölésének szélmalomharcát jelenti. Gondoljunk csak bele a virágpollen, házipor atka vagy emberi hámsejt belélegzése mennyire nehezen akadályozható meg. Szezonális allergia esetében a kezdeti első tünetek megjelenésekor keressük fel állatorvosunkat, nem engedve a folyamat elhatalmasodását. Egész évben fennálló allergia folyamatos komplex kezelést igényel. Ha meghatározzuk az allergént un. deszenzibilizáló terápiával oki kezelést folytathatunk. Az ismert allergénből injectiós oldatot készítenek. Az eljárás igen költséges, hosszú ideig tart és lassan hoz eredményt. Az egyedileg készített injectiós oldatot, meghatározott időszakonként adják be alacsony dózisban, ezzel tanítva az immunrendszert az allergén elfogadására. Sajnos előfordulhat, hogy a kezelés nem tud változtatni az állat állapotán. A szteroid hatóanyagok a leggyakrabban használt szerek, gyors eredményt adnak, szezonális allergia esetén. Egész évben jelentkező allergiás tünetek során, ha egyéb terápia (helyileg alkalmazható készítmények, gyógysamopnok, antihiszatminok, egyéb kiegészítő terápia) nem vezetnek eredményre a szteroid szükséges legminimálisabb dózisát keresi meg az állatorvos. A folyamatos kezelés kontrollt igényel a gyógyszer mellékhatásainak monitorozása miatt.

Bolhaallergiás bőrgyulladás: „Bolhafertőzöttség” alcím alatt található.

Csalánkiütés hirtelen jelentkező savós beszűrődéssel járó allergiás bőrgyulladás. Okozhatják méhek, darazsak, rovarok szúrása, bizonyos eleség elfogyasztása után fiatal kutyáknál figyelhető meg felszívódási zavar következtében, gyógyszerek, vakcinák, vérátömlesztés. A kórforma előrehaladott esetekben súlyos alakot ölthet és életet veszélyeztető túlérzékenység alakulhat ki. A testszerte jelentkező tipikus bőrelváltozás mellett szembetűnő lehet a fej bőrének duzzanata, amely un. „vízilófejet” kölcsönöz a kutyának. Mihamarabb szükséges ezekkel az állatokkal felkeresni az állatorvost aki, a megfelelő gyógyszeres kezeléssel szünteti meg a tüneteket.

Eleségallergia: az eleség összetételének bizonyos alkotórészei ellen fellépő túlérzékenység reakció. A jelentkező bőrelváltozás mellett gyakrabban emésztőrendszeri tünetek is megfigyelhetőek. A diagnózis felállítására a legmegbízhatóbb módszer az eliminációs diéta folytatása, melyet gyógyászati hipoallergén táp kizárólagos etetésével kell folytatni 8-12 hétig, majd a korábban fogyasztott táp újbóli adása (provokációs teszt) esetén ismételten jelentkező tünetek bizonyítják az allergia meglétét. A teszt pozitivitása esetén (hipoallergén diéta esetén enyhülő, elmúló tünetek – pozitív provokációs teszt), a továbbiakban a gyógytáp etetése nyújthat megoldást, szükség esetén kiegészítve gyógyszeres terápiával.