câine-cu-purici

Tudni szeretnéd, hogy bolhás-e a kutyád?

EGÉSZSÉG ÉS MEGELŐZÉS

2019/07/10

Becsült olvasási idő: 3 perc

A legtöbb kutya életében legalább egyszer bolhás lesz. A bolhák nagyon gyakori paraziták, gyorsan elterjedhetnek a kennelekben a menhelyeken és a kutyakozmetikában is, majd onnan könnyen bekerülhetnek az otthonodba. A jó hír az, hogy a korai felismerés mindezt megakadályozhatja, így elkerülhető, hogy ezek a kis élősködők nagyobb pusztítást végezzenek. Íme öt egyértelmű jele annak, hogy a bolhák már a kutyádon lakomáznak.

bolhák-macskán

1. Rendellenes vakaródzás, nyalogatás és/vagy harapdálás

A bolhák első jele a kutyán gyakran a csillapíthatatlan vakaródzás. A bolhák szeretnek a nehezen hozzáférhető helyeken, például a fej, a nyak, a farok és az ágyék környékén megbújni. Ha a kutya vakaródzik, nyalogatja vagy harapdálja ezeket a helyeket, az bolhára utal.   


2. Szokatlan vörös foltok

A vörös dudorok, kiütések és irritáció a kutya bőrén a bolhanyálra való túlérzékenység eredménye lehet, és azt jelzi, hogy a kutya bolhacsípéstől szenved.  


3. Szőrhullás 

A bolhával borított területek túlzott harapdálása és vakarása az úgynevezett alopecia, azaz szőrhullás kialakulásához vezethet. Ne aggódj! Állatorvosod javasolni fog egy hatékony kezelési tervet.  


4. Vedd észre a bolhákat a kutyádon

Ezek apró, gyorsan mozgó barna rovarok, amelyeket a szőrzet aljában, a bőrön futkározva lehet megfigyelni. Felülről nézve nagyon vékonynak tűnnek, oldalról nézve pedig ovális alakúak. A bolháknak nagyon kemény külső váza van, és szinte lehetetlen az ujjainkkal összenyomni őket.  


5. Bolhaürülék

A bolhaürülék a kutya bundájában és az otthonodban vörösesbarna szemcsék formájában jelenik meg. A bolhák ürüléke emésztett vért tartalmaz. A bolhapiszkot kétféleképpen lehet felismerni:

  • Az első módszer az, hogy vizet permetezünk a bolhapiszokra (fehér papírtörlőn). Ha a szennyeződés piros vagy rozsdaszínű csíkot hagy, akkor az bolhapiszok.   
  • A második módja a bolhapiszok kiszűrésének az, hogy fehér zoknit viselsz azokon a területeken, ahol a kutya szívesen tartózkodik. Ha a zoknin vöröses részecskék láthatóak, akkor valószínűleg bolhapiszokról van szó.  

Rendszeresen ellenőrizd a kutyád bolhásságát. Ha azt gyanítod, hogy kutyád bolhás, fordulj állatorvoshoz. Ha bebizonyosodik, hogy bolhás, a család minden tagjának és a többi háziállatnak is kezelésre lesz szüksége. Előfordulhat, hogy otthonodat is kezelni kell. A gyakori porszívózás és a kutya ágyneműjének mosása csökkentheti a bolhák számát otthonodban.  

Amennyiben követed ezeket a lépéseket, kutyád hamarabb bolhamentes lesz, mint gondolnád! 

AJÁNLOTT

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK