Vigyázzunk a leptospirózissal!

Itt a régóta várt jó idő, ilyenkor a legtöbb kutyus élvezettel fekszik tócsákba, és ha már ott vannak, akkor lefetyelnek is belőle egy nagyot. Mókás látvány, de sajnos az is tény, hogy pancsolás közben megfertőződhetnek a leptospirózis betegséggel.

 

Akkor tiltsam meg neki vízben való játékot?

Mi inkább a betegség elleni védőoltás beadását ajánljuk, amely biztonságos védelmet nyújt, és a kedvencetek sem lesz korlátozva a szabadságában. Egyes országokban ráadásul kötelező is vakcinázni a betegség ellen, hiszen a fertőzésveszélynek közegészségügyi jelentősége van, tekintve, hogy fennáll a zoonózis lehetősége (az emberre is veszélyes megbetegedés). Ráadásul a legújabb kutatások szerint két új leptospira törzs is megjelent, de az új, négykomponensű vakcina szerencsére már ezek ellen is védelmet nyújt.

 

De mi is ez a leptospirózis?

Az állott vizekben, pocsolyákban a jó idő beálltával elszaporodhatnak a leptospirózisért felelős baktériumok, amelyek az állat szervezetébe kerülve betegséget okoznak. A betegség emberre is veszélyes lehet, ezért különösen fontos, hogy minden évben védekezzünk a betegség ellen védőoltással.

 

Hogyan fertőz?

Főleg a rágcsálók, egerek, patkányok jelentik a fő veszélyforrást, akik vizeletükkel terjesztik a betegséget (állóvizek, pocsolyák, föld, alvóhely, ivóvíz, étel), ez pedig sajnos fellelhető azokon a helyeken is, ahol a kedvencünk megfordul. A legnagyobb veszélyt, a vizelettel szennyezett pocsolyákból való ivás, és a nagyobb állóvizekben való fürdés jelenti. Minden kutya elkaphatja a betegséget, egyes ebek pedig nagyobb kockázati faktornak vannak kitéve: vadászkutyák, lovardában élő kutyák, és azok, amelyek sokat tartózkodnak vízben, vagy sűrűn viszik őket a természetbe sétálni, kirándulni.

 

Mik a tünetek?

A fertőzés után általában egy héttel jelentkeznek az első tünetek: gyakori a magas láz, étvágytalanság vagy a hányás. A későbbi tünetek annak megfelelően jelentkeznek, hogy mely szerveket támadja meg a kórokozó. Mivel a kezdeti tünetek általánosak, egyszerűen összekeverhetők más betegséggel, ezért gyakran előfordul, hogy az állat későn (amikor már valamely szerveket is megtámadta a kórokozó) kerül orvoshoz.

 

A betegség különböző szerveket támadhat meg: ha a gyomor- és béltraktus fertőződik, akkor az állatok elesettek lesznek, néha sárgaság, izomrángás, valamint véres hasmenés tünetei léphetnek fel náluk. Amennyiben a veséket éri a károsodás, akkor a gyakori vizelés a legfontosabb tünet, amely általában veseelégtelenséghez vezethet. A baktérium tüdőben való szaporodása esetén köhögés (esetleg véres köpettel), illetve a légszomj a fő tünet. Fontos megemlíteni, hogy a betegség halálos kimenetelű lehet, amennyiben az állat nem kerül időben orvoshoz, vagy a kezdeti stádiumban félrediagnosztizálják.

 

A vakcinázás pontos részleteiről az állatorvos adhat további tájékoztatást, a tavaszi vakcinázási szezonban érdemes ez ellen a betegség ellen is bebiztosítani kedvencünket.

Megosztás Tetszik