Vigyázat! Terjed a szívférgesség!

A szívférgesség egyre inkább veszélyezteti kedvenceink életét: a statisztikák szerint a magyarországi kutyapopuláció 17 százalékát érintheti a betegség. A szúnyogok által terjedő parazita akár 20-30 cm hosszúra is megnőhet az állat szívében, tüdőereiben.

 

De ez nem egy egzotikus betegség?
Eredetileg valóban annak minősült, ugyanis korábban a mediterrán országokban jelentett veszélyt, de 2009-ben nálunk is felütötte a fejét. Elsősorban a déli megyékben fordul elő, a nagy folyóink, a Tisza és Duna környékén találhatók nagyobb számban a fertőzött szúnyogok, illetve azok a kutyák is, amelyek a szívférgesség parazitáját hordozzák.

 

Hogyan terjed?
A fertőzött szúnyogok vérszíváskor fertőzik meg az állatokat, az ezt követő 6-9 hónapban fejlődnek ki a felnőtt férgek. A betegséget elkaphatják a kutyák, a macskák, de akár az ember is.

 

Veszélyes betegség?
Igen, a tüneteket a kifejlett, szívbe vándorló férgek okozzák, amelyek elszaporodása megfelelő kezelés nélkül elzárja a nagy artériákat, és annyira károsítja a szívet, hogy az állat elhullásához vezet.

 

Hogyan vehetem észre?
A fertőzött állatok többsége nem mutat klinikai tüneteket. A fertőzöttség meglétét korai stádiumban szűrővizsgálatokkal tudjuk igazolni vagy kizárni. Azoknál a kutyáknál, amelyekben csak kevés féreg van és nincsenek fizikálisan terhelve, lehet, hogy tüneteket nem is fogunk észlelni. Az előrehaladottabb esetekben, köhögés, fogyás, kondícióromlás, levertség, nehezített légzés hívhatja fel a gazdi figyelmét a betegségre. Fontos, hogy minél hamarabb állatorvoshoz kerüljön az állat, ugyanis diagnosztizálni csak vérvizsgálattal lehet, a gyógyítása pedig szakértelmet és egy bonyolult kezelést igényel.

 

Mit tehetünk mi, gazdik?
Ennél a betegségnél is inkább a megelőzés a fontos, ugyanis a betegség gyógyítása igen komplex folyamat, ráadásul nem kevés kockázattal jár. A kezelés pontos protokolját a folyamat adott stádiuma szerint határozza meg az állatorvos. A védekezés több formáját tudják igénybe venni a gazdik. Távoltarthatjuk a szúnyogokat gyógyszeres nyakörv segítségével, mely 6 hónapon keresztül akadályozza meg a szúnyogok csípését. Védekezhetünk rácseppentő készítményekkel, melyek néhány hétig biztosítják a távoltartást, használatukat rendszeresen ismételni szükséges. A megelőzés másik csoportját azok a készítmények képezik, melyek magukat a lárvákat irtják az állatok vérében, tablettás formában vagy spot on készítményként használva a termékeket.

Megosztás Tetszik