Vigyázat, kullancsveszély! Élősködők az őszi szezonban

Az enyhe őszi idő kiválóan alkalmas arra, hogy sok időt töltsünk kedvencünkkel a természetben. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy házikedvenceinket ilyenkor is fokozottan veszélyeztetik a még aktív külső paraziták. A kullancsok számára a magas nedvességtartalmú környezet a legkedvezőbb, így a gyakori csapadékos idő miatt ősszel kiemelt fontosságú kisállataink védelme és bundájuk rendszeres ellenőrzése.

 

Miért veszélyes az őszi parazitaszezon?

 

A klímaváltozás következtében Magyarországon már nem létezik a szó szoros értelmében vett kullancsszezon, így kedvenceink védelmére egész évben ügyelnünk kell. Ez alól az őszi hónapok sem jelentenek kivételt – még akkor sem, amikor igazán hideggé válik az idő, hiszen a kullancsok kitűnően alkalmazkodnak a változó időjárási körülményekhez.

 

Milyen gyakran kell ellenőrizni az állatunkat?

Tévhit, hogy a kedvencünk bundáját csak az erdei kirándulásokat követően kell ellenőrizni. Több mint 850 kullancsfaj létezik, amelyek a lehető legkülönbözőbb helyeken élnek: nemcsak fákon, hanem cserjéken, bokrokon, sőt, fűszálakon is. A paraziták tehát egy átlagos napi séta során is megtámadhatják a kutyákat és a kijáró vagy kinti cicákat, így az ellenőrzést érdemes napi rutinná tenni. Minél hamarabb találjuk meg és távolítjuk el a kullancsot vagy bolhát, annál kevesebb az esély arra, hogy a kisállatunk egészségét károsító szövődmények alakulnak ki. A legjobb megoldás természetesen az, ha az állatorvos által javasolt parazitaellenes készítménnyel egész évben gondoskodunk arról, hogy kedvencünket ne támadhassák meg az élősködők.


A leggyakoribb, külső élősködők által terjesztett betegségek:


Babéziózis / Piroplasmózis / „Kutyamalária“
Az úgynevezett „kutyamaláriát” okozó egysejtű élősködőket a kullancsok terjeszthetik, előfordulásuk nagyon gyakori. A fertőzést követően, a tünetek általában 2-3 nap után, de extrémebb esetben, akár hetekkel később jelentkeznek. Ha a kedvencünk megbetegedik, azt a következő tünetekből ismerhetjük fel: gyakori fáradtság, bágyadtság, étvágytalanság, fokozott szomjúság, magas láz. A betegség előrehaladott állapotában a kutyák vérszegénnyé válnak, idegrendszeri tüneteket, valamint véres vizeletet produkálhatnak. Mindenképp a megelőzésre fektessük a hangsúlyt, mivel a kedvencünkre felkapaszkodó kullancsokat sok esetben nagyon nehéz észrevenni, a fertőződés kimenetele pedig több esetben halálos kimenetelű lehet, a gyakran túl későn észrevett tünetek miatt.

 

Borreliosis / Lyme-kór:
A Lyme-kór szintén a kullancs által terjesztett betegség. Közép-Európa kifejezetten fertőzött területnek számít, hazánk minden megyéjében jelen vannak a Lyme-kórt terjesztő kullancsok. Az év legveszélyesebb szakasza a május-november közötti hónapokra esik. A betegség kullancscsípés nyomán alakul ki, tehát kedvencünktől nem tudjuk elkapni.

 

Ha a kutyánkban kullancsot találunk, mindenképp érdemes megvizsgáltatni egy állatorvossal, még akkor is, ha tünetmentes, hiszen ez a betegség a csípést követően 1-5 hónappal később jelentkezik. Sőt, a kutyák gyakran a betegség teljes lefolyása alatt csak enyhe tüneteket mutatnak - például enyhe láz, levertség, étvágytalanság, körkörösen terjedő bőrpír.

 

Kullancsencephalitis / Frühsommer-Meningoenzephalitis, avagy koranyári agyvelő és agyhártyagyulladás
Ez egy kutyákra nézve kifejezetten veszélyes betegség, hiszen esetükben hosszú időn keresztül tünetmentes marad. Vírus útján terjed, amelyet a hazánkban is igen gyakori közönséges kullancs csípése okoz. Feltünésmentes lappangása miatt a csípést követően feltétlenül vizsgáltassuk meg kedvencünket. A tünetek, amennyiben mégis tapasztaljuk azokat, láz, görcsök, mozgászavarok, bénulás és idegrendszeri problémák formájában jelennek meg.

 

Ehrlichiosis / Vérzéses kullancsláz
Ezt a kórt sem könnyű felismerni a háziállatunkon. Általában a fertőzést követő 8-20 nap elteltével jelennek meg a tünetek, amelyek kezdetben igen enyhék: bágyadtság, étvágytalanság, légszomj jellemző, valamint láz, bőralatti, nyálkahártyabeli és orrvérzés is előfordulhat. Ahogy telik az idő, a beteg kutyák legyengülnek, a nyirokcsomóik megduzzadnak, gyakran elhomályosul a szaruhártyájuk és elkérgesedik a szemhéjuk.

 

A betegségért felelős kórokozó, amelyet a kutyakullancs terjeszt, az állatok fehérvérsejtjeit támadja meg. A közelmúltban vált Magyarországon és környékén elterjedtté, azelőtt csak külföldi nyaralásokon kaphatták el házikedvenceink.

 

Hogyan előzzük meg ezeket a betegségeket?
A kullancsok, bolhák napi szintű ellenőrzése mellett érdemes más módon is biztosítani kisállatunk egészségét. Bármilyen korán azonosítjuk, mindig fennáll a veszélye, hogy a kutyánk megbetegszik és gyógyszeres kezelésre lesz szüksége. A jó hír az, hogy ma már számos parazitaellenes készítmény áll rendelkezésre, amelyek közül az állatorvossal konzultálva kiválaszthatjuk a kedvencünk életmódjához és életviteléhez legideálisabbat. Kutyusunk a Scalibor nyakörv és az Exspot rácseppentő oldat mellett ízesített rágótabletta formájában is megkaphatja a szükséges védelmet, és már cicánk számára is elérhető egy olyan innovatív készítmény, amely négy hétnél is hosszabb ideig nyújt védelmet.

 

Innen töltse le a macskák vakcinázásáról szóló tájékoztatónkat!

Megosztás Tetszik