Vigyázat! Egy „rossz” macska lehet, hogy csak beteg!

Két részes cikkünk folytatásában a kutyák után most a cicákról lesz szó: összeszedtük, mire figyeljünk, hogy időben felismerjük az esetleges betegségeket, és állatorvoshoz tudjuk vinni a kedvencünket.

 

Nem csak a láz, a hasmenés, a hányás, az ínyek elszíneződése vagy a megváltozott szőrzet árulkodhatnak arról, hogy valamilyen egészségügyi problémája van a cicánknak. Gyakran csak a viselkedése figyelmeztet bennünket a bajra.

 

Alomproblémák

Ha az egyébként szobatiszta cicánk nem az alomba végzi a dolgát, akkor ez nem azt jelenti, hogy elfelejtette, hol a wc-je. Ez ugyanis utalhat húgyúti fertőzésre. Az ivartalanított cicáknál 3-4 éves kor környékétől gyakoriak a húgyúti fertőzések, amelyek megelőzésében állatorvos által javasolt étrend és tápok sokat segíthetnek.

 

Az alom kerülése előfordulhat akkor is, ha környezetváltozás történt a közelmúltban, a cicák ugyanis nagyon ragaszkodnak a megszokott helyükhöz, és nehezen viselik a költözést. Ha azonban a váltást követően még hetekkel később is a szőnyegre piszkít a kedvencünk, érdemes felkeresni az állatorvost.

 

Az is felettébb gyanús, ha a dolgát csak erőlködve tudja végezni, mivel a nehézkes ürítés jellemzően bélprobléma tünete.

 

Megváltozott viselkedés

Ha kedvencünk viselkedése látszólag minden ok nélkül megváltozott, valószínű, hogy betegség áll a háttérben. Ha a cica barátságtalanná, esetleg egyenesen agresszívvá válik, vagy kedvetlen és a játékára sem reagál, azonnal forduljunk állatorvoshoz. A letargia és az agresszió ugyanis szinte mindig valamilyen egészségügyi problémát jeleznek, amely megállapításához és kezeléséhez mielőbb szakember segítségére van szükség.

 

Ugyanígy aggodalomra adhat okot, ha az amúgy mozgékony macskánk sokat fekszik, és az is gyanús, ha elbújik előlünk, és még a hívásunkra sem akar előjönni. Ezek esetében fennáll annak a veszélye, hogy a cicánk valamilyen sérülést szerzett, amelynek hatására nem tud rendesen mozogni. Ilyenkor is azonnal keressük fel állatorvosunkat.

 

Szüntelen nyávogás

Ha hosszú ideig, még éjszaka is panaszosan nyávog a cicánk, akkor szinte biztos, hogy fájdalmai vannak, és ezt próbálja a tudtunkra adni. Azonnal vigyük állatorvoshoz, mert valószínűleg nagy baj van.

 

Étvágytalanság
Ha a macskánk állandóan otthagyja az ételt a táljában, nem feltétlen finnyáskodásból teszi. Az étvágytalanság ugyanis azt is sejtetheti, hogy valamilyen betegség miatt cicánk nem tud, vagy nem akar táplálkozni. Ha visszatérő a probléma (és nemcsak a tápot, hanem semmilyen más ételt nem fogad el), mindenképp vigyük el egy kivizsgálásra.

 

Innen töltse le a macskák vakcinázásáról szóló tájékoztatónkat!

Megosztás Tetszik