Vigyázat, bolhaveszély

A bolha nem csak egy kellemetlen vendég, ugyanis ez a jól ismert élősködő a vakaródzás mellett allergiás reakciót, de akár veszélyes belső parazitafertőzést is okozhat, ami az embert sem kíméli.

 

Mit kell tudni a bolháról?
A bolha petékkel szaporodik, amelyek a közhiedelemmel ellentétben akár hónapokig is kibírják zord környezetben. A peték szívóssága miatt így egész évben rendszeresen kell végeznünk a bolhairtást, egyébként könnyen megtelepednek a lakás számos pontján.
Tévhit, hogy a kedvencünk elsősorban más kutyákkal érintkezve lesz bolhás, ugyanis az a ritkább eset, amikor a bolha egyik kutyáról átugrik a másikra. Sokkal gyakoribb viszont az, amikor a kutya petékkel fertőzött alomba fekszik, és így telepednek meg az élősködők a bundájában, de akár a szél is belefújhatja ezeket a szőrébe. Miután pedig a peték bekerülnek a bundájába, ott bolhává fejlődnek.


Miért veszélyes?
A bolhák jelenléte egyrészt idegesíti az állatot, ami viselkedési problémákat okoz, és időnként akár szőrhullást is tapasztalhatunk. Ha a tünetek ettől súlyosabbak, akkor viszont nem egyszerű bolhafertőzésről van szó, hanem ún. bolhaallergiáról. A bolha nyála egyes kutyáknál allergiás reakciót vált ki, amelynek következtében erős viszketés alakul ki, és a vakaródzás miatt súlyos bőrgyulladás lép fel. Érzékeny kutyáknál ehhez elég akár egy bolha csípése is. A bolhaallergiás dermatitis esetében a hát- és faroktő tájékon jellegzetes pörkök jelennek meg (úgynevezett göbös-pörkös bőrgyulladás). Az erős viszketés következtében fellépő vakaródzás sok esetben gennyes bőrgyulladást (pyodermiát), és a szőr kihullását eredményezi.


Hogyan védekezzünk a bolha ellen?
A bolhák nagyon gyorsan okozhatnak súlyos problémát nem csak kedvencünknek, de az egész család számára is. Egy nőstény bolha 40-50, vagy még ennél is több petét képes rakni 24 óra alatt, így akár egy nap alatt megfertőzhetik az otthonunkat. Bár a bolhák többsége vagy csak a macskákat, vagy csak a kutyákat csípi meg, előfordul, hogy az embert is megcsípik. Kisgyerekeknél vagy érzékenyebb személyeknél ez csalángöböt (urticaria) okoz a bőrön. Fontos tudni továbbá, hogy a bolhák az emberre nézve is veszélyes kutyagalandféreg terjesztői.

 

Ahhoz, hogy elejét vegyük a bajnak, nem elegendő kedvencünk rendszeres bolha elleni kezelése. Az otthonunkban is fel kell venni a harcot a peték ellen a megfelelő készítményekkel, továbbá fokozottan ügyelni kell a higiéniára.

 

Kedvencünk bolhák elleni védelméről további hasznos információk találhatók letölthető kiadványunkban (pdf).

Megosztás Tetszik