Vigyázat! A paraziták nem alszanak téli álmot!

A tévhitekkel ellentétben a kullancsok és bolhák elleni védekezésre a leghidegebb hónapokban is szükség van. Bár a bolhák a tartósan 3 fok alatti hőmérsékletet nem kedvelik, kiválóan tudnak alkalmazkodni, a kullancsok pedig megfelelő nedvességtartalmú környezetben az extrém hőmérsékletet is jól tűrik.

 

Bolhák, a nagy túlélők

A tél nem minden esetben pusztítja el a bolhák petéit. Nagyon szívósak, nem csak túlélik a fagypont alatti hőmérsékletet is, de a bolhák inaktív állapotban akár 5 hónapig is megmaradnak saját bábjukban. A bolhalárvák akár fél éven át is képesek túlélni, a kifejlődéshez megfelelő körülményekre várva. A kifejlett példányok ügyesen keresnek maguknak 3 Celsius fok feletti menedéket, ahol kényelmesen áttelelhetnek. Ehhez pedig nincs is jobb hely, mint a kutya vagy a macska fekhelye, a lakás és a garázs bármely pontja, táplálékforrásukat pedig kedvencünk jelenti.

 

Az egész éves megelőzés ezért is nagyon fontos, hiszen, ha a lakásba egyszer beveszik magukat a bolhák, komoly munka teljesen kiirtani őket.  Gondoljunk csak bele, egy nőstény bolha naponta 40-50 petét is rakhat. Egy nőstény petéiből, akár 20.000 új bolha is kifejlődhet. A teljes kifejlettséget 1-6 hónap alatt érik el a külső hőmérséklet függvényéban.  A közlekedés sem jelent nekik gondot, hiszen testüknél 110-szer hosszabb távot is képesek ugrani, ez olyan, mintha egy átlagos felnőtt átugrana egy 30 emeletes épületet. Ugyanakkor az tévhit, hogy kedvencünk más kutyától, macskától lesz a leggyakrabban bolhás.

 

Ahhoz, hogy elejét vegyük a bajnak, nem elegendő kutyánk és macskánk rendszeres bolha elleni kezelése. Az otthonunkban is fel kell venni a harcot a peték ellen a megfelelő készítményekkel, továbbá fokozottan ügyelni kell a higiéniára.

 

Kullancsok, az enyhébb telek nyertesei

A bolhákhoz hasonlóan rendkívül ellenálló élőlények a kullancsok is. Ha a környezet nedvességtartalma eléri a számukra megfelelő szintet, extrém hőmérsékletekkel is megbirkóznak. A bolhákkal ellentétben a több veszélyes betegséget is terjesztő kullancsok nem ugranak, nem is repülnek, nem esnek rá áldozatukra. Ők egyszerűen felmásznak kedvencünkre a cserjékről, fűszálakról, vagy az aljnövényzetből, akár az enyhébb téli időszakban is. A veszély csak tartósan száraz és 0 fok alatti hőmérséklet esetén mérséklődik, de ekkor sem kizárható jelenlétük, így a védekezés egész évben indokolt.

 

Mindkét parazitával szemben a leghatékonyabb ellenszer a megelőzés. Kedvencünk bolhák és kullancsok elleni védelméről további hasznos információk találhatóak letölthető kiadványunkban.

Megosztás Tetszik