Tudod, mennyi idős a kutyád?

Mint minden gazdi, bizonyára te is fejből meg tudod mondani, hány éves a kutyád, de tudod, mennyi idős valójában? Egyes vélemények szerint éveik számát meg kell szorozni 7-tel, hogy megtudjuk “emberi korukat”, de az igazság az, hogy több szempontot is figyelembe kell venni kutya-barátaink valódi korának meghatározásakor. A kíváncsiak számára összegyűjtöttünk néhány fontos információt, az öregedés jeleitől kezdve, az idős és öreg kutyák közti különbségeken át egészen egy életkormérőig, amelyre oda kell figyelni, hogy idős barátaink egészségesek és boldogok maradjanak.

Az öregedés jelei

Csakúgy, mint az emberek esetében, számos tünetre kell odafigyelned idősödő barátodnál. Míg néhány változás, mint például az őszülés, egyszerűen kutyád korosodásának jele, más változások, például a mozgásnehézség, a bágyadtság és az étvágytalanság a korral járó egészségi állapot változására utalhat. A kedélyben és viselkedésben tapasztalható változások is gyakoriak az idősödő kutyáknál. Egy idősebb kutyának több pihenésre van szüksége és kevesebbet mozog, így könnyen elhízhat. Az öregedéssel gyakran járó keringési betegségek jelei a letargia, a mozgás elutasítása, sántítás, valamint légszomj, már egy rövid séta után is. Nagyon fontos figyelni az idősödő kutyára és állatorvosi segítséget kérni ezen tünetek megjelenésekor.  Jól megválasztott kezeléssel, étrenddel és megfelelő mennyiségű testmozgással nem ritka, hogy a korábban lassú és morcos idős kutyák visszatérnek boldog és energikus énjükhöz.

 

A kutya életkormérő

Ha érdekel, hány gyertyát kell raknod kutyád következő születésnapi tortájára, használd a kutya életkormérőt, mellyel könnyen kiderítheted bundás barátod helyes életkorát! Talán meglepődsz, hogy az emberi évektől eltekintve az életkormérőn számos más tényező is fel van tüntetve, úgy, mint a faj, méret és súly. Általában a kistestű fajták, mint például a tacskók és a terrierek, lassabban öregednek és tovább élnek, míg a 15-45 kg súlyú fajták, mint a golden retriverek és border colliek pár évvel korábban válnak időssé. A nagytestű, több mint 45 kg-ot nyomó fajták, mint például a dán dog, majdnem kétszer gyorsabban öregszenek kisebb társaiknál. De ez nem jelenti azt, hogy megfelelő gondoskodással és sok szeretettel közepes - vagy nagytestű kutya nem élhet különösen hosszú életet! A legtovább élő kutyák listáján szerepel minden alkat és méret, akik a gyönyörű 20 éves kor felett vonultak békésen nyugdíjba.


Idős és öreg kutyák – mi a különbség?

A kutyád életkorán túl, az életkormérő megkülönböztet fiatal, idős, valamint öreg kutyákat. Kistestű fajták esetében a kutyák 7 éves korul felett számítanak idősnek, míg a közepes - és nagytestű fajták aránylag hamarabb, 5-6 éves koruk körül érik el az idős kort. Az idősödés után a következő mérföldkő az öregkor, mely a 15 kg alatti súlyú kutyáknál a következő 6 évben, 13 éves koruk körül jön el, míg a 15 kg feletti és a 45 kg feletti nagytestű kutyák viszonylag hamarabb, 10 illetve 8 éves koruk körül érik el azt.

Idős kutyád állatorvosi gondozása

Azok számára, akik sok időt töltenek velük, nem biztos, hogy elsőre szemet szúrnak a kutyák öregedésének jelei, mivel néhány tünet fokozatosan jelentkezhet. De egy emberi év alatt rengeteg minden történhet korosodó barátoddal! Éppen ezért az idős és az öreg kutyák esetében is fontos a félévenkénti állatorvosi vizit, hiszen ez lehet a kulcsa az öregedéssel járó betegségek megelőzésének.

Gyakori felülvizsgálatokkal állatorvosod szemmel tudja tartani a kedvenced alakjában és általános egészségi állapotában bekövetkező változásokat, valamint megfelelő diétát, edzési tervet és egyéb táplálékkiegészítőket ajánlhat. A rendelkezésre álló kiegészítők a szervek mikrokeringésének javításával jobb életminőséget nyújthatnak az idős kutyáknak. A Karsivan például javítja a kutyák csontváz-, izom- és légzési funkcióit, de jót tesz négylábú barátaink agyi teljesítményének, kardiovaszkuláris működésének, valamint testük oxigénellátásának is.

Megosztás Tetszik