Terjed a szúnyogok okozta bőrférgesség – a vízpart közelében élő kutyák akár fele érintett lehet

Egyre többet hallani a szúnyogok által terjesztett, nagyon nehezen gyógyítható szívférgességről, amely a mediterrán országok után sajnos hazánkban is megjelent. A közönséges szúnyog csípése tehető felelőssé azonban egy másik nehezen kezelhető betegségért, a bőrférgességért, amit a csípés során a kutya szervezetébe jutó lárvák okoznak. Ez a betegség kimondottan gyakori Magyarországon, a hangsúly éppen ezért a megelőzésen van.

 

A fertőzés módja
A betegséget okozó Dirofilaria repens fonalféreg faj jellemzően Dél-Ázsia és Európa mediterrán országaiban volt jelen, ezért főleg az ezekből a térségekből hazatérő kutyákat érintette a probléma. Az elmúlt 10 évben viszont Magyarországon is elterjedt, leginkább a vízpartok közelében élő kutyák vannak veszélyben: egy 2006-os tanulmány során kiderült, hogy a Duna mellett élő ebek 55%-a fertőzött*. A szúnyogcsípést követően kb. 8-9 hónap alatt fejlődik ki a felnőtt féreg, amely akár 3-4 évet is élhet az állat szervezetében.

 

Tünetek
Laikus szemmel nehéz diagnosztizálni a bőrférgességet, a fertőzött kutya gyakran teljesen tünetmentes. A gazdi által is jól látható tünetek lehetnek a bőrön érezhető, fájdalommentes dudorok, amelyek felett gyakran ritka a bunda, és viszketnek is. Ha az állat tünetmentes, többnyire csak más betegségeket követő műtétek közben derül fény a már kifejlett, felnőtt férgekre.

 

Sajnos bőrféreggel a kutya (és macska) mellett az emberek is megfertőződhetnek, de mivel az ember nem végleges gazdája a féregnek, ezért a lárvák rendszerint elpusztulnak, így ritkán alakul ki kifejlett féreg.

 

Vizsgálat
Rutin vérvétellel kimutatható a bőrféreg jelenléte. A vérvételt érdemes koratavasszal, vagy a szúnyogszezon végén minden évben elvégezni, hiszen így egyúttal a sokkal veszélyesebb szívférgesség is felfedezhető. Fontos megjegyezni, hogy a két féregfajta megkülönböztetése nem egyszerű. Ha a féreglárvák jelenléte kimutatható a vérből, az életveszélyes szívférgesség megállapítására külön, speciális vérvizsgálatra van szükség (azonban egy vérvétel természetesen elegendő).

 

Kezelése
Amennyiben a kifejlett férget sikerül megtalálni a kutya szervezetében, általában műtéti úton távolítják el, ami egy igen kockázatos műtét és Magyarországon nem is nagyon végeznek ilyen műtétet. Ezért fontos nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre!

 

Megelőzés
A szúnyogszezon idején fokozottan ügyeljük kedvencünk megfelelő védelmére, különösen akkor, ha sok időt töltünk vízparton, vagy a Mediterráneumba megyünk nyaralni. Védekezhetünk a kifejlett szúnyogok távoltartásával, az úgynevezett repellens készítmények segítségével, vagy a féreg lárvális alakjai ellen különböző készítményekkel, amelyek vénykötelesek, tehát használatukról mindenképp szükséges az állatorvos véleményét, tanácsát, útmutatását kikérni.

 

*MSD Animal Health – VI. MSDay, Dr. Varga József: Fókusz a megelőzésen - Cutan dirofilariosis című prezentációja; Forrásadat: Preliminary results of an epidemiological survey on dirofilariosis of dogs and cats in HU, É. Fok, G. Kiss, G. Majoros, O. Jacsó, R. Farkas, M. Gyurkovszky

Megosztás Tetszik