Téli kalandok: hogyan kirándulj a kutyáddal télen?

Gyakran szoktál kutyusoddal kirándulni, de a téli hónapokban eddig nem vállalkoztál ilyen kalandra? Az aktív kikapcsolódás és az együtt töltött idő kicsattanóan boldoggá fogja tenni kedvenced, miközben a kapcsolatotokat is elmélyíti – ne hagyd, hogy a hó megakadályozza, hogy együtt élvezzétek a természetet! Összeszedtük a legfontosabb szabályokat, amikre a kutyás túrák során érdemes ügyelni: némi odafigyeléssel és szervezéssel felejthetetlen élményben lehet részetek.

 

A téli kalandok szervezése

Az első és legfontosabb, amit végig kell gondolnod, mielőtt elindulnál túrázni a kutyáddal, hogy fizikailag fel van-e készülve erre a megterhelésre. Ha a kutya nem szokott hozzá a hosszú sétákhoz, először lépésről-lépésre vezesd be az intenzív testmozgásba, és csak akkor induljatok útnak, ha teljesen egészséges. Ha már mindketten készen álltok a téli kalandra, mindössze néhány alapvető szabályt kell követned, amelyek garantálják, hogy csodálatos időt fogtok együtt tölteni.


A biztonság a legfontosabb, ezért a szabályokat betartva, mindig csak pórázon sétáltasd kedvencedet, hisz bármikor előfordulhat, hogy egy vad után szalad és a vadász kilövi. (Ez talán így túl durván hangzik de ez az igazság.) Még akkor sem induljatok el biléta nélkül, ha egyébként nincs probléma az engedelmességgel, és feltétlenül ellenőrizd, hogy a chipen szereplő adataid pontosak és naprakészek-e. A chip nem csak a természetjárások során lehet életmentő, hiszen, ha kutyád elveszne, a megtalálói könnyedén kapcsolatba léphetnek veled. Legegyszerűbb egy hosszú pórázt használni, így a kutyus szabadabban mozoghat, de közben mégis kontrollálni tudod őt. Egy másik fontos pont a „Vidd magaddal” listán a kutyusod oltási könyve. Ha külföldre utazol, az állat útlevele is legyen nálad, és ne felejts el előzetesen tájékozódni az adott országban érvényes oltási előírásokról.


Indulás előtt bizonyosodj meg róla, hogy négylábú társad megfelelő védelemmel rendelkezik-e a kullancsok és bolhák ellen, mivel ezek a külső paraziták nemcsak tavasszal és ősszel, de a téli hónapokban is aktívak, és életveszélyes betegségeket terjeszthetnek. Érdeklődj orvosodnál a hatékony parazitaellenes készítményekről!


Ha olyan szerencsés vagy, hogy télen a hó és a fagy elől a mediterrán övezetbe vagy a trópusokra utazol, és kedvenced is magaddal viszed, ne felejts el konzultálni állatorvosoddal a térségre jellemző betegségekről és a megfelelő védekezési módokról. Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban (több más országhoz hasonlóan) a lepkeszúnyog által terjesztett halálos leishmaniosis az egyik legveszélyesebb fertőzés, ezért gondoskodj róla, hogy kutyád a repülő élősködőkkel szemben is védett legyen.


Az útvonal tervezése közben a legközelebbi állatorvosi rendelőt is keresd meg arra az esetre, ha szükség lenne rá - remélhetőleg semmi sem fog történni, de jobb előre felkészülni a váratlan helyzetekre. Ha hosszú túrára készülsz, és több éjszakát is különböző szállodákban vagy turistaházakban fogtok tölteni, válassz körültekintően, hogy a szálláshely biztosan kutyabarát legyen.

 

Felszerelés havas körülményekhez

Ne feledd, a téli nappalok rövidek, így a sötét könnyedén érhet a szabadban. A napi túramennyiséget ennek megfelelően tervezd, és tegyél világító nyakörvet vagy fényvisszaverő mellényt bundás barátodra, hogy mindig látható legyen.

Nemcsak neked, de négylábú túratársadnak is szüksége van a megfelelő öltözetre a havas túrákhoz. A rövidszőrű kutyáknak és azoknak a társaiknak, akik nem szeretik a hideget, mindenképp vigyél kabátot, hogy egész nap melegen tartsd. Még ha épp nem is esik a hó, a földön lévő csapadék beleragadhat a mancsába, és irritálhatja azt: az egyik megoldás, ha cipőket adsz a kutyusra, vagy, amennyiben ez a megoldás egyikőtöknek sem kényelmes, léteznek speciális termékek, amelyeket kifejezetten a talpak védelmére fejlesztettek ki. Miután visszaértetek a szállásra, alaposan tisztítsd meg a tappancsait, és vizsgáld meg, hogy nem sérült-e meg.


Végig figyelj oda kutyusod szükségleteire! A természetben, hóban való gyaloglás újfajta erőfeszítést jelent a kutyáknak, így előfordulhat, hogy kedvenced elfárad. Ezért mindig biztosíts számára elég pihenőidőt a regenerálódásra, és ha kedvetlennek vagy fáradtnak látod, inkább iktass be egy pihenőnapot, hogy teljesen felépüljön.


Még többet tipp, miként gondoskodhatsz kutyusodról télen!

Megosztás Tetszik