Tavaszi testmozgás kedvenceddel - 5 tipp a közös sportra a kutyáddal

A tavasz közeledtével nem csak mi, emberek töltünk egyre több időt a szabadban, friss levegőn, de kutyánk mozgásigénye is megnő ilyenkor. A téli hónapok során háziállataink könnyen túlsúlyossá válhatnak vagy egy kicsit ellustulhatnak, ezért a jó idő beköszöntével fontos, hogy mozgásra bírjuk őket. Összeköthetjük a kellemest a hasznossal, és mi is sportolhatunk, míg négylábú barátunk is jól érzi magát a szabadban.

 

1. Menjetek kirándulni!
Amennyiben túrázó és kutyatulajdonos is vagy egyben, remek túratársakká válhattok négylábú barátoddal. Ne feledkezz meg a megfelelő felszerelésről és a körültekintő felkészülésről. Ha hosszú túrára indultok, vigyél magaddal egy kis elsősegélykészletet vészhelyzet esetére, mindig legyen nálad elegendő ivóvíz, és rendszeresen ellenőrizd kutyusodat, figyelve rajta a kiszáradás jeleit. Ne feledd, kutyád tappancsai érzékenyek. Lehetőleg kerüljétek a durva terepet, ahol előfordulhatnak éles sziklák és szúrós bozótok. Hosszú túrák során szükség lehet kutya-terepcipőre kedvenced talpának védelmére. Indulás előtt érdemes megtanítanod kutyusod, hogy a túraösvényen téged követve haladjon. Néhány kutya nem igazán képes hosszú távokat legyalogolni, ezért mindenképp konzultálj állatorvosoddal, ha nem vagy biztos kedvenced túrázási képességeit illetően.

 

 

2. Próbáld ki a Doga-t kutyusoddal!
A Doga az angol “Dog Yoga” kifejezés rövidítése, melynek lényege, hogy kutyáddal együtt végezhetsz jógagyakorlatokat. Már egyre több jógastúdió kínálatában szerepel ez az állati jó jógaóra, ahol lehetőséged van arra, hogy kutyusoddal űzd kedvenc sportodat. A jóga ezen formája nem kifejezetten a csendes elmélyülésről vagy a koncentrációról szól, hiszen négylábú kis társad gyakorlás közben is igényt tart figyelmedre, ám e tevékenység számos előnnyel jár számára is. A közös nyújtás közelebb hoz titeket egymáshoz, és akár sokkal szórakoztatóbb is lehet, mintha egyedül jógáznál.

 

 

3. Fussatok együtt!
Talán a kocogás a legklasszikusabb módja annak, hogy együtt sportolj kutyusoddal. A futás jótékony hatással van testedre és lelkedre egyaránt, hiszen segít levezetni a stresszt, főleg, ha egy kis játékosságot is viszel bele, és négylábú barátoddal együtt vágsz neki a közeli parknak vagy erdőnek. Számos kutya született futó, azonban egyes társaik nem rendelkeznek ilyen remek képességekkel, ezért légy óvatos, kezdjetek kisebb távokkal, és körültekintően válaszd meg a terepet is, kemény talajon való futás során óvd kutyusod tappancsait. Garantált a kellemes fáradtság mindkettőtöknek!

 

 

4. Irány Geocachingolni!
Kapd fel a mobilodat és vidd magaddal kutyusodat erre a modern kori kincsvadászatra. Nincs is másra szükséged a garantáltan szórakoztató hétvégi kalandhoz. Egy egyszerű mobilalkalmazás segítségével felfedezhetitek a közelben megbúvó Geocaching célpontokat, és izgalmas élményben lehet részetek a rejtett kincsek nyomában. Nem is kívánhatnál jobb kincsvadász társat kutyabarátodnál.

 

 

5. Tekerjetek egy jót!
Tavasszal leporoljuk a télire sarokba állított biciklinket, és örömmel szállunk újra nyeregbe. Nagyszerű szabadidős tevékenység lehet kutya-pajtásunkkal rendszeresen tekerni. Kölyökkutyák vagy idős állatok esetében használhatsz bicikli-utánfutót, melyben ülve kedvenced élvezheti a szabad levegőt, ám mégsem megterhelő számára az út. Ha kutyád a bicikli mellett lohol, mindig ügyelj arra, hogy ne hajts túl gyorsan és ne is menj túl messzire, mert a hosszú út fárasztó lehet számára. Biztonságosábbá teheted a kerekezést, ha megtanítod négylábú barátodat a bicikli mellett futni, mielőtt még nagyobb túrára indultok.

 

Megosztás Tetszik