Szúnyogok világnapja

A szúnyogszezon a klímaváltozás miatt tovább tart, mint egy évtizeddel ezelőtt. Bosszantó jellege mellett komoly fenyegetést is jelent kisállatainkra. Ezért fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a szúnyogok által terjesztett betegségekre, és beszéljünk azok megelőzéséről is. A szúnyogok világnapja, melynek dátuma augusztus 20., kiváló alkalmat biztosít arra, hogy a közvélemény előtt tudatosítsuk a téma fontosságát.

 

Sir Ronald Ross fedezte fel, hogy a szúnyogok terjesztik a maláriát1, erre emlékeztet a szúnyogok világnapja. Fontos tudnunk, hogy milyen veszélyeket rejt a szúnyogok csípése kisállatainknak. Ami nekünk, embereknek csupán kis idegesítő, viszkető piros pötty, az négylábú társaink számára komoly betegségeket hozhat. A szúnyogok által terjesztett egyik leggyakoribb parazita például a bőrféreg (Dirofilaria repens), azonban fontos megemlíteni az allergiás reakciókat is, melyeket a rovar csípése válthat ki.

 

A klímaváltozás egyik következményeként a szúnyogok elszaporodása a közép- és kelet-európai régióban is komoly problémát okoz2. Egyre nő az átlaghőmérséklet, ezek a rovarok pedig a meleg, nyirkos környezetet kedvelik. Továbbá, a nyár egyre korábban kezdődik és egyre tovább is tart, így a szúnyogok szezonja is mind hosszabbá válik. A gazdiknak tehát egész évben biztosítaniuk kell kedvencük számára a megfelelő védelmet, mivel ezek a veszélyes élősködők már a vakáció előtt és után is veszélyt jelentenek.

 

A szúnyogcsípés által vírusok, illetve paraziták juthatnak az áldozat vérébe3 és a lappangási idő után, ha nem vesszük időben észre a tüneteket, végzetes betegségek is kialakulhatnak. A gazdiknak jobban oda kell figyelniük kedvencükre, hogy kiszűrhessék a szúnyogok által terjesztett betegségeket. Konzultálj állatorvosoddal a legjobb, hosszan tartó védelemről, amely megfelel az állat korához, fajtájához, és szokásaihoz is igazodik.

 

Bőrféreg


A Dirofilaria repens a fonalférgek egyik fajtája, melyet a hétköznapi nyelv bőrféregnek nevez. A szúnyogok lárva formában hordozzák és közvetítik a parazitát, mely a kutyák és akár a macskák számára is veszélyt jelenthet. A kifejlett férgek akár 4 évig is élhetnek és ez idő alatt fertőző lárvákat raknak le.4 A bőrférgesség számos bőrt érintő tünettel rendelkezik: fájdalommentes csomók a bőr alatt, viszketés, túlzott korpásodás vagy szőrhullás. Előfordulhat, hogy a betegség tünetmentes, ez esetben csak vérvétel mutathatja ki, hogy van-e az állatban féreg. Mivel a Dirofilaria repens zoonotikus betegség, a megelőzéssel nem csupán kisállatunkat, hanem saját egészségünket is védjük. Kérd állatorvosod tanácsát a preventív termékekkel kapcsolatban, valamint próbáld kerülni a szúnyogoktól nyüzsgő területeket, különösen a nyári hónapokban. Ha pedig az állat mégis megfertőződött, azonnal kezdd meg a kezelést az állatorvos útmutatásai szerint.

 

A macskák szúnyogcsípés-allergiája


A vérszívók nem csak a kutyákat, de a macskákat is veszélyeztetik. A cicák esetében a szúnyogcsípés például olyan hiperérzékenységet válthat ki5, mely kérges, fekélyes bőrgyulladáshoz vezet orron, fülcimpán, valamint ritkább esetben a tappancsokon, szemhéjon, állon és ajkakon. További tünetek lehetnek még a duzzadt nyirokcsomók, intenzív vakaródzás, szélsőséges esetben pedig láz is kialakulhat. Ha az itt felsoroltakat tapasztalod macskádnál, keresd fel állatorvosod, aki segít megoldani a problémát.

 

A legkiválóbb védelem a megelőzés


A vérszívók által terjesztett betegségek kezelése komplikált, és nem is minden esetben lehetséges. A megelőzés kevesebb időt és energiát igényel; továbbá teljesen fájdalommentes a kisállat számára. Egyeztess rendszeresen állatorvosoddal, hogy mindig a megfelelő védelemmel láthasd el kiskedvenced. Ne záruljon a vakáció rossz élményekkel, óvd bundás családtagod egészségét, ha pedig bármi gyanúsat észlelsz, fordulj szakemberhez.

 

 

____________
1 - https://www.cdc.gov/malaria/about/history/ross.html
2 - https://www.eea.europa.eu/publications/climate-change-impacts-and-vulnerability-2016
3 - https://www.msdvetmanual.com/integumentary-system/flies/mosquitoes
4 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5688444/
5 - https://www.msdvetmanual.com/ear-disorders/diseases-of-the-pinna/allergy?query=mosquito

Megosztás Tetszik