Szőr nélküli házikedvencek

A szőrtelen kisállatok gondozásával kapcsolatban számos sztereotípia él: sokan azt gondolják, hogy nagyon macerás állatok, pedig annyira azért nincsenek speciális igényeik. Sőt, az allergiás gazdiknak tökéletes választás egy csupasz tünemény.

 

Az emberek többsége vagy imádja őket, vagy nem érti, hogy lehet szőr nélküli cicát, kutyát tartani. Sőt, gondozásukkal kapcsolatban is számos sztereotípia is kering. Sokan azt gondolják, hogy nagyon macerás állatok, pedig annyira azért nincsenek speciális igényeik. Ezt be is bizonyítjuk a szfinx cicával!

 

A szfinx, avagy a kanadai szőrtelen macska a házimacska egyik ritka fajtája, amely szándékos tenyésztés révén jelent meg közöttünk: az ufószerű macskafajta az 1984-es párizsi macskakiállításon debütált. A mutáció miatt csak egy nagyon vékony, pehelyszerű szőrtakaróval rendelkezik. A szfinxek társaikhoz és gazdáikhoz egyaránt nagyon ragaszkodnak, éberek, játékosak, néha tolakodók, de ugyanakkor meglehetősen intelligensek is. Mindazonáltal le kell szögeznünk, hogy nem olcsó mulatság egy ilyen cicát beszerezni, és a gondozása sem két fillérbe kerül, noha speciális étrendet nem igényel.

 

Hogyan ápoljuk?

A normál szőrzetű macskák bőre faggyút termel, ami védőréteget képez a szőrzet alatt: a szfinx bőre ezt ugyanúgy termeli. A zsíros fedőréteg azonban lerakódik a bőr felszínén, így ha nem mosakszik eleget, „ragadni" és bűzleni kezd, ezért a kutyákkal ellentétben náluk szükséges a heti egyszeri fürdetés, lehetőleg pH-semleges samponnal, ami segít tisztán és frissen tartani a szfinx bőrét.

 

A zsír leginkább a fülben gyűlik össze, valamint a lábujjak között és a karmok körül. A tenyésztők legszívesebben az emberi használatra ajánlott, lanolinnal átitatott baba törlőkendőt ajánlják a karmok körüli terület megtisztítására. A bőrredők nem igényelnek különleges figyelmet - nem dörzsölődnek össze, mivel a bőr nagyon rugalmas.

 

Fontos tudni!

Testápolót vagy olajat soha nem szabad rákenni,- a bőr így megőrzi természetes rugalmasságát, a folyadékok viszont eltömítik a pórusokat. Meleg nyári napokon nagyon vigyázzunk, nehogy leégjen kedvencünk: lehetőleg vigyük árnyékba vagy zárt helyre, illetve használjunk olyan naptejet, amire állatorvosunk is rábólint.

 

A szfinx előnye

Bár tényleg sokat kell foglalkozni az ápolásával, szőrt sem kell utána takarítani. Természetesen a macskaszőrre allergiás gazdiknak is megfelelő választás a szfinx, az allergia típusától és mértékétől függően.

 

Innen töltse le a macskák vakcinázásáról szóló tájékoztatónkat!

Megosztás Tetszik