Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről

Az ősz beköszöntével az emberi szervezet fogékonyabb a különböző betegségek elkapására. De vajon ez a kutyákra is igaz? Sajnos igen. A kennel köhögés még akkor is megfertőzheti a kedvencünket, ha kevés időt tölt más kutyákkal, sőt, ha egyáltalán nem jár társaságba. Az enyhébb köhögést sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hiszen ennek a betegségnek is számos komoly szövődménye lehet.

 

Mi is az a kennel köhögés?
A kennel köhögés a kutyák ragályos felsőlégúti fertőzése, a légcső és a hörgők megbetegedése. Rendszerint több kórokozó együttes hatására jelentkezik, tehát vírusok és baktériumok is szerepet játszanak a kialakulásában. Mivel az embereket érintő influenzához hasonlóan könnyen terjed, a rendszeresen társaságba járó kutyusokat kifejezetten fontos beoltatni.


Hogyan ismerjük fel?
Vajon honnan tudjuk, hogy a kedvencünk megbetegedett? A fertőzés első tünete a heves, száraz köhögés, amely az emberi szárazköhögéshez hasonlít. A kór előrehaladtával általában enyhe láz és étvágytalanság figyelhető meg a kutyuson.


Ugyan, ez egy jóindulatú betegség, a tünetek észlelésekor azonnal cselekedni kell, hiszen ellenkező esetben komoly szövődményei alakulhatnak ki, az elhanyagolt kennel köhögés áll például az orrgyulladás és tüdőgyulladás hátterében is. Így amint tapasztalunk egyet is a fent említett tünetek közül, feltétlenül forduljunk állatorvoshoz.


Mi a megoldás?
Mivel a kennel köhögés önmagában nem agresszív betegség, azzal járulhatunk hozzá kedvencünk gyógyulásához, hogy kényelmes környezetet és sok pihenést biztosítunk neki. Emellett, próbáljuk csillapítani a köhögését, hiszen az általában erős fájdalmakkal jár.


A kennel köhögés rendszerint néhány hét leforgása alatt elmúlik, de ezalatt az állat immunrendszere jelentősen legyengül. Emiatt különösen figyelnünk kell az egészségére hiszen a másodlagos fertőzések könnyen felüthetik fejüket ilyenkor. Valamint szenteljünk kitüntetett figyelmet a kölyök, szenior és az egyidejűleg más betegségekben is szenvedő kutyusoknak, hiszen az ő immunrendszerük alapvetően gyengébb, mint felnőtt, egészséges társaiké, tehát ha a mi kutyusunk véletlenül fertőződött, ezeket a kutyákat kerüljük el, mivel a betegség nagy ragályozóképességel rendelkezik és könnyen átadhatja azt a találkozásuk során.


Meg lehet előzni a kialakulását?
A kennel köhögés megelőzése jóval egyszerűbb, mint a betegség kezelése. A kór elleni védekezés minden kutya számára javasolt – attól függetlenül, hogy hány éves és mennyi időt tölt más kutyák társaságában. Ennek a vakcina a leghatékonyabb eszköze, hiszen egyszerre több kórokozó ellen is védelmet biztosít. Az oltásnak több fajtája létezik, 3 hetes kortól már adható és javasolt évente ismételni.


A megelőzés nemcsak a kutya, hanem környezete miatt is szükségszerű. A kennel köhögés kórokozói megbetegíthetik a macskákat és nyulakat, valamint bizonyos esetekben a legyengült immunrendszerű embereket is.

Megosztás Tetszik