Rettegett betegségek kölyökkutyáknál - 2. rész

Folytatjuk a kutyákat sújtó legfőbb betegségek bemutatását, amelyek ellen biztonságos védelmet csak az oltóprogram tud nyújtani.

 

Az előzőekben olvashattatok a rettegett parvorvírusról és a szopornyicáról, most következő cikkünkben pedig a fertőző májgyulladásról, a veszettségről, a kennelköhögésről, valamint az oltóprogram menetéről nyújtunk felvilágosítást. 

 

Fertőző májgyulladás
Heveny lefolyású, gyorsan terjedő, súlyos elesettséggel, hányással, sárgasággal és a vérerek károsodásával járó betegség. A kutyák közvetlen érintkezéssel, a nyál és a vizelet útján, ritkábban táplálék, ivóvíz által, szájon át is fertőződhetnek. A fél évnél fiatalabb kutyák gyógyulási aránya sajnos nagyon alacsony, ezért különösen fontos az agresszív vírus elleni védelem. Kiszámíthatatlan és súlyos betegség, ami számos kórkép formájában jelentkezhet. Ha a kedvenced a fejét a falnak támasztja – nemrég tele volt ilyen videókkal az internet -, akkor a vidám videózás helyett azonnal vidd el állatorvoshoz, mert ez bizony általában a májgyulladás súlyos tünete.

 

Veszettség
Ez az emberben és állatban is egyaránt előforduló vírus, agy és gerincvelőgyulladással járó, halálos lefolyású betegséget okoz. Mivel a mai orvostudomány állása szerint a kór gyógyíthatatlan, ezért az egyetlen megoldást kizárólag a védőoltás nyújtja, amelynek beadására jogszabály is kötelezi a kutyatartókat. Erről lentebb a Kisállatorvos Kisokosban részletesebben is kitérünk.

 

Kennelköhögés
Szintén egy rendkívül ragályos, ám viszonylag jóindulatú betegség, ami a kutyák légzőszervrendszerét támadja meg, és súlyosabb esetekben tüdőgyulladást okozhat. A kórokozókat, a fentebb felsorolt betegségekhez hasonlatosan a már fertőzött kutyák terjesztik, köhögéssel, tüsszögéssel, valamint az orrok érintkezésével. Gyógykezelés ez esetben is szükséges, amely általában eredményes szokott lenni.
Tünetek: száraz, csattanós köhögés, étvágytalanság, enyhe láz.

 

Kisállatorvos Kisokos - Így fogja kapni az kutyusod az oltásokat:

  • 6-8 hetes kor: Parvovírus elleni védőoltás
  • 9-11 hetes kor: Kombinált (parvovírus, szopornyica, fertőző májgyulladás, parainfluenza és leptospirózis elleni) védőoltás
  • 12-14 hetes kor: Kombinált (parvovírus, szopornyica, fertőző májgyulladás, parainfluenza és leptospirózis elleni) védőoltás
  • 12 – 20 hetes kor között: Veszettség elleni védőoltást kap 2 alkalommal 1 hónap időközzel, ez törvényi előírás is egyben! Ezen kívül a sémát követve (ez kutyánkét valamennyire eltérhet a kórtörténet alapján):
  • 16 hetes kor: veszettség 1 + féregtelenítés
  • 20 hetes kor: veszettség 2 +féregtelenítés

 

Az oltások mellett elengedhetetlen a féreghajtás, ami 2 hetes kortól 2 hetente, majd később mindvégig ajánlott az állatorvos utasításának megfelelően. Az oltási program után negyedévente érdemes a féregtelenítést ismételni.

 

Az oltásokkal kapcsolatban felmerülő kérdéseitekkel forduljatok bizalommal kutyusotok állatorvosához.

 

A kedvencek számára legfontosabb védőoltásokról további információk találhatók letölthető kiadványunkban (pdf).

Megosztás Tetszik