Rettegett betegségek kölyökkutyáknál - 1. rész

Érintőlegesen már beszéltünk a védőoltások menetéről, fontosságáról, most pedig bemutatjuk két részben azokat a fertőző betegségeket, amelyek veszélyeztetik a kutyánkat, főleg kölyökkorban.

 

Az oltásokat nem szabad félvállról venni, még akkor sem, ha kedvencünk lakásban van, ugyanis csak így válhat immunissá a súlyos kutyabetegségek ellen.

 

Honnan tudjuk, hogy rosszul van a kutyus?
Vegyük figyelmeztető jelzésnek, ha a kutyánk a szokottnál levertebb, keveset játszik, kedvetlennek tűnik. Az étvágytalanság, a visszatérő hányás vagy hasmenés betegség tünetei. Mivel kölyökkorban a kutyák immunrendszere még fejletlen, szinte nem találkozott semmiféle kórokozóval, ezért nagyon fontos, hogy minél hamarabb állatorvoshoz vigyük.Mit jelent ez pontosan?

A kölykök úgynevezett ,,maternális” immunitással rendelkeznek, ami az anyától kapott természetes védettséget jelenti. Ez részben a magzati korban a méhlepényen keresztül, részben pedig az anyatejjel kerül a kölyökkutya szervezetébe, így a kölykök minden olyan ellenanyagot megkapnak, amit az anyai szervezet addigi élete során termelt. Vagyis a kölyök élete első négy-hat hetében védett lesz azokkal a fertőző betegségekkel szemben, amelyekkel szemben az anyakutya is ellenállóképességgel rendelkezik. Ez a védettség azonban idővel csökken, ezért fontos, hogy a megfelelő időben – akár a 4-6 hetes korban –, elkezdődjön az oltási program, amit az állatorvos az adott oltóanyag használati utasítása, illetve a kiskutya kora és kórtörténete alapján határoz meg. Ez a program fogja a jövőben biztonsággal megvédeni kutyánkat a sokszor életveszélyes kórokozók ellen. Mutatjuk, milyen betegségek veszélyeztetik a kutyákat, de főleg a kölyköket:


Parvovírusos bélgyulladás
Elsősorban a kölyökkutyák veszélyeztetettek, de vannak olyan kutyafajták, mint a dobermann, vagy a rottweiler, és ezek rokonai, amelyek különösen érzékenyek a vírusra, és a biztonságot adó oltóanyag hiányában szinte biztos, hogy egyszer megfertőződnek. A kórokozó bármilyen korú kutyára veszélyes, de a kölyökkutyák esetében 90 százalékos az elhalálozás veszélye, a túlélőknél pedig maradandó szervi károsodást okozhat.
Tünetei: a bűzös és csillapíthatatlan, vízszerű, véres széklet, hányás, láz, nagyfokú elesettség, hasi fájdalom. Az állat étvágytalan, nem iszik, kedvetlen. A sok folyadékvesztés gyors kiszáradáshoz és halálhoz vezet, épp ezért az első gyanús tünetek jelentkezésénél azonnal állatorvoshoz kell vinni, ugyanis a parvovírustól megbetegedett állatot kizárólag állatorvosi kezelés, és gyakran csak a kórházi ápolás mentheti meg. Igazi védelmet csak a védőoltás jelent.


Szopornyica
A szopornyica főleg a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutos gyulladásában, idegrendszeri, ritkább esetekben bőrtünetekben jelentkezik. A betegséget főleg fertőzött kutyák terjesztik, akik elsősorban orrváladékukkal és vizeletükkel ürítik a vírust, a fertőzés közvetlen, beteg állattal történő érintkezéssel vagy fertőzött takarmány, ivóvíz és eszközök közvetítésével terjed. A szopornyica heveny lefolyású formája életveszélyes betegség.
Tünetek: láz, étvágytalanság, levertség, köhögés, felső légutak hurutja, orrfolyás, kötőhártya-gyulladás, hasmenés, hányás. Idült esetekben a talppárnák és az orrtükör bőrének megvastagodása és idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki. A szopornyicát túlélt kutyáknál előfordulhat rendellenes fogfejlődés, rohamokig fokozódó görcs, mozgászavarok. A gyógykezelés csak átmeneti eredményre vezet, a rendszeres védőoltások nyújtják a legjobb megoldást a megbetegedés ellen.

 

A kedvencek számára legfontosabb védőoltásokról további fontos információkat talál letölthető kiadványunkban (pdf).

Megosztás Tetszik