Örökbefogadás előtt és után – Tippek az első 30 napra

Egy örökbefogadott kiskutya életében az új gazdinál töltött első hetek a legmeghatározóbbak, hiszen az ebben az időszakban szerzett élményei alapjában határozzák meg a családdal kialakított közös életét. Az új jövevény érkezésére már az örökbefogadás előtt érdemes készülni, amelyhez most tippeket is adunk.

 

Érkezés előtt

 • Előre határozzuk meg, hol lesz a kutyus helye. Az első napokra jelöljünk ki könnyen takarítható, biztonságot nyújtó, nyugodt helyet, ahol kedvencünk stresszmentesen szoktathatja magát az új otthonhoz és játékaival is foglalkozhat.
 • Tegyük kutyabiztossá azokat a területeket, ahová a kiskutya a következő hónapokban bemehet: pakoljuk el a féltett tárgyakat, zárjuk el a vegyszereket, és gondoskodjunk a szeretett vagy mérgező növények áthelyezéséről is.
 • A nevelést már a kezdetektől kezdjük el, tájékozódjunk, mely módszer áll hozzánk a legközelebb. Fontos, hogy a családban mindenki azonos parancsszavakat használjon (ül, fekszik, hozzám stb.), annak érdekében, hogy ne zavarjuk össze a kiskutyát a tanulási időszakban.
 • Tegyünk telefonszámmal, névvel ellátott bilétát a kutyus nyakörvére arra az esetre, ha az első stresszes napon kereket oldana. (Természetesen a legbiztosabb megoldás az azonnali chipezés az első állatorvosi látogatás alkalmával, ld. alább.) 

 

Az első napok

 • Amint hazaértünk, mutassuk meg neki, hol végezheti el a dolgát. A nyugalom érdekében javasolt a barátok, kíváncsi szomszédok látogatását későbbre időzíteni. Ha kisgyerek van a családban, tanítsuk meg arra, hogyan szabad egy kiskutyához közelíteni. Az izgalmakkal és heves játékkal ráérünk, most a nyugalom és biztonságérzet megteremtése a legfontosabb.
 • Tudjuk meg, mit evett a kutyus, mielőtt hozzánk került, és ne váltsunk azonnal más tápra. Az első napokban kapja ugyanazt a tápot, majd fokozatosan, keverve szoktassuk át másik termékre.

 

Az első hetek

 • A kutya valódi személyisége csak pár hét után mutatkozik meg. A türelem így kulcsfontosságú az első hetekben, de érdemes már ebben az időszakban is következetes gazdinak lennünk (mit tehet, hova mehet stb.). A napirend kialakítása, majd betartása is kulcsfontosságú: tartsuk magunkat a kijelölt etetési- és séta időpontokhoz, hiszen ez a kutyus biztonságérzetét is jelentősen növeli.
 • Kedvencünk más kutyákkal történő szocializációja, kutyafuttató látogatása csak akkor kezdhető meg, ha minden ehhez szükséges oltásban már részesült. Erről egyeztessünk állatorvosunkkal ( alább)!

 

Az első állatorvosi vizit

 • Amennyiben más házikedvenc is van a családban, vagy az új családtag korábbi körülményei, egészségi állapota indokolják, örökbefogadás után az első utunk vezessen a választott állatorvoshoz. Ha ezt más nem indokolja, hagyjunk a vizit előtt pár nap nyugalmat a kutyusnak. Az első látogatás alkalmával az állatorvos elvégzi a szükséges vizsgálatokat, a chip behelyezést és regisztrációt, emellett megbeszélhetjük vele a javasolt oltási protokoll menetét is. A külső és belső paraziták elleni testreszabott védelemről már ekkor érdemes gondoskodni állatorvosunk ajánlásait követve.
 • A kiskutyák első oltásukat – amelyek kombinált formában is elérhetőek – általában 8 hetes korukban kapják meg a kölyökkutyákra komoly veszélyt jelentő szopornyica, illetve a parvovírusos bélgyulladás ellen. Ezzel egy időben féreghajtáson is keresztülesnek (az első féreghajtást három hetes korukban kapják), és a törvény által előírt, veszettség elleni oltásokat is ekkor kell elkezdeni. Az oltási program körülbelül 5 hónapos korukban ér véget, ez idő alatt a kedvencünk védetté válik a legtöbb kórokozó és fertőzés ellen.

 

Oltási program, ami garancia az egészségre

 • A kutyák számára ajánlott éves oltási program egész életen át tartó követése több szempontból fontos. Kedvencünk életét szó szerint egy szúrással menthetjük meg, de a család egészsége szempontjából is nélkülözhetetlen, különösen, ha gyengébb immunrendszerű kisgyermekek, illetve idős ember érintkezik az állatokkal.  Nem is beszélve arról, hogy egy-egy súlyos, életveszélyes betegség kezelése rengeteg költséggel és stresszel jár.
 • Az állat számára ideális éves ajánlott oltási programot az állatorvos szakmai tudása alapján állítja össze kedvencünknek. A kutyák számára ma már elérhető olyan komplett program, amely garanciát is vállal az alapimmunizálásra. Ha ugyanis az előírt vakcinázási protokoll ellenére olyan kórban betegszik meg a kutya, amely ellen a vakcinának védettséget kellett volna biztosítania, a felmerülő kezelési költségeket bizonyos keretek között vállalja az oltóanyag gyártója.

 

Mit jelent a garancia a kutyavakcináknál?

A tartalom megtekintéséhez engedélyezze a cookie-kat és frisítse az oldalt.

 

 

Megosztás Tetszik