Nyuszi-szuri – Miért fontos a nyulak rendszeres oltása?

Nem véletlenül vált népszerű társállattá a nyúl, hiszen csendes, tiszta, tanulékony, és nem utolsó sorban nagyon szórakoztató kis szőrgombóc. Gondozása nem problémás, de ahhoz, hogy sokáig velünk maradjon, néhány alapvető szabályt fontos betartani.

 

Rendszeres vizsgálat és vakcinázás

Mint ahogy a kutyusoknál és a cicáknál, úgy a nyulak esetében is a rendszeres orvosi ellenőrzés az egészségük megőrzésének legjobb módja. Ezt érdemes legalább évente, az oltás beadatásakor elvégeztetni. A nyulat ilyenkor alaposan megvizsgálja az állatorvos, ellenőrzi a fogait, amelynek során a fogak rendellenes záródására utaló jeleket keresi. Ha ugyanis nem záródik jól az alsó és a felső fogsor, a fogak rendellenesen kopnak és csücskök alakulnak ki, amelyek felsérthetik a nyelvet, fekélyeket okozva (ld. alább).

 

Mi ellen véd a rendszeres vakcinázás?

A nyulaknál is vannak életveszélyes betegségek, amelyektől csak a rendszeres, éves vakcinázás óvja meg őket. Az úgynevezett mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD- Rabbit Haemorrhagic Disease) jelentenek rájuk halálos veszélyt. A mixomatózis és az RHD minden fajta nyulat érint, a vadon élő üregi nyúltól a házikedvencig. A nem oltott állatoknál mindkét vírusos betegség gyorsan elhulláshoz vezet, mivel a kialakult betegség kezelésére egyik esetben sincs gyógymód.

 

A mixomatózist vérszívó rovarok - szúnyogok és bolhák – terjesztik. A vírus közvetlen érintkezés útján is terjed a nyulak között, tehát a betegség terjedésének megakadályozásához nem elegendő a vérszívó élősködők elleni védekezés. Az RHD vírusa főleg a beteg állatok vizeletével, ürülékével és légúti váladékával ürül, és közvetlen érintkezés útján fertőzi meg a többi nyuszit. A nyulakat csak az oltással védhetjük meg.

 

Mindkét vírusos betegségről, a tünetekről és megelőzésükről bővebb információt talál letölthető kiadványukban.  

 

Sok rost, kevesebb betegség

A rendszeres vakcinázás mellett a rostdús, kiegyensúlyozott táplálással tehetjük a legtöbbet a nyuszink egészségéért. A kielégítő mozgástér és a megfelelő étrend követése számos betegségtől óvhatja meg a kedvencünket.

 

A túlnőtt fogak és a fogzáródási rendellenességek a leggyakoribb problémák közé tartoznak, mivel a nyúl fogai folyamatosan nőnek, és csak rágással tudja úgy koptatni őket, hogy megfelelő hosszúságúak maradjanak. Ha étrendje nem tartalmaz elegendő mennyiségben rostot, vagy a fogai nem zárnak rendesen, akkor a fogak túlnőnek. A túlnőtt fog csipkézetté válik, felsérti a pofa belső részét és a nyelvet, ami fájdalommal jár, továbbá szájüregi fertőzések, fekélyek alakulnak ki, ami miatt a nyúl nem tudja a szájába venni és megrágni az ételt. Klinikai tünetként jelentkezhet étvágytalanság, lesoványodás, nyálzás, illetve tályogok alakulhatnak ki az arc és az állkapocs területén.

A helytelen táplálás, valamint az elégtelen mozgástér gyorsan elhízáshoz vezethet. Ez gyakran fordul elő kedvencként tartott nyulaknál, és elsősorban a nőstényekre jellemző.

 

Széna, fű, zöldség és elegendő víz

A nyulak etetése egyszerű. Korlátlan mennyiségben adjunk jó minőségű szénát vagy füvet, némi leveles zöldséggel és fűszernövénnyel kiegészítve. Adhatunk kiegészítésnek gyári nyúleledelt vagy pelletált nyúltápot is, de csak kis mennyiségben kimérve, az állatorvos utasításai szerint. Mindig tegyünk friss vizet a nyúl elé. Minél kevesebb jutalomfalatot adjunk, és az legyen egészséges és természetes. Minden esetben kérjük ki állatorvosunk tanácsát, mielőtt diétára fognánk a nyuszinkat!

 

Innen töltse le a nyulak ápolási útmutatóját!

Megosztás Tetszik