Nyúl a háznál - 2. rész

Mielőtt úgy döntünk, hogy egy nyuszival bővítjük a családot, megmutatjuk, mire kell odafigyelni vásárlásnál, vagy örökbefogadásnál.

 

Ha úgy döntöttünk, tényleg készen állunk arra, hogy hosszútávra is felelősséget vállaljunk egy nyusziért, fontos, hogy odafigyeljünk bizonyos szempontokra a kiválasztása során. A legjobb, ha megbízható állatkereskedéstől vagy tenyésztőtől vásárolunk, de sok állatvédő szervezetnél is vannak árván maradt nyulak, akik gazdára várnak. Ami nagyon fontos: ne szerénykedjünk a vásárlás vagy örökbefogadás során, kérdezzünk bátran az eladóktól, vagy a menhelyen dolgozóktól.

 

  • A nyúl szeme és orra ne legyen váladékos, mert az fertőzésre utalhat. 
  • Gyanús, ha a nyuszi nem érdeklődő, nem aktív, ez betegségre utalhat.
  • Simítsuk végig a gerincét, medencéjét, bordáit – a csontoknak nem szabad nagyon „kiállniuk”, ideális esetben ezek izommal fedettek.
  • Ellenőrizzük, hogy a végbélnyílás tiszta legyen, nincs-e ott nedves szőr vagy odatapadt bélsár. Ez szintén arra utalhat, hogy valami nincs rendben az egészségével.
  • A szőr széthajtásával ellenőrizhetjük, hogy vannak-e külső élősködői, kullancsok vagy bolhák. Ha a fülkagyló belseje piros és nagy mennyiségű sárgás vagy barna fülzsírt látunk benne, fülrühre gyanakodhatunk.
  • Kérjük meg az eladót, hogy ellenőrizhessük a metszőfogakat, hogy azok nem túl kopottak, vagy nincsenek-e letörve.
  • Érdemes megkérdezni, hogy ivartalanítva van-e az állat.
  • Kérdezzük meg mindenképp, hogy be van-e oltva a szúnyogok által terjesztett mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD) ellen. 
  • Érdeklődjünk, hogy az eladó vállal-e valamilyen egészségügyi garanciát.

 

Fontos!

Mielőtt hazavisszük, ne felejtsük el megkérdezni, hogy milyen táplálékot kapott eddig. Ez azért fontos, mert a hirtelen étrendváltozás felboríthatja a bélműködést, és hasmenés alakulhat ki. A legjobb, ha azzal folytatjuk az etetését, amit eddig megszokott.

 

Ha tehetjük, vigyünk haza két nyulat ugyanis ők alapvetően szociális állatok, és az egyedüllét nagyon stresszes számukra.

 

A következő cikkünkben arról fogunk írni, mire figyeljünk az etetése és általánosságban a tartása során.

 

Innen töltse le a nyulak ápolási útmutatóját!

Megosztás Tetszik