Nyúl a háznál - 1. rész

A húsvét elteltével általában megtelnek a menhelyek a megunt nagyfülű kedvencekkel, ezért már a cikkünk elején leszögezzük: semmivel sem kevesebb munka felnevelni egy tapsifülest, mint egy kutyust vagy egy cicát - sőt!

 

Mutatjuk miket kell mérlegelnünk, mielőtt úgy döntünk, tényleg beszerzünk egy új házi kedvencet.

 

Átgondolandó és felelős döntés!

  • Ha a gyerekünk húsvét előtt könyörgő szemekkel sóvárog egy nyusziért, üljünk le vele és magyarázzuk el, hogy a nyúl nem csak a húsvéti ünnepek tartozéka, hanem, -szerencsés esetben,- hosszú ideig velünk fog maradni. Tudatosítsuk benne, hogy ő nem egy dögönyözni való játék, hanem élőlény, akinek különböző igényei vannak, amiket nekünk, a gazdáinak kell naponta figyelemmel követnünk.
  • Számoljunk azzal is, mi lesz, ha esetleg a gyerek lelkesedése alábbhagy, lesz-e annyi időnk, hogy mi felnőttek foglalkozzunk Tapsihapsival?
  • A nyuszi is társas lény, ezért igényli a napi törődést, játékot, sőt akkor a legboldogabb, ha van egy nyúl társa. Gondoljuk át, mennyi időnk lesz foglalkozni vele, vagy lesz-e kapacitásunk még egy nyuszira.

 

Mikre lesz szüksége?

Ketrec

Eleinte talán jó lesz neki egy papírdoboz is, de a későbbiekben mindenképp be kell szerezni számára egy megfelelő méretű és minőségű ketrecet, ahol biztonságban, és komfortosan érzi magát A ketrec legalább 80-90 cm hosszú és 50-60 cm széles legyen.

 

Tér

A nyuszinak nagy a mozgásigénye, ezért számoljunk azzal is, hogy vagy a lakásban vagy a kertben, de a ketrecen kívül is megfelelő mozgásteret kell biztosítani számára. Nem szerencsés az egész kertet vagy a lakást átengedni neki, gondolnunk kell elválasztó elemekre, amelyekkel külön parcellát tudunk neki leválasztani. Ezzel kapcsolatban még sok izgalmas ötletet fogunk mutatni.

 

Etető és Itatótál

Szükség lesz még itató és etetőtálra: ezek közül mi a rögzített verziót javasoljuk, ugyanis a nyuszik hajlamosak véletlenül feldönteni az edényüket, így viszont akár hosszú órákra is víz nélkül maradhatnak, ami természetesen nem tesz jót nekik. Sőt választhattok függőlegesen felhelyezhető önitatót is, ami talán a legjobb megoldás az új kedvencünk számára.

 

Alom és tisztaság

A nyulak alapvetően tiszta állatok, ezért viszonylag gyorsan szobatisztákká válnak, rendszerint az erre a célra kihelyezett alomba fogják végezni a dolgukat: ez lehet forgács, vagy az úgynevezett pellet is, amelyet rendszeresen kell majd cserélnünk.

 

Játék!

A nyuszi alapvetően társas lény, a legideálisabb tehát, ha van játszópajtása, de ha nincs másik tapsira kapacitásunk, akkor foglalkozzunk vele sokat és lássuk el egy-két játékkal. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges és boldog legyen a nyuszink. Játékot természetesen találni az állatkereskedésekben is, de némi kreativitással mi is készíthetünk számára például kartondobozból odút.

 

Hogyan?

A dobozon vágjunk ki két ajtót, majd az egyik sarkába tegyünk szénát. Szeretni fogja, ugyanis kiélheti kaparászási ösztöneit és a dobozt büntetlenül rághatja. Egy WC-papír gurigát is megtömhetünk szénával, imádják szétszedni.

 

Innen töltse le a nyulak ápolási útmutatóját!

Megosztás Tetszik