Nehezen tudok megválni tőlük

Interjú Dr. Bárdossy Eszter állatorvos kutyatenyésztővel, aki kutyáival két díjat is nyert az egyik legrangosabb nemzetközi kutyakiállításon, a Crufts-on. Tenyésztésről, versenyezni szerető kutyákról és nevelésről beszélgettünk.

 

Két díjat nyert kutyáival az egyik legrangosabb nemzetközi kutyakiállításon a brit Crufts-on. Mióta járnak erre a versenyre?

Az elmúlt tíz évben mindig voltunk, díjat először 2006-ban nyert a kutyám, Sadie, 2011-ben perdig veterán kategóriában lett negyedik, idén pedig ő nyerte meg ezt a kategóriát. A másik idei díjunkat yearling kategóriában kaptuk egy fiatalabb szuka kutyámmal, ő második lett. Ez utóbbi kategóriába a 24 hónaposnál nem idősebb, versenyen már szereplő kutyák nevezhetnek.

 

Milyen felkészítés előz meg egy ilyen versenyt?

Egyrészt minden országban van előválogató, ezeken a versenyeken dől el, egy-egy országból ki indulhat. Természetesen arra is van lehetőség, ha egy kutya az országos versenyen nem tud nyerni, hogy egy másik ország válogatójára elmenjen és esetleg onnan jusson be a versenybe. A verseny előtt is van persze rengeteg apróság amire figyelni kell. Ez egy szépségverseny, ami azt jelenti, hogy a kutyákat egy helyben állva és mozgás közben is nézik, így nagyon fontos a kutya anatómiája, hogy ne legyen túlsúlyos egy kicsit sem. Minden szempontból top formában kell lenniük.

 

Mi a legjobb egy ilyen győzelemben?

A tenyésztőknek hatalmas dicsőség egy ilyen rangos versenyen eredményt elérni. Különösen nagy dolog egy angol fajtával, egy angilai versenyen magyar tenyésztőként kategóriát nyerni. Nekem ez egy fontos visszajelzés arról, hogy jó irányba haladok, és lehetőség arra, hogy még több tenyésztővel vehessem fel a kapcsolatot. Egy ilyen eredmény után sok újabb lehetőség nyílik meg előttem.

 

Hogyan dönt arról, kivel fedezteti a kutyát?

A versenyek részben erre is jók. Megismerek egy csomó másik tenyésztőt és a kutyáit. Ez azonban nem elég, sokat kell böngészni az internetet, a szakmai oldalakat, de ennél is többet jelent, hogy azokat a kutyákat, akik érdekesek, felkeresem. Meg kell ismerni őket. Egy képről sok minden kiderül, de a kutya temperamentuma, az, hogyan viselkedik más kutyákkal, az emberekkel, hogy milyen a szőrének a tapintása, az csak személyes találkozások után derül ki. Sokat kell utazni is, mire megtaláljuk a megfelelő kant.

 

A kutyák temperamentuma, személyisége mennyire vérvonalbeli és mennyire nevelés kérdése?

Nagyjából fele-fele arányban számít. Nagyon úgy tűnik, hogy az idegrendszeri adottságok, az agresszió például vérvonalbeli kérdés, amit neveléssel nyilván lehet alakítani, de nagyon nem mindegy milyenek az alap. A golden retriver egy vadászkutya és ebből következően együttműködőnek és stressztűrőnek kell lennie. A vizsgákon és a versenyeken is nézik a kutya jellemét. Mennyire képes együttműködni a gazdájával, hogyan reagál a hirtelen zajokra, mennyire tud közösen dolgozni más kutyákkal. Az is nagyon fontos például, hogy mennyire élvezi a kiállításokat és a versenyzést.

 

Miből derül ki, hogy élvezi-e a versenyt egy kutya?

Pontosan látszik a kutyán, hogy úgy vonul-e be, hogy “nézzétek csak, milyen szép vagyok”, vagy csak jön, mert a gazdája azt mondta. A versenyek bírói nincsenek könnyű helyzetben, sok szép kutya van, és amikor dönteni kell, ezek az apróságok, ilyen viselkedésbeli különbségek számítanak. Nekem volt olyan kutyám, aki nem szeretett annyira versenyezni. Sadie viszont kifejezetten élvezi.

 

Mennyi kutyája van?

Jelenleg 12 kutyám van, két kölyök és tíz felnőtt, ami egy kicsit sok, de nagyon nehezen tudok megválni tőlük. Tavaly is született három kölyök, és mindet megtartottam. A kutyákkal sokat kell foglalkozni, mindennap igénylik, hogy velük legyek valamennyit. Szerencsére elég nagy kertünk van, így nem kell őket kenelben tartani és sokszor viszem őket sétálni is. Nagyon jó természetűek, többen közöttük munkavizsgát tettek, ami azt jelenti, hogy kéz és sípjelekre pontosan reagálnak. A fiatal kutyák sokkal könnybben tanulnak, ha van a falkában egy idősebb, aki tudja, mit szeretnék tőlük.

 

Ön szerepel az Exspot reklámfilmjében. Miért ezt a védelmet választotta?

Mivel kiállításokra járunk a nyakörves védekezés nem jöhetett szóba, hiszen az lenyomná a szőrüket. A cseppek közül olyat kerestem, amelyik kullancs, bolha és szúnyog ellen is védelmet nyújt. Ráadásul repellens szer kellett, ami úgy véd, hogy a kullancs, bolha és a szúnyog meg sem csípi, azaz távoltartja ezeket az élősködőket. Ezen felül az ár és érték arányát néztem, amiben az Exspot volt a legjobb.

Megosztás Tetszik