Négy ok arra, hogy miért kérjük állatorvosunk segítségét a paraziták elleni védekezéshez

Ha megkérdezünk egy kutya- vagy macskabarátot, azt fogja mondani, hogy szükség van valamiféle parazita elleni védelemre. De hogyan kell ezt jól csinálni? Minden egyes kutya és macska különleges, és speciális igényekkel rendelkezik, amikor a parazitaellenes védelem kiválasztására kerül sor. Az internet és a kisállat-kereskedések korában egyszerűbbnek tűnik a parazitaellenes készítmények online vagy üzletben történő megvásárlása. Azonban helyes ez a hozzáállás? Miért forduljunk állatorvoshoz az ilyen gyógyszerek kiválasztásakor? Íme, négy ok arra, hogy szakember tanácsát kérjük, mielőtt kedvencünket paraziták ellen kezelnénk!

 


1. Számos parazitaellenes termék található a piacon, és mindegyik sajátos jellemzőkkel rendelkezik. Komplex tudás szükséges ahhoz, hogy megfelelő kombinációt válasszunk ki kedvencünk számára. Vannak például olyan kullancsok és bolhák, amelyek már ellenállóvá váltak bizonyos hatóanyagokkal szemben. Vannak olyan paraziták, amelyek területspecifikusak, előfordulásuk az éghajlattól vagy a földrajzi helytől függ. Az interneten vagy a kisállat-kereskedésekben ilyen információk nem állnak megfelelő pontossággal rendelkezésre. Az állatorvosok ellenben felmérik a kedvencünkre leselkedő veszélyeket, és kiválasztják a megfelelő hatóanyagot és termékbeadási módot.

 

2. A kisállat-kereskedés eladója vagy egy online kereskedő nem tudja felmérni kutyánk vagy macskánk egészségi állapotát. Nem ismerik az állat kórelőzményét, amely befolyásolhatja a parazitaellenes készítmény végső kiválasztását, valamint a beadás gyakoriságát, és nem tudják felmérni a kezelés hatékonyságát sem. Az állatorvos viszont pontosan fel tudja mérni kedvencünk egészségügyi állapotát, alkalmazni tudja a megfelelő gyógyszereket, és szükség esetén a szakszerű ellenőrzést is elvégzi.

 

3. A kutyáknak megfelelő parazitaellenes szerek mérgezők lehetnek a macskák számára, és esetleg alkalmatlanok arra, hogy kisgyermekek érintkezzenek velük. „Ilyen esetekben az állatorvos javasolhat olyan gyógyszert, amelynek használata ideális az adott körülmények között. A kezelés vízállóságát is figyelembe kell vennünk, amennyiben szükséges, hogy kedvencünket samponnal fürdessük” mondta Dr. Bollók Árpád, az MSD Animal Health Magyarország Társállat Üzletágának Értékesítési Menedzsere. Ne felejtsük el megemlíteni az állatorvosnak kedvencünk életének minden aspektusát, például, ha más állatokkal él együtt, vagy ha kisgyerekekkel játszik.

 

4. Egy másik fontos tényező az, hogy minden parazitaellenes gyógyszert megfelelő módon kell alkalmazni. Tudni kell, hogyan használjuk, milyen gyakran, milyen időintervallumokban és milyen alkalmazásformában (tabletta, spot-on vagy nyakörv). Ezekre a kérdésekre pontosan és szakszerűen válaszolhat egy állatorvos, aki rendelkezik a szükséges tudással, tapasztalattal.

 

A parazitaellenes védekezés hatékony alkalmazása szakmai tudást, tanácsadást igényel. Erre pedig állatorvosunk a legjobb forrás. Sok aggodalomtól kíméljük meg magunkat, ha felkeressük az állatorvost és a legjobb, személyre szabott védelmet kérjük kedvencünk számára.

Megosztás Tetszik