Ne az állatorvosnál töltsük a karácsonyt! Hasznos tippek az ünnepekre

Karácsonykor különösen jól esik törődni szeretteinkkel, ezért természetes, hogy szeretnénk egy kis extra törődéssel kedveskedni kedvenceinknek is. Az ünnep meghittsége azonban könnyen veszélybe kerülhet, ha nem vagyunk elég felelősségteljesek – készüljünk fel a karácsonyra pár hasznos tanáccsal!

Ügyeljünk a megfelelő táplálásra!
A kisállatok megfelelő táplálása nagyon fontos – ez alól az ünnepi időszak sem lehet kivétel. Számos olyan élelmiszer van, amely káros vagy akár halálos is lehet kiskutyánk számára: a xilitol és a csokoládé kis mennyiségben is mérgező, ezért még véletlenül se hagyjuk, hogy kedvencünk elérje a karácsonyi nyalánkságokat. Továbbá ne akasszunk csokoládéból készült díszeket a karácsonyfára - főleg, ha gyakran hagyjuk felügyelet nélkül kisállatunkat. Az alkohol tartalmú sütik, a kelt tészták, az avokádó, a citrusfélék, a hagyma, a mazsola és néhány szőlőfajta is káros lehet szeretett szőrgombócunk egészségére, csakúgy, mint a sült vagy zsírosabb ételek. Kerüljük ezeket az élelmiszereket, ha pedig vendégeket várunk, tudassuk velük, hogy melyek azok a falatok, amelyekkel gond nélkül kedveskedhetnek kiskutyánknak.


Hirtelen gyomorproblémák
Balesetek mindig történhetnek, sajnos néha a kutyák gyomrával is. A karácsonyi készülődés időszakában gyakran előfordul, hogy túletetik a kutyákat, de az asztalról vagy a szemétből való lopkodás is gyakori. Amikor a kutyus túl sokat eszik, kellemetlenül érzi magát, előfordul, hogy öklendezik vagy hány is, de általában előbb-utóbb rendbejön - bizonyos esetekben azonban komoly problémák merülhetnek fel. A legveszélyesebb a gyomorcsavarodás, amely olyan súlyos betegség, hogy akár hirtelen halálhoz is vezethet.


Minden kutyánál fennáll a gyomorcsavarodás veszélye?
Előfordulhat genetikai és fajtából eredő megbetegedés is. A betegség főként nagyobb testű kutyákat és mély mellkasú fajtákat érint – ilyen többek között a németjuhász, a német dog, az uszkár, a golden retriever, a labrador, az akita, a doberman, az ír szetter és az ír óriáskutya. A gyomorcsavarodás szempontjából az idősebb kutyák a leginkább veszélyeztetettek. A kutya temperamentuma is meghatározó: gyomorcsavarodás okozta megbetegedés gyakrabban fordul elő stresszes és zaklatott kutyáknál. Veszélyes, ha kedvencünk nagy mennyiségű száraz ételt fogyaszt egyszerre, illetve, ha nagy falatokban, gyorsan eszik.


Hogyan tudhatom meg, hogy a kutyámnak gyomorcsavarodása van?
A baj könnyen felismerhető, ugyanis a fő tünetek láthatók: ha a kiskutyánk nyugtalan és puffadtnak látszik, különös figyelmet kell fordítanunk rá. Amennyiben ezeket a tüneteket légzési nehézségek követik, és a puffadás is egyre intenzívebbé válik, azonnal keressük fel állatorvosunkat a megfelelő kezelés érdekében. Ha a betegség bármilyen gyanúja fennáll, rögtön kérjünk konzultációt egy sürgősségi állatorvosi klinikán, a kezelés sikeressége ugyanis órákon múlhat. Gyomorcsavarodás esetén az operáció a leggyakoribb beavatkozás - az állatorvos a gazdival folytatott konzultációt követően határozza meg a kezelés pontos típusát.


Mit tehetünk azért, hogy megelőzzük a gyomorcsavarodást?
Bár egyes fajták anatómiailag hajlamosak gyomorcsavarodásra, számos dolgot tehetünk azért, hogy megelőzzük az adott esetben halálos kimenetelű betegséget. Megfelelő állateledelekkel és helyes táplálkozással csökkenthetjük a betegség kialakulásának esélyét. Napi kétszer, kis adagokan etessük kedvenceinket, az ételadagok ne legyenek 3 cm-nél nagyobbak, illetve fontos, hogy kedvencünk minden esetben szabadon hozzájusson az ivóvízhez. A stresszes és félénk kutyák esetében gyakoribb a gyomorcsavarodás, ezért mindig ügyeljünk kutyánk nyugalmára és boldogságára is. Ne feledjük, karácsonykor különösen nehéz lehet elérni az állatorvosunkat, ezért érdemes ilyenkor kiemelt gonddal figyelni kedvencünkre, és egészségtelen ételekkel való „kényeztetés” helyett inkább töltsünk el vele még több minőségi időt.

 

 

Megosztás Tetszik