Mit tegyünk, ha álvemhes a kutyánk?

Ha a kutyusunk – bár megtermékenyülésre nem volt lehetősége – vemhességi tüneteket produkál, láthatóan készül az ellésre, fészket készít, majd szoptatni akar, valószínűleg álvemhesség áll a háttérben. A testi tünetek súlyosságától függ, hogy elég csak átsegíteni kedvencedet ezen az időszakon, vagy gyógyszeres kezelés, hormonális beavatkozás is szükséges. Cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze az álvemhességről és kezeléséről.

 

Mik az álvemhesség tünetei?

Eleinte nincsenek testi tünetek, csak kedvencünk viselkedése adhat okot a gyanúra. Először bújóssá, vagy szeszélyessé válhat, étvágya is megváltozhat. Látványosan készül az ellésre: pokrócokból, rongyokból „fészket” készít a születendő alomnak.

 

Később a testi tünetek is jelentkeznek, emlői látványosan megduzzadnak, majd mintha már megellett volna, elindul a teje és szoptatni szeretné a kölykeit. Ilyenkor általában a családban fellelhető legkülönbözőbb tárgyakat kezdi el babusgatni: egy párnát, a gyerekek macijait, babáit, vagy egy pokrócot.

 

Mi váltja ki az álvemhességet?

Az álvemhesség a szaporodási folyamatok idegi és hormonális szabályozásának zavara esetén alakul ki. Tüzelést követően minden szuka szervezetében megemelkedik a tejelválasztást segítő prolaktin hormon, ám egyeseknél ennek szintje olyan magas, hogy a fent említett tüneteket okozza. Ennek kialakulása valószínűleg a vadon élő ősök falkaviselkedéséhez vezethető vissza: egy álvemhes szuka táplálni tudta a falka kölykeit. Ha a kutyusunk egyszer már álvemhesség tüneteit mutatta, a következő tüzelésnél is esélyesebb ezek jelentkezése.

 

Hogyan segíthetünk a kutyánknak?

Először is keressük fel az állatorvost, hogy időben kiderüljön, valóban álvemhességről van-e szó, illetve szükséges-e gyógyszeres kezelés.  

 

Ha a testi tünetek nem indokolják a gyógyszert, akkor annyit tehetünk, hogy nem veszünk tudomást a viselkedésváltozásról, és nem babusgatjuk a kutyust. A prolaktin termelésre ugyanis éppen ez hat serkentően, azonban a diéta (fél adagos étel), a nagyobb szigor az állapotot okozó hormonszint csökkenését idézi elő.

 

Mielőbb szüntessük meg a kialakított alomhelyet is, és próbáljuk meg lekötni a kedvencünk figyelmét hosszú sétákkal és játékkal. A duzzadó emlőket naponta borogassuk, hűtsük néhány percig. A repedezést, kiszáradást körömvirágos krém alkalmazásával is csökkenthetjük.

 

Mik a kezelési módok?

Súlyosabb tejelés, az emlőben pangó tej okozta emlőgyulladás, levertség, bágyadtság, láz esetén szükség lehet hormonális beavatkozásra, antibiotikumra, vagy gyulladáscsökkentőre. Ennek adagolását minden esetben az állatorvosnak kell meghatároznia.