Mit tegyünk, ha álvemhes a kutyánk?

Ha a kutyusunk – bár megtermékenyülésre nem volt lehetősége – vemhességi tüneteket produkál, láthatóan készül az ellésre, fészket készít, majd szoptatni akar, valószínűleg álvemhesség áll a háttérben. A testi tünetek súlyosságától függ, hogy elég csak átsegíteni kedvencedet ezen az időszakon, vagy gyógyszeres kezelés, hormonális beavatkozás is szükséges. Cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze az álvemhességről és kezeléséről.

 

Mik az álvemhesség tünetei?

Eleinte nincsenek testi tünetek, csak kedvencünk viselkedése adhat okot a gyanúra. Először bújóssá, vagy szeszélyessé válhat, étvágya is megváltozhat. Látványosan készül az ellésre: pokrócokból, rongyokból „fészket” készít a születendő alomnak.

 

Később a testi tünetek is jelentkeznek, emlői látványosan megduzzadnak, majd mintha már megellett volna, elindul a teje és szoptatni szeretné a kölykeit. Ilyenkor általában a családban fellelhető legkülönbözőbb tárgyakat kezdi el babusgatni: egy párnát, a gyerekek macijait, babáit, vagy egy pokrócot.

 

Mi váltja ki az álvemhességet?

Az álvemhesség a szaporodási folyamatok idegi és hormonális szabályozásának zavara esetén alakul ki. Tüzelést követően minden szuka szervezetében megemelkedik a tejelválasztást segítő prolaktin hormon, ám egyeseknél ennek szintje olyan magas, hogy a fent említett tüneteket okozza. Ennek kialakulása valószínűleg a vadon élő ősök falkaviselkedéséhez vezethető vissza: egy álvemhes szuka táplálni tudta a falka kölykeit. Ha a kutyusunk egyszer már álvemhesség tüneteit mutatta, a következő tüzelésnél is esélyesebb ezek jelentkezése.

 

Hogyan segíthetünk a kutyánknak?

Először is keressük fel az állatorvost, hogy időben kiderüljön, valóban álvemhességről van-e szó, illetve szükséges-e gyógyszeres kezelés.  

 

Ha a testi tünetek nem indokolják a gyógyszert, akkor annyit tehetünk, hogy nem veszünk tudomást a viselkedésváltozásról, és nem babusgatjuk a kutyust. A prolaktin termelésre ugyanis éppen ez hat serkentően, azonban a diéta (fél adagos étel), a nagyobb szigor az állapotot okozó hormonszint csökkenését idézi elő.

 

Mielőbb szüntessük meg a kialakított alomhelyet is, és próbáljuk meg lekötni a kedvencünk figyelmét hosszú sétákkal és játékkal. A duzzadó emlőket naponta borogassuk, hűtsük néhány percig. A repedezést, kiszáradást körömvirágos krém alkalmazásával is csökkenthetjük.

 

Mik a kezelési módok?

Súlyosabb tejelés, az emlőben pangó tej okozta emlőgyulladás, levertség, bágyadtság, láz esetén szükség lehet hormonális beavatkozásra, antibiotikumra, vagy gyulladáscsökkentőre. Ennek adagolását minden esetben az állatorvosnak kell meghatároznia.

Megosztás Tetszik