Mit egyen a kutyám?

A kezdő kutyatartók számára általában nagy dilemmát okoz az új kedvenc számára legmegfelelőbb ételek kiválasztása, a kérdés pedig valóban fontos, ugyanis a kutya fejlődése szempontjából meghatározó, hogy milyen táplálékot kap.

 

Száraztáp, konzerv, félszáraz élelem – melyiket válasszuk?

A kisállatok pici korban nedves táppal kezdenek, ám fontos, hogy a fogak előbújásával minél hamarabb bevezessük étrendjükbe a száraztápot is. A konzerv ételeket ugyanis szinte nem is kell rágni (68-78%-uk víz), a fogazat épségének megőrzéséhez azonban nélkülözhetetlen a rágás. A rágás a kutyák természetes fogtisztító mechanizmusa, amellyel megelőzhető a fogkő és a fogínygyulladás kialakulása. A száraztápokban ráadásul megtalálhatóak mindazok a különféle gabonák, húsok, zsírok, ásványi anyagok és vitaminok, amelyekre kutyusunknak szüksége van az egészsége megőrzéséhez.

 

Mi a helyzet a házi koszttal?

Kutyánkat természetesen etethetjük házi koszttal is, ám ez jóval macerásabb, ha egészséges eledelt szeretnénk nap, mint nap elé tenni. A főzés ugyanis sok tápanyagot tönkretesz az élelmiszerekben, a nyers étrend pedig kockázatos a bakteriális és vírusos fertőzések miatt.
Ha a házi koszt mellett döntünk, tartsuk szem előtt, hogy a kutya nem egy házi malac, amelynek szinte mindent oda lehet enni. A sok rizs vagy hamburger maradék például okozhat kalciumhiányt, ami a mellékpajzsmirigy túlzott aktivitását eredményezheti. Ez pedig csonttöréshez, és a fogak, valamint az ízületek gyulladásához vezethet. A csak hús-diéta sem tesz jót: székrekedést és anális mirigy-problémákat okozhat, a máj alapú étrend pedig egyenesen mérgezi kedvencünket. Ha mindenképpen mi szeretnénk elkészíteni a kutyus ételét, feltétlenül konzultáljuk egy állatorvossal, aki pontos útmutatást ad a megfelelő összetételű ételek elkészítéséhez.

 

Fontos tudnivalók a vitaminokról és ásványi anyagokról:

Ha minőségi kutyaeledellel etetjük a kedvencünket, nem szükséges kisállat-vitamin kiegészítést alkalmaznunk, hacsak nem szenved a négylábúnk valamilyen betegségben. Ezzel kapcsolatban azonban mindig kérjük ki az állatorvos tanácsát, ugyanis az sem jó, ha túl sok vitaminnal terheljük a kedvencünk szervezetét.

 

  • Egyes vitaminok, mint az A-vitamin, kis adagokban nélkülözhetetlen, nagy mennyiségben viszont mérgező. Ha nincs elegendő A-vitamin a kutya étrendjében, szem- és bőr-problémák alakulhatnak ki, valamint fokozottan hajlamos lesz a fertőzésekre.
  • A D3-vitamin az erős csontok és fogak miatt szükséges, hiányának következtében pedig a kölyökkutyáknál létrejöhet az angolkór, felnőtt kutyáknál pedig csontritkulást okozhat.
  • Az E-vitamin megvédi a szervezetet az oxidációtól és a szabad gyököktől, hiánya pedig legyengíti a kutyus szervezetét.
  • A kalcium elengedhetetlen a csontok és a fogak fejlődéséhez, illetve kémiai jelátvivő szerepet is betölt az idegsejtek között. Ha a kölykök nem kapnak elegendő kalciumot, akkor rózsaszínes, áttetsző fogaik lesznek, lábaik csontozata deformálódhat, és ízületi fájdalmaik lehetnek. Az idősebb kutyák az alacsony kalciumszintű és magas foszfor-tartalmú étrend miatt is szenvedhetnek fog- és csont-problémáktól, melyekhez a D3-vitamin hiánya is hozzájárulhat. 
  • A magnézium nélkülözhetetlen az izmok és az idegsejtek működéséhez, egy része pedig a csont és a fogak ásványi szerkezetébe épül be. Azok a kutyák, akiknél hiányos a magnézium bevitel, csökken a súlynövekedés, valamint mozgás-problémáik lehetnek életük későbbi szakaszában. 

 

És a rostok?

A rost az általános gyomor-egészséghez szükséges, és segíthet megőrizni a kutyák megfelelő súlyát. A magas rost-tartalmú étrend továbbá segíthet a vércukorszint kezelésében, valamint a megacolon (vastagbéltágulat) és a cukorbetegség megelőzésében. Általában az alacsony keményítő-tartalmú ételek rostban gazdagok, a magas keményítő-százalék pedig alacsonyabb rost-tartalmat jelet. Ügyeljünk arra, hogy kutyusunk étrendjében megtartsuk az egyensúlyt, és megfelelő mennyiségben kerüljenek a táljába a rostos és a kevésbé rostos ételek.

 

Hirtelen bonyolultnak tűnhet a kutyus megfelelő táplálása, ám ha megfelelő minőségű eledelt választunk, házi koszt esetében pedig odafigyelünk, hogy mit és mennyit adunk neki, egyáltalán nem nehéz. Ha tanácstalanok vagyunk, inkább kérdezzünk rá az állatorvosnál, aki számos tippel szolgálhat a megfelelő táplálással kapcsolatban, és segíthet az esetleges túlsúly legyőzésében is.

Megosztás Tetszik