Mindent tudsz a COVID-19-ről? Olvasd át a gazdik számára legfontosabb információkat!

Légy a #COVID-19 világjárvány alatt is felelős állattartó:
  • Ne mondj le kedvencedről
  • A megfelelő higiénés gyakorlatok, mint a kedvenceddel való érintkezés utáni kézmosás, alapvetőek
  • Gondoskodj előre kedvenced ellátásáról arra az esetre, ha beteg leszel és kórházba kerülsz
  • Ha kérdéseid, aggodalmaid vannak, haladéktalanul vedd fel a kapcsolatot állatorvosoddal – de a hatóságok útmutatásait követve
  • Az álhírek mind a kisállatod, mind a te egészségedet veszélyeztetik. Mindig ellenőrizd az információ forrását!

 

A kisállatom megfertőződhet a SARS-CoV-2 vírussal?

Sokféle koronavírus létezik, melyek bizonyos állatosztályokat fertőznek meg, például emlősöket, madarakat és halakat. A kutyafélék koronavírusa enyhe hasmenést okoz, a macskafélék koronavírusa fertőző hashártyagyulladást – ezek az alfa-koronavírusok csoportjába tartoznak. Ezek a vírusok nem kapcsolódnak a mostani koronavírus járványhoz.

Ennek ellenére találkozhatunk olyan hírrel, miszerint a háziállatok, különösen a macskák, is megfertőződhetnek a SARS-CoV-2 vírussal. De tartsd észben, hogy a mai hivatalos álláspont szerint, jelenleg semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy a kutyák vagy macskák fertőzés forrásai lehetnek akár más állatok, akár az emberek számára. Éppen ezért semmi szükség olyan intézkedésekre, melyek a társállatok jólétét veszélyeztetik.

 

Egy hasznos videóban összefoglaljuk a jelenlegi tudásanyagot a SARS-CoV-2 vírusról és a kisállatokról:

 

A tartalom megtekintéséhez engedélyezze a cookie-kat és frisítse az oldalt.

 

Kinek higgy?

Az elmúlt néhány évben az oltásokkal kapcsolatos álhírek elárasztották a közösségi média világát. Most mindenki láthatja, milyen veszélyt is jelentenek a félrevezető információk. A koronavírus világjárvány megmutatja, milyen is az oltások nélküli világ. Mindig hiteles forrásokra támaszkodva tájékozódj, akár a saját, akár kisállatod egészségéről van szó! Te is segíthetsz lassítani a járvány terjedését, ha betartod a hatóságok utasításait. De azzal is, ha megbízható, helytálló és tudományosan alátámasztott posztokat és híreket osztasz meg a közösségi médiában. Ne higgy a pletykáknak és álhíreknek; azok akár veszélyesek is lehetnek.


Az alábbi oldalakat érdemes rendszeresen figyelni

Hivatalos belföldi források:

Nemzetközi szervezetek:

  • CDC – Centers for Disease Control and Prevention
  • OIE - World Organization For Animal Health
  • FECAVA - Federation of European Companion Animal Veterinary Association
  • WSAVA - Global Veterinary Community

 

Mindannyiunknak ajánlott most otthon maradnia, de mi a helyzet az állatorvosi vizsgálatokkal? Csak abban az esetben menj állatorvoshoz, ha tényleg elkerülhetetlen, és előtte mindenképp konzultálj az orvossal telefonon, hogy szerinte is szükséges-e az azonnali vizsgálat! Ha szigorúan betartod a lenti előírásokat, csökkentheted a COVID-19 terjedésének lehetőségét – egyszóval, olvasd át alaposan, és jegyezd meg jól:

 

Töltsd le PDF formátumban

 

 

Az alábbi tanácsok segítségével a legjobb döntést hozhatod kisállatod egészségének érdekében, figyelembe véve, hogy a rutin védőoltások ideiglenesen felfüggesztésre kerültek néhány állatgyógyászati praxisban.

 

Tanácsok kutyatartóknak

Míg néhány betegség (mint például a kennel köhögés) kutyák között terjed, mások forrása (ahogy a leptospirózis, vagy a parvovirus) a környezet vagy a vadon élő állatok, valamint számos megbetegedés paraziták útján terjed, a kutyusod esetében is azt javasoljuk, tartsatok kellő távolságot mindentől és mindenkitől. Nézd meg az infografikát tanácsokért:

 

 

 

Tanácsok macskatartóknak

Mivel számos megbetegedés (mint például a macskanátha és a macskaleukózis) macskáról macskára terjed, fontos, hogy megpróbáld a minimálisra csökkenteni annak a lehetőségét, hogy cicád más macskákkal érintkezzen. Nézd meg az infografikát tanácsokért:

 

 

Tanácsok nyúltartóknak

A nyulak mindkét, védőoltással megelőzhető betegsége (a mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD)) jelen van a vadnyúlpopulációban, és a nyulak közötti szoros kontaktus teret ad a terjedésüknek, de paraziták is terjesztik, mint például a bolhák és a szúnyogok. Nézd meg az infografikát tanácsokért:

 

 

Általános tanácsok gazdik számára

Az otthon maradás és az, hogy csak rövid sétákat tegyünk, életbevágóan fontos szerepet játszik a világjárvány kordában tartásában – bár ezek kisállatod számára is rosszat tesznek hosszútávon. Ha kevesebb mozgásra van lehetőség, csökkentsd kisállatod ételadagját, és ne hagyd, hogy napközben nassoljon. Az elhízás veszélyes, mivel cukorbetegséget okozhat, az ízületek és szervek károsodásához vezethet, a szívbetegségekről nem is beszélve. Előfordulhat, hogy nincs lehetőséged kimerítően megmozgatni kedvencedet az otthonmaradás idején, de mindenképp próbálj meg minél több testedzést beiktatni napirendjébe, hogy négylábú barátod egészséges maradhasson. Amikor pedig otthon maradtok, kösd le figyelmét agytornával, játsszatok együtt vagy taníts neki új trükköket!

 

Légy óvatos, vigyázz magadra, a többiekre és kedvencedre, és #maradjotthonKövesd Facebook oldalunkat napi tartalmakért

Címkék:
Megosztás Tetszik