Minden, amit tudnod kell a kisállatok cukorbetegségéről

November 14-e a diabétesz világnapja. Minden cica és kutyatulajdonosnak fontos tisztában lennie azzal, hogy a betegség bizony nem csak minket, hanem bundás kis barátainkat is veszélyezteti: a súlyos rendellenesség ugyanis egyre gyakrabban alakul ki embereknél és háziállatoknál egyaránt.

 

Mi is az a cukorbetegség?

A cukorbetegség egy endokrin rendellenesség, melyet az inzulin nevű hormon nem megfelelő termelődése vagy működése okoz. Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődik, és a glükóz felhasználását segíti elő - így szabályozva a vércukorszintet. Kétféle cukorbetegséget különböztetünk meg: 1-es típusú diabétesz esetén nem termelődik elegendő mennyiségű inzulin, míg 2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet nem hasznosítja megfelelően az inzulint, és úgynevezett inzulinrezisztencia alakul ki. Mind a két állapot a vér glükózszintjének tartós növekedéséhez vezet, ami a cukorbetegség klinikai tüneteinek kialakulásával jár.

 

Mik a cukorbetegség tünetei?
A lehető leghamarabb keressük fel állatorvosunkat, ha az alábbi jelek valamelyikét észleljük: kedvencünk feltűnően sok vizet fogyaszt, a szokásosnál lényegesen nagyobb mennyiségű vizeletet ürít, testsúlya csökken, levertnek tűnik, álmatag, bundája rendezetlenebb, vagy lehelete aceton szagra emlékeztet.

Hajlamosító tényezők
Becslések szerint a kutyák és macskák kb. 1% -át érinti a cukorbetegség, és számos tényező befolyásolhatja, hogy kedvencünknél kialakul-e a betegség. A középkorú és idősebb kutyáknál például nagyobb a kockázat, a szukáknál pedig négyszer nagyobb esély van a rendellenesség kialakulására, mint a kan kutyáknál. A közelmúltban végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a nem megfelelő étrend (például, ha asztali maradékokkal etetjük a kutyust), növeli a cukorbetegség kialakulását – csakúgy, mint a túlsúly. A nőstény kutyáknál jelentősen csökkenhetjük a betegség kialakulásának esélyét, ha ivartalanítjuk kedvencünket. Néhány kutyafajta pedig sajnos eredendően hajlamos a cukorbetegségre: ilyen például az ausztrál foxi, a yorkshire terrier, a schnauzer, a bichon frise, a mini uszkár, illetve a máltai selyemkutya vagy a spitz.


A cicatartóknak fontos tudniuk, hogy a probléma elsősorban az idősebb macskáknál és az ivartalanított kandúroknál jelentkezik, illetve a kandúrok minden esetben nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a nőstények. Hajlamosító tényező továbbá a túlsúly, az elhízás és a mozgásszegény életmód. A cukorbetegség kockázata magasabb a burmai, az orosz kék, a norvég erdei, az európai rövidszőrű és az abesszin macskafajták esetében.

Megelőzés és kezelés
A diabétesz sajnos az esetek többségében gyógyíthatatlan, azonban megfelelő kezeléssel (inzulininjekciókkal, helyes étrenddel és egészséges, aktív életmóddal) sokat javíthatunk kiskedvencünk állapotán. Az állatorvos további iránymutatást és tanácsokat ad az etetésre, valamint a fizikai aktivitásra vonatkozóan, ugyanis utóbbi képes befolyásolni a vércukorszintet. Kutyák esetén az ivartalanítás minden esetben ajánlott.

 

Tudj meg többet a háziállatok cukorbetegségről:

www.kisallatcukorbetegseghonap.hu

 

Tudj meg többet a szakértőtől:

Interjú Dr. Máthé Ákossal, az Állatorvosi Egyetem Belgyógyászati tanszékének vezetője a kisállatok cukorbetegségéről:

Hallgasd meg itt

 

Olvass tovább a témában, és töltsd le tájékoztatónkat:

 

PDF tájékoztató letöltése a kisállatok cukorbetegségéről (PDF)

 

Archív cikkeink:

 

Kapcsolódó videók:

 

 

Megosztás Tetszik