Minden, amit a chipezésről tudni kell

2013 óta már nem választás kérdése, hogy ellátjuk-e chippel a kutyánkat - komoly pénzbüntetésre számíthat az, akinek a kedvence nem rendelkezik a rizsszem méretű szerkezettel. De miért is fontos ez ennyire?

 

A mikrochip beültetés lényege a kedvencek chip alapján történő regisztrációja. A chip egy vonalkódot tartalmaz, ami lehetővé teszi a kutyusok azonosítását - az állatorvos ezt a számsort regisztrálja egy központi adatbázisban (www.petvetdata.hu), ahová az azonosítón kívül információkat vezet fel az állatról – többek között a legutolsó beadott vakcina nevét és az oltás dátumát –, illetve a gazdi elérhetőségéről is.

 

A chip és a regisztrálás együttese teszi lehetővé, hogy elkóborolt, elveszett kutyusunkat minél hamarabb megtaláljuk, de kedvenceink külföldi utaztatásához is kötelező. Minden menhely, ebrendészeti telep és állatorvosi rendelő rendelkezik mikrochip leolvasóval, így minden befogadott, befogott kutyát azonnal ellenőriznek, hogy chipezett-e. Ha igen, az adatbázisból pillanatok alatt kikereshető a tulajdonos – amennyiben naprakész elérhetőségekkel regisztráltatta magát –, hogy a négylábú mielőbb hazajuthasson.

 

2013 óta nemcsak választható a chip, hanem egy kötelező előírás az ebtartók számára. Nincs magas költsége, mivel egyszer kell kifizetni egy 3500 Ft-os összeget, ez pedig egyáltalán nem drága, ha cserébe nem kell attól félnünk, hogy kedvencünk sose kerül elő, ha elkeveredik mellőlünk. Aki ráadásul elmulasztja a chipezést, akár 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat.

 

Hogy néz ki és hogyan juttatják a kutya bőre alá?

A chip nagyjából akkora, mint egy rizsszem, és a beültetése annyira egyszerű és fájdalommentes, mint egy védőoltás beadása. A szerkezetet a nyak bal oldalán, a bőr alá helyezik, a transzpondert tartalmazó kapszula pedig szövetbarát anyagból készül, ezért nincs káros hatással az állat egészségére. A rendszeres ellenőrzés azonban fontos, hiszen mint minden beavatkozásnak, ennek is lehetnek kockázatai, és néha előfordulhat, hogy nem működik a jeladó, vagy elcsúszik a szerkezet a kutya testében.

 

Tévhitek

  • Bárki láthatja az adataimat
    Nem, csak a regisztrált felhasználók (állatorvosok, menhelyek, kutyák nyilvántartásával foglalkozó szervezetek) férhetnek hozzá a személyes adatokhoz a chipszám ismeretében.
  • A chip megmutatja a kutya földrajzi helyét
    Itt még nem tartunk, hisz a chip nem ad GPS jeleket, de egyszer biztos ez is elérhető funkció lesz.
Megosztás Tetszik