Mi köze van a klímaváltozásnak az élősködőkhöz? Szezon nincs, csak egész éves veszély

Míg a klímaváltozás következtében a nem túl távoli jövőben szinte az egész világon megszűnhet a hagyományos értelemben vett élősködőszezon, addig Magyarországon már most is ez a jellemző. A kullancsokat és a bolhákat illetően hazánkban szinte egész éves veszéllyel kell számolnunk. Az ektoparaziták a változó klíma mellett kiválóan alkalmazkodnak a megelőző szerekhez is, ezért fontos, hogy innovatív, állatorvosnál elérhető terméket válasszunk kedvencünk védelmére.

 

A klímaváltozás is jelentős szerepet játszik abban, hogy hazánkban egyre nagyobb teret hódítanak az ektoparaziták, például a kullancs, szúnyog és a bolha, valamint az általuk terjesztett betegségek. Pár évvel ezelőtt a babéziózis, a leishmaniosis, a szúnyog okozta bőrférgesség és a vérzéses kullancsláz első sorban a Földközi-tenger térségében fordult elő, ám ezeket a betegségeket ma már egyre gyakrabban diagnosztizálják a hazai rendelőkben is.

 A melegedés a kullancsoknak kedvez

 2016 volt az eddigi legmelegebb év a Földön 1880 óta[1], amióta időjárási feljegyzéseket végeznek. Az előrejelzések szerint a tendencia folytatódni fog, amely számos egészségügyi következményt vonhat maga után, többek között az emberre és állatra egyaránt veszélyes betegségeket hordozó élősködők terjedését. Az utóbbi években a hagyományosan hidegebb éghajlatáról ismert Észak-Svédországot is elérte a kullancsok által terjesztett Lyme-kór, az Egyesült Államok északi, hűvösebb államaiban pedig megduplázódott a kullancsok száma.

 

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2017. januári jelentése[2] szerint a folyók áradása, a hőhullámok gyakoribbá válása súlyosbodni fog, a kullancsfajok, a tigrisszúnyog és más vírusgazdafajok pedig növelik az általuk hordozott betegségek terjedésének esélyét. 

 

Az éghajlatváltozás következményei Magyarországot sem kerülik el. Hazánkban a kullancsok 10-50 százaléka hordoz valamilyen betegséget, a fertőző kullancsok pedig nagy számban hordozzák a Lyme-kór és a Babéziózis kórokozóit.

 

A legfertőzöttebb megyéink a nagyobb vadállomány következtében továbbra is Vas, Zala, Somogy, Nógrád és Borsod megye. Ugyanakkor az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint Lyme-kóros megbetegedés minden megyében előfordul, és itt már a főváros is az élbolyban szerepel. Így egy terület sem tekinthető teljesen biztonságosnak az országban.

 

Egyre több áradás, egyre több szúnyog

Magyarországon nem csak az egyre melegedő klíma, de az áradások számának növekedése is gondot jelent. Az elöntött területek és a meleg idő együttesen hatalmas vérszívó inváziót vetít előre. A Közép-Európában élő 100 szúnyogfaj mintegy tizede okozhat mind az emberre, mind az állatokra veszélyes megbetegedést.

 

Az emberre és a kutyára nézve is veszélyes Leishmaniosis kórokozóját hordozó lepkeszúnyog már évekkel ezelőtt átlépte a déli határainkat. Bár eddig még csak kutyákon észlelték a csípését, fontos, hogy kellő körültekintéssel kezeljük, ugyanis kis mérete miatt nagyon nehéz védekezni ellene, még a szúnyoghálón is átfér.

 

A szívférgességet terjesztő dalos szúnyogok a trópusi, szubtrópusi országok után már hazánkban is megjelentek: egyre több, az országot el nem hagyó kutyában találják meg a betegséget okozó fonálféregfajt.

 

A megelőzés nem csak a kedvencek egészsége miatt fontos

Az élősködők távoltartása kedvenceinktől azért különösen fontos, mert, ha például egy szívférgességgel fertőzött kutyát csíp meg egy szúnyog, az a vérrel a betegséget tovább olthatja az emberbe. Ha a kutya nem kap rendszeresen szívféreg elleni féreghajtót, a betegség elterjedhet mind a kutyák, mind pedig az emberek között. Ugyanez bár igaz a macskákra is, az átterjedés esélye ritkább.

 

Védekezni az ektoparaziták által terjesztett betegségek ellen csak megelőzéssel lehet. Ezek az élőlények pedig a klíma változása mellett a megelőző szerekhez is kiválóan alkalmazkodnak. Ezért is fontos, hogy korszerű, innovatív, először az állatorvosoknál elérhető terméket válasszunk. A kutyapopulációban gyorsan terjed a fertőzöttség, és a kezeletlen egyedek elhullásával jár. Az úgynevezett repellens készítmények, mint például az Exspot rácseppentő oldat (www.exspot.hu), valamint a Scalibor gyógyszeres nyakörv (www.scalibor.hu) nagymértékben meggátolják a fertőződés lehetőségét.

 

Ha kutya és cica is van a családban, mindig csak a számukra kapható készítményt alkalmazzuk, mert ami jó a kutyának, az mérgező lehet a macskának. A kutyák számára állatorvosoknál kapható ízesített rágótabletta, és a macskáknál alkalmazható innovatív rácseppentő oldat biztonságos védelmet nyújthat egyszerre, így arra sem lesz szükség, hogy a hatóanyag felszívódásáig elkülönítsük az állatokat. Ráadásul a gyerekekre nézve sem jelentenek veszélyt.

 

A belső paraziták ellen a rendszeres, szakszerű féregtelenítés, valamint a terjesztésben résztvevő bolhák elleni megelőző védelem a legjobb fegyver. A bolhák elleni védelemről további hasznos információk találhatóak letölthető kiadványunkban.

 

Az alább letölthető alkalmazással figyelemmel követhetjük a környékünkön észlelt kullancsokat, és gazditársainkat is figyelmeztethetjük a veszélyre: http://kisallatorvos.hu/kullancsterkep.

 

[1] Forrás: Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA),  Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA)

[2] EEA: Klímaváltozás, hatások és kiszolgáltatottság Európában 2016-ban

 

Innen töltse le a macskák vakcinázásáról szóló tájékoztatónkat!

Megosztás Tetszik