Megvolt már a mai fogmosás?

Lehet, hogy egy kicsit megmosolyogtatónak és abszurdnak tűnik az ötlet, de bizony kedvencünk fogaival is kell törődnünk.

 

De tényleg kell ez a felhajtás?
Igen, muszáj odafigyelnünk, főleg a kutyák esetében, akik a mai modern világban szinte már nem is használják az ösztönös táplálékválogató reflexüket, így jóval kevesebbet is rágnak, mint az őseik. Ez annak is köszönhető, hogy a mai száraz tápok és konzervek nem dolgoztatják meg a fogaikat. Pedig a rágás náluk úgymond a természetes fogkefe, így ezt vagy pótolnunk kell biztonságos rágójátékokkal, táplálékkiegészítőkkel, vagy nekünk kell időnként kutyafogkefével, és a hozzá kapható fogpasztával megtisztítanunk a fogaikat.

 

Miért fontos mindez?
A lerakódott lepedékből fogkő alakul ki, amelynek tetején megannyi baktérium telepszik meg, ezek pedig ínygyulladást, kellemetlen szájszagot, fogmedergyulladást, és akár a fogak elvesztését okozhatják. Sőt, az ilyen baktériumokkal teli szájüreg kiindulópontja lehet más betegségeknek is. Foglepedék (dentális plakk) természetes körülmények között is kialakul, fogkő akkor képződik belőle, amikor a nyállal érintkező plakk mineralizálódik. E folyamat végeredménye lesz a rossz szagú lehelet, az érzékeny íny, és a fogak kilazulása. De nem ijesztgetünk, inkább mutatjuk, mit tehetünk az ebek egészséges fogazatáért.

 


Tanácsok

Semmiképp ne adjunk nekik csontot (legalábbis rendszeresen) rágcsálásra, ugyanis a folyamatos csontrágástól elkopik a foguk, és ez súlyos panaszokat is okozhat.

 

Használjunk olyan kiegyensúlyozott összetételű tápokat, amelyek a fogkő felhalmozódásának csökkentésével támogatják a szájüreg egészségesen tartását. Ha azt szeretnénk, hogy egészséges legyen a kedvencünk fogsora, érdemes ilyen speciális tápot használni, amelyet pont arra a célra fejlesztettek ki, hogy mechanikus tisztítást biztosítanak a kutyák és macskák fogainak. A tápszemeket érdemes a normál eledel közé keverni, ezzel biztosítva a napi „fogmosást”. Ezeknek a tápoknak kettős hatásuk van:

 

  • Mechanikai hatás: a különlegesen kialakított tápszemcsék mérete, állaga és alakja a táplálék összeroppantására és alapos megrágására ösztönzi a macskát és kutyákat, ami náluk a természetes fogmosás.
  • Kémiai hatás: a táp „fogvédő˝ hatású anyagot” (a kalciummal kelátokat képző vegyületet) tartalmaz, amely a nyálban lévő kalciumot lekötve segít csökkenteni a fogkőképződést.

 


Ha azt látjuk, hogy az állat nem rág rendesen, akkor nekünk kell közbelépnünk a számukra készült, hosszú nyelű fogkefével, és speciális fogkrémmel.

 

Mint minden, ez is könnyebben fog menni, ha már kölyökkorban (a tejfogak váltása után) fokozatosan kezdjük el a fogmosásra való szoktatást.

 

Az is segít, ha a kutya játékos dolognak fogja fel, ezért dicsérjük közben sokat, és fogmosás után akár jutalomfalatkával is díjazhatjuk az együttműködését.

 

Ha nem sikerül vele megszerettetnünk a fogmosást, segítségünkre lehetnek olyan tüskés vagy bordázott játékok is, amiket általában nagyon szeretnek rágcsálni.

Hányszor? Hetente kétszer elég lesz.

 

A macskáknál is kell?
Igen, számukra is ugyanennyire fontos, hogy lepedékmentesek legyenek a fogaik. A kutyákhoz hasonlóan számukra is kifejlesztettek már speciális tápokat, amelyet pont arra a célra fejlesztettek ki, hogy mechanikus tisztítást biztosítanak a macskák fogainak. Macskáknál is érdemes a tápszemeket a normál eledel közé keverni, ezzel biztosítva a napi „fogmosást”. Valamint elérhetőek kifejezetten cicák számára kialakított egészen kisméretű, puha fejkefével rendelkező fogkeféket, amelyek hatékonyan eltávolítják a lerakodott lepedéket.
Hányszor? Hetente egyszer elég lesz.

 

Innen töltse le a macskák vakcinázásáról szóló tájékoztatónkat!

Megosztás Tetszik