Matuzsálemi korú állatok

Ahogy az emberek, úgy az állatok szervezete is sok változáson megy keresztül az időskor beköszöntével. Ebben az időszakban fordítsunk kiemelt figyelmet idősödő kedvencünkre!

 

Hogyan változik az idősödő állatok szervezete?
Az állatok öregedésének tünetei sokban hasonlítanak ahhoz, amit az embereken tapasztalni. Jellemző rájuk a levertség, fáradtság, étvágytalanság, és csökkent hajlandóság az aktív időtöltésre, mozgásra. A szőrzetük jellemzően deresedni kezd, „hangosan” alszanak és jóval kevésbé figyelnek éberen, mint azelőtt. Gyengébbé válnak, izomtömegük csökken, vagy hízásnak indulnak. Amit pedig nem látunk közvetlenül: lelassul a szívműködésük, anyagcsere problémáik lesznek és az agyi funkcióik is romlásnak indulnak.


Időskori betegségek
Az állategészségügy folyamatos fejlődésének, a rendszeres kivizsgálásoknak és a megfelelő táplálásnak köszönhetően a kisállatok egyre magasabb életkort élnek meg. Egy bizonyos kor után legyengül az immunrendszerük, így hajlamosabbak lesznek arra, hogy fertőzéseket kapjanak el. Valamint, a matuzsálemi kor gyakran erős ízületi fájdalmakkal jár, ezzel sok idős kutya és macska számára megnehezítve a mozgást. Az idősödő macskák gyakran szenvednek pajzsmirigy túlműködésben, vagy cukorbetegségben, illetve, ahogy az idősödő kutyákra, úgy rájuk is jellemző lehet a demencia és a hallás vagy a látás elvesztése.


Hogyan gondozzuk szenior állatunkat?
Amint a kis kedvencünk elérte a szenior kort, változtatnunk kell azon, hogy hogyan gondozzuk és mit teszünk meg azért, hogy megőrizzük az egészségét. Elsősorban, ajánlott rendszeresen kivizsgáltatni az állatorvossal – az idős kutyák esetén a féléves rendszeresség javasolt. Ez egy általános klinikai vizsgálatot jelent, de az állatorvos egyéb laborvizsgálatokat is előírhat.

Fordítsunk kiemelt figyelmet a kis kedvencünkre. Amennyiben olyan tüneteket tapasztalunk, mint például a levertség, étvágytalanság, nehézkes vagy merev járás, szőrhullás, hallás- és / vagy látásvesztés, mindenképpen forduljunk az állatorvoshoz. A propentofillin, a Karsivan tabletta aktív hatóanyaga enyhíthet kedvencünk fentebb említett egyes panaszain. A propentofillin serkenti a vörösvértestek áramlását a kapillárisokban, így hozzájárul az agy, a szívizmok és a vázizomzat oxigénellátásának növeléséhez. Ezáltal megnöveli a szív kimeneti teljesítményét, pozitív hatással van az agyi anyagcserére és csökkenti az iszkémia által okozott károsodások mértékét. Sok esetben számolnak be arról tulajdonosok, hogy újra „visszakapták kedvencüket, egy vidámabb –élettel telibb formában”.


Tippek és trükkök


Tippek kutyáknak
• Mivel sok állat ebben a korban kevesebbet mozog, kevesebb ételre is van szükségük – ne hagyjuk elhízni, hiszen rossz irányban befolyásolhatja az egészségi állapotot. Abban az esetben pedig, ha hirtelen fogyást tapasztalunk, feltétlenül forduljunk az állatorvoshoz. Ez akár egy komoly betegség tünete is lehet.
• A kutyáknál gyakran előfordul, hogy idős korukra megromlik a hallásuk. Ha ezt tapasztaljuk, sétáltatásnál kiemelten figyeljünk oda, hogy semmi baja ne essen a kis kedvencünknek.
• Mivel a matuzsálemi korú kutyák gyakran ízületi fájdalmaktól szenvednek, biztosítsunk számukra puha fekhelyet.
• Még a legcsekélyebb mozgási nehézség tapasztalásakor is forduljunk állatorvoshoz, hogy a megfelelő kezeléssel megelőzzük a komolyabb betegséget.

Tippek cicáknak
• Az időskorba lépett cicák már nem tudnak olyan magasra ugrani, mint fiatalabb társaik. Ügyeljünk rá, hogy ha addig magasan volt a fekhelyük, akkor helyezzük át egy könnyebben megközelíthető helyre.
• Az idős macskának már kevésbé lesz kedve játszani, mint kölyök korukban. Naponta foglalkozzunk a kis kedvencünkkel – foglaljuk le a játékaival, hogy ne egyhelyben feküdjön egész nap.
• Konzultáljunk matuzsálemi korú macskánk étrendjéről az állatorvossal.
• Gyakran előfordul idősödő cicák esetében, hogy nehézséget okoz számukra a mosdás. Amennyiben erre leszünk figyelmesek, kérjük ki állatorvos tanácsát.
• A szenior cicák a hideg levegőt is nehezebben bírják. Ősszel és télen engedjük be a lakásba, hogy kellemes körülmények között vészelhesse át a zord időt.

 

Innen töltse le a macskák vakcinázásáról szóló tájékoztatónkat!

Megosztás Tetszik