Magyarországon is felbukkant a szívféreg

Hazánkban eddig alig látott parazitát találtak egy Szegeden élő kutyában, számolt be a Délmagyar című lap. A kutya ráadásul el sem hagyta a várost, tehát biztosan helyben fertőződött meg.

 

altRengei Antal, a szegedi kisállat-ambulancia szakállatorvosa elmondta a Délmagyarnak: a Dirofilaria immitist, azaz a szívférget a szúnyogok terjesztik. A betegséget eddig csak délebbre ismerték, Szlovénia, Horvátország mellett az olaszországi Pó-völgy a legfertőzöttebb, de az éghajlat melegedésével a betegséget hordozó szúnyogok északabbra vándoroltak – aggodalomra adhat okot, hogy a beteg német juhász el sem hagyta Szegedet, tehát biztosan ott fertőződött meg. Ráadásul egy fertőzött állatből már bármilyen, nálunk honos vérszívó is továbbviheti a szívférget.

 

Rengei Antal elmondta: a német juhászt felpuffadva és lesoványodva vitte gazdája az állatorvoshoz, ahol több vizsgálat után derült ki a szívférgesség. Az állat a kezelés ellenére elpusztult, a boncoláskor 38 férget távolítottak el a szívéből. Az állatorvos szerint mind a szúnyog, mind a féreg ellen védekezni kell, a kutyákban és macskákban gyógyszeres kezeléssel el lehet pusztítani a kezdeti stádiumban lévő férgeket, a kifejlődött parazitát azonban már nem. A betegség csak szúnyoggal és vérrel terjed, ami újabb ok arra, hogy nagyon komolyan vegyük a szúnyogok elleni védekezést, például parazitaellenes nyakörvvel.

 

A szúnyogok egyébként az embereket is megfertőzhetik a szívféreg lárvájával, viszont szerencsére bennünk nem tud szaporodni, és ha a féreg ki is fejlődik, nem juthat el a szívig. Jellemzően a tüdőben tokozódik be, majd elpusztul – ez azonban egy röntgenen tüdőráknak is tűnhet.

 

(Forrás: Délmagyar.hu, fotó: Segesvári Csaba)

Megosztás Tetszik