Kutya-macska barátság? Nem kizárt!

Mit tegyünk, ha a már meglévő cicánk mellé érkezik egy ugató társ, vagy ha egyszerre szeretnénk magunkhoz venni kutyát és macskát is? Nem lehetetlen küldetés, de sok odafigyelést és türelmet igényel.

 

Minél előbb, annál jobb

Az egyik legjobb módja a cica és a kutya harmonikus összeszoktatásának, ha kölyökkorban kerülnek közös háztartásba. A tapasztalatok szerint a legideálisabb, ha az összekerüléskor a cica még nem múlt el 6 hónapos, a kutyus pedig nincs egy éves. Minél fiatalabb korban találkoznak egymással, annál könnyebben barátkoznak meg egymás eltérő szokásaival, és még a közös játék, együtt szunyókálás sem kizárt.

 

Fontos az első benyomás

Ha már régimotoros házőrzőnk mellé szeretnénk egy új doromboló társat, akkor az első, bemutatkozó lépések nagyon fontosak. Eleinte – pár napot – tartsuk őket elkülönítve, mert az új jövevénynek fontos, hogy nyugalomban szokhassa meg az új helyét. Érdemes egy-egy személyes tárgyat kicserélni, hogy a két állat megszokhassa egymás szagát (játék, rongy stb.).

 

Figyeljünk rá, hogy a cica a kutya szemmagasságában legyen, amikor először megmutatjuk neki. Ez az első találkozás ne legyen több 10 percnél. A kutya legyen pórázon, a cicát tartsuk szorosan. Ha bármelyik állat agresszivitást mutat, hagyjuk abba az ismerkedést, és próbálkozzunk később. Erőltetni nem érdemes, csak ront a helyzeten.

 

Hosszú út a harmonikus együttéléshez

Soha ne hagyjuk egyedül őket, amíg nem látjuk, hogy komfortosan érzik magukat egymás közelében. Ez türelmes összeismertetéssel többnyire elérhető. Ne ijedjünk meg, ha néhány nap még nem hoz eredményt, ez a folyamat heteket, de akár hónapokat is igénybe vehet. Ha az összeszokás a türelmes ismerkedés ellenére hosszú idő után sem működik, nem szabad rájuk hagyni, mert még ha a külső sérülések esetleg nem is láthatók, a folyamatos stressz komoly károkat okozhat az alulmaradó, rettegésben élő félnek (aki nem feltétlenül a macska lesz).

 

Egyéni táplálási igények

Attól, hogy két kedvencünk sikeresen összeszokott, az egyéni igényeik nagyon is megmaradnak. Talán kézenfekvő, mégis fontos megemlíteni: ugyanaz a táplálék nem jó mindkét állatnak. A cicák számára egyáltalán nem megfelelő a kutyák számára készülő táplálék: a legtöbb kutyatáp nem tartalmaz elég A-vitamint, amelyre a macskának nagy szüksége van, valamint taurint sem, ami a cicus megfelelő szívműködéséhez nélkülözhetetlen (a kutya szervezete képes a taurin termelésére). Teljesen eltérő a két állat fehérjeigénye is: a macskatápokban általában magasabb százalékban található meg, mint a kutyatápban.

 

A kutyák valamivel jobban tolerálják a macskatápot, ám ez sem javasolt, már csak az eltérő fehérje, - zsír, –és kalóraszükséglet miatt sem. A macskák és kutyák fogai továbbá egyaránt igénylik a rendszeres ápolást, amiben a megfelelő, speciális tápok is segítenek.

 

Paraziták elleni védelem – Ami az egyiknek életmentő, a másiknak mérgező

Sajnos gyakori - és nem ritkán végzetes – az a tévhit, miszerint a bolhák, kullancsok távoltartása érdekében a kutya számára vásárolt gyógyszeres nyakörv, vagy spot-on készítmény jó lesz majd a cicának is. Éppen ellenkezőleg! Ezek a termékek mérgezőek a macska számára, még akkor is, ha például rácseppentő oldatok alkalmazásakor „csak” a másik állatról lenyalogatja.  Minden esetben az állatorvossal egyeztetve gondoskodjunk kedvenceink paraziták elleni védelméről! Ha a családban kisgyermek, vagy cica és kutya együtt él, a kullancsok és a bolhák ellen érdemes a kutyust rágótablettával védeni, elkerülve ezzel, hogy a cica lenyalogassa róla a hatóanyagot.

 

Innen töltse le a macskák vakcinázásáról szóló tájékoztatónkat!

Megosztás Tetszik