Külső élősködők - 1. rész

A tavasz közeledtével a nappalok egyre hosszabbá és melegebbé válnak. A napsütés arra buzdít, hogy kutyánkkal hosszabb sétákat tegyünk. Aktívabbak leszünk. De nem csak mi vagyunk ezzel így! Ne feledjük, hogy ez a legjobb időszak a külső élősködők számára. A bolhák és kullancsok rendkívül veszélyesek kedvenceinkre nézve, hiszen számos betegséget hordoznak. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az általuk terjesztett parazitákat és betegségeket.

 

Kullancsok
A kullancsok a Pókszabásúak osztályába tartozó ektoparaziták. Minden fejlődési alaknak – lárva, nimfa, kifejlett – vérre van szüksége a növekedéshez. A kullancsok általában a melegvérű állatok véréből táplálkoznak. Megtámadnak egereket, nyulakat, macskákat, szarvasmarhát és embereket is. Március és november között a legaktívabbak, habár a hőmérséklet függvényében korábban is megjelenhetnek, és tovább aktívak maradhatnak. A kullancsokat nemcsak erdőkben és réteken figyelhetjük meg. Gyakran találkozhatunk velük városközpontokban, parkokban, vagy akár a városi zöldterületeken. A kullancsok által leggyakrabban terjesztett betegségek:

 

Babéziózis – ez az egyik legveszélyesebb betegség, amely a kutyákat sújtja. A fertőzés után az egysejtű paraziták (leggyakrabban Babesia canis) elpusztítják a kutya vörösvérsejtjeit. Ez súlyos vérszegénységhez és sárgasághoz vezet. Ez a betegség Európa-szerte jelen van, változatos intenzitással annak különböző részein. A parazitát a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) és a barna kullancs (Rhiphicephalus sanguineus) terjeszti.

 

Lyme kór – ezt a krónikus betegséget a Borrelia burgdorferi baktérium okozza. A kullancs minden fejlődési alakja hordozó (lárva, nimfa, kifejlett). A betegséget az áldozat megcsípésekor nyálukkal terjesztik. A baktériumok ezután a véráramba kerülnek, majd később eljutnak a szervekbe, az idegrendszerbe és az ízületekbe. A baktériumok hosszú ideig túlélnek az ízületi nedvben és a központi idegrendszerben. Ez az oka annak, hogy a kutyák gyakran szembesülnek hosszú ideig tartó, tünetmentes fertőzéssel.

 

Anaplazmózis – az Anaplasma phagocytophilum baktérium okozza. Ezt a betegséget kullancsok terjesztik, leggyakrabban a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Megtámadja és elpusztítja a kutya fehérvérsejtjeit. Az első tünetek a fertőzés kezdetét követően 4-11 nap elteltével jelentkeznek. A kutya letargikussá, étvágytalanná válhat, felszökhet a láza, sántikálhat az ízületek fájdalma miatt. Hányás, hasmenés, vérzés és idegrendszeri tünetek szintén előfordulhatnak.

 

Ehrlichiosis (vérzéses kullancsláz) - fertőző betegség, amely számos szervet megtámad a szervezetben. Az Ehrlichiaceae családba tartozó rickettsia-félék okozzák. Feltételezzük, hogy az összes kullancs 12-21% -a hordozza ezt a baktériumot. A rickettsia-félék a fehérvérsejtekben és a vérlemezkékben élnek, és az egész testben szétterjednek. Ez csontvelő-károsodást, alacsony vörös- és fehérvérsejtszámot, valamint alacsony vérlemezkeszámot eredményez.

 

Bolhák
A bolhák kicsi, függőlegesen lapos, szárny nélküli rovarok, amelyek kifejlett alakja emlősök vérével táplálkozik. Egy kifejlett nősténynek vérrel kell táplálkoznia a peterakáshoz. A bolhapeték nem tapadnak a gazda szőréhez, hanem a földre esnek. Úgy néznek ki, mintha apró, fényes golyók lennének, és csak nagy nagyításban látszanak. Kikelés után a lárvák kicsi hernyóknak tűnnek, és szabad szemmel gyakorlatilag láthatatlanok. Lárva alakban a bolhák kerülik a száraz és napfényes helyeket, a padlón lévő résekben rejtőznek, ahol bebábozódnak. Ebben a formában a bolha rendkívül ellenálló a páratartalommal és a hőmérséklettel szemben, és báb formában marad, amíg a légmozgások azt nem jelzik, hogy egy potenciális gazda van a közelben. A bolhák a szezontól függetlenül aktívak.


A bolhák ráadásul allergiás bőrgyulladást okozhatnak. Ez a kutya vagy a macska immunrendszerének túlzott reakciója a bolha nyálában lévő fehérjével szemben. A vakarózás vagy a bolha kiváltotta allergiás reakció másodlagos bakteriális fertőzést eredményez, amely lokális bőrgyulladásban nyilvánul meg. A bolhák által okozott egyéb betegségek: bartonellózis, macskák fertőző vérszegénysége, rickettsia fertőzés. Mi több, a bolhák a galandféreg köztigazdái.

 

Amennyiben többet szeretne megtudni a külső élősködők elleni védelemről, olvassa el cikksorozatunk következő részét is!

Megosztás Tetszik